Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χριστουγεννιάτικο ελατάκι!


   Χριστούγεννα χωρίς δεντράκια δεν γίνονται ;-), οπότε αποφάσισα να σας δείξω ένα δεντράκι απλό και όμορφο, εμπνευσμένο από την αγαπημένη εκπομπή των παιδικών μας χρόνων Art Attack, με τον Neil Buchanan (θυμάστε;). Η διαφορά είναι στο χαρτόνι που χρησιμοποίησα και το αστεράκι της κορυφής! Πάμε να δούμε πώς γίνεται:

1. Σχεδιάζουμε 2 κύκλους σε πράσινο χαρτί ή χαρτόνι και 2 σε λευκό ή ασημί. Στο πράσινο οι ακτίνες είναι 10εκ και 6 εκ και στο λευκό ή ασημί είναι 8εκ και 4εκ. Εδώ χρησιμοποίησα χαρτόνι με χρυσόσκονη για περισσότερη Χριστουγεννιάτικη λάμψη! 
2. Τους κόβουμε προσεκτικά και αφαιρούμε περίπου το ένα τέταρτο από τον καθένα, για να γίνουν εύκολα οι κώνοι.
3. Κάνουμε σχεδιάκια στις άκρες με ειδικά ψαλιδάκια.
4. Συρράπτουμε τους κώνους.
5. Φτιάχνουμε το αστεράκι της κορυφής και περνάμε την οδοντογλυφίδα από όλους τους κώνους (αν δεν περνάει εύκολα, κάντε μια μικρή τρυπούλα στην κορυφή κάθε κώνου). Για να θυμηθείτε πώς φτιάχνεται το αστεράκι, δείτε τo βίντεο στην ανάρτηση μια χούφτα αστέρια οριγκάμι.
6. Κόβουμε ένα ορθογώνιο κομμάτι από καφέ χαρτόνι οντουλέ (14εκ επί 6εκ).
7. Συρράπτουμε σε κύλινδρο και τοποθετούμε το δεντράκι πάνω του.  

 Το αποτέλεσμα θα είναι κάπως έτσι:
 Αν χρησιμοποιήσετε απλό χαρτί, μπορείτε να φτιάξετε δεντράκια όπως αυτά.
Για να μη χρειαστεί να μετράτε και να φτιάχνετε κύκλους με το διαβήτη, εκτυπώστε και χρησιμοποιήστε το πατρόν.
Όποιο υλικό και να δοκιμάσετε, καλή επιτυχία!

Σχόλια

  1. θυμόμαστε με νοσταλγία το art attack!Πολύ ωραίο το ελατάκι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. όχι μόνο το θυμάμαι αλλά και απογοητεύομαι που δεν υπάρχει κάτι εξίσου καλό στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο πια. Το ελατάκι το έχω κάνει με τους μαθητές και είχε μεγάλη επιτυχία. Πολύ όμορφη κατασκευή. Μπράβο που την ανάρτησες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως είναι κρίμα που δεν παίζεται κάτι αντίστοιχο ή έστω και τα παλιά επεισόδια για να εμπνέονται και τα σημερινά παιδάκια! Δεν έχανα εκπομπή για εκπομπή όταν παιζόταν και μετά γέμιζα τον τόπο κόλλες, εφημερίδες και χρώματα δοκιμάζοντας να φτιάξω όσα έδειχνε... Anyway, σ'ευχαριστώ Ελευθερία! :-)

      Διαγραφή
  3. Μπράβο στο μεράκι σου και την υπομονή σου!!! Παραδειγματιζόμαστε από σένα... να το θυμάσαι! Από πού συγκεκριμένα αγόρασες αυτά τα υπέροχα χαρτόνια με τη χρυσόσκονη; Θα μας βοηθήσεις;-Δυο νηπιαγωγίνες, Αρετή-Λεμονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :-) :-) :-) Σας ευχαριστώ πολύ κορίτσια!!! Εννοείται πως θα σας βοηθήσω!! Τα χαρτονάκια τα πήρα από τα jumbo, όπως και πολλά από τα υλικά που χρησιμοποιώ. Είναι πακετάκι με 2 πράσινα, 2 χρυσά, 2 ασημί και 2 κόκκινα (φούξια τα βλέπω εγώ...) Καλή συνέχεια!!

      Διαγραφή
    2. Σ' ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον. Αρχίζουμε δουλειά, αφού πρώτα πάμε για ψώνια...και κανένα καφεδάκι στον γυρισμό! Φιλιά πολλά-ΑΡΕΤΗ-ΛΕΜΟΝΙΑ

      Διαγραφή
    3. Είμαι σίγουρη πως περάσατε τέλεια ;-) Τώρα αφού έχουν γίνει τα ψώνια, καλές δημιουργίες!!!

      Διαγραφή
  4. Αχ αυτή την εκπομπή την έβλεπα μικρή και την λάτρευα!!! Υπάρχει κανένα βιντεάκι πουθενά στο youtube;; Πολύ ωραία τα ελατάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν αρκετά Μάρω! Βάλε art attack στο youtube και θα σου βγάλει και τα παλιά από τα 90's και τα μεταγενέστερα πάλι με τον Neil Buchanan, που ποτέ δεν είδαμε στην ελληνική τηλεόραση.

      Διαγραφή
  5. Σε ευχαριστούμε πολύ!!! Οι ιδέες σου είναι πολύ ωραίες και με βοηθάει πολύ το να έχω πατρόν! Να είσαι καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά! Σ' ευχαριστώ πολύ! Σε όποια κατασκευή γίνεται ανεβάζω το πατρόν για να μπορεί όποιος θέλει να δοκιμάσει να τη φτιάξει!! :-)

      Διαγραφή
  6. Γαληνάκι μου,καλησπέρα και πάλι!Ελπίζω να εργάζεσαι και φέτος,γιατί όλα μας πήγαν πίσω και τρέχουμε και δε φτάνουμε!Κοιτούσα τα ελατάκια και τα λάτρεψα :) Να σου πω,πώς στερεώνεις το ελατάκι στον κορμούλη από οντουλέ;Κατάλαβα με το ξυλάκι πώς το έβαλες μέσα από τους κύκλους και το αστέρι,αλλά πώς στερεώνεται με τον κορμούλη;Σκέφτηκα να βάλω έναν μικρό πάτο στον κορμό και να το κολλήσω κι αυτό επάνω.Τι προτείνεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης

     Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης, που έχω αναρτήσει ως τώρα. Ανάλογα με τους μαθητές που θα έχουμε, μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια από αυτές ή και συνδυασμό περισσότερων αν χρειαστεί. Ας τις θυμηθούμε!

Οι κανόνες της τάξης μας

        Μια χρονιά ζήτησα από τους μαθητές μου να σκεφτούν τα θετικά και τα αρνητικά της προηγούμενης χρονιάς και να προτείνουν τρόπους ώστε να κρατήσουμε για τη νέα χρονιά μόνο τα θετικά.   

Παιχνίδια γνωριμίας για το σχολείο

  Τις πρώτες μέρες κάθε καινούριας σχολικής χρονιάς και πριν μπούμε σε πρόγραμμα, αφιερώνουμε κάποιες ώρες για να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά, να γνωριστούμε και να προσαρμοστούμε σιγά-σιγά στα νέα δεδομένα. Σ' αυτή την ανάρτηση, συγκεντρώσαμε τα παιχνίδια γνωριμίας που έχουμε δημοσιεύσει ως τώρα. Διαλέξτε ένα ή περισσότερα και συνδυάστε τα με δραστηριότητες συνεργασίας, που θα βρείτε εδώ , για ένα ευχάριστο ξεκίνημα!

Το "μπρελόκ" της Προπαίδειας!

     Τη συγκεκριμένη ιδέα την πήρα από μια δασκάλα, στη διάρκεια της πρακτικής μου σε σχολείο της Μαδρίτης, στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus. Είχε Β' δημοτικού και έπαιζε με τους μαθητές της ένα παιχνίδι με την προπαίδεια. Σε όποιον δυσκολευόταν, έδινε το "μπρελόκ" της προπαίδειας και του ζητούσε μέχρι να ξαναέρθει η σειρά του να μελετήσει την προπαίδεια ενός συγκεκριμένου αριθμού. Εμένα μου άρεσε η συγκεκριμένη παρουσίαση και το έφτιαξα για τη γωνιά των Μαθηματικών. Μπορούν να το παίρνουν και οι μαθητές που τους τυχαίνει η επανάληψη στην προπαίδεια στις  δραστηριότητες για τους γρήγορους !

Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Β

[ Η ανάρτηση θα ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς]   Όπως και στην Πρώτη τάξη (βλ. Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Α ), έτσι και στη Δευτέρα μελετάμε τη γραμματική μέσα από το διαδραστικό τετράδιο. Οι γραμματικοί κανόνες αποτυπώνονται με απλά λόγια, παραδείγματα και εικόνες, σε διαφορετικού χρώματος χαρτάκια. Αυτά τα χαρτάκια τα κολλάμε στο τετράδιο γλώσσας. Κάτω ή δίπλα από αυτά, κάνουμε σύντομες ασκήσεις εμπέδωσης του κανόνα που μελετάμε.  Στην πορεία, θα ενημερώνουμε το αρχείο, με σκοπό να το έχουμε ολοκληρώσει ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Βραχιολάκια για το Μάρτη!

Όξω Κουτσοφλέβαρε,  να 'ρθει ο Μάρτης με χαρά και με πολλά λουλούδια (επιτέλους!) Για να υποδεχτούμε τον πρώτο μήνα της άνοιξης, συνηθίζουμε να ετοιμάζουμε βραχιολάκια με κόκκινες και λευκές κλωστές, τα γνωστά μας "μαρτάκια". Σύμφωνα με την παράδοση, για να προστατευτούν από τον ήλιο του Μάρτη, οι άνθρωποι έφτιαχναν βραχιολάκια από κόκκινη, λευκή ή και χρυσή κλωστή στριμμένη που είχαν δέσει την προηγούμενη νύχτα σε μια τριανταφυλλιά για να τη δουν τ' αστέρια.