Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χειροποίητα πομ-πομ από ριζόχαρτο!

    Ένας απλός τρόπος για να στολίσουμε την τάξη μας και να δώσουμε πολύ χρώμα για τις απόκριες, είναι να φτιάξουμε όμορφα, φουντωτά πομ-πομ! Υπάρχουν έτοιμα στο εμπόριο, αλλά σίγουρα άλλη αξία έχει να είναι χειροποίητα. Και πραγματικά γίνονται εύκολα και πολύ γρήγορα! Εκτός από το να ομορφύνουμε την τάξη μας, μπορούμε να δείξουμε στα παιδιά πώς μπορούν, μόνα τους, να στολίσουν το σπίτι τους, για τα μασκέ-πάρτι που θα κάνουν αυτές τις μέρες. 

   Για ένα πομ-πομ χρειαζόμαστε 8 με 10 φύλλα ριζόχαρτο. Θα το βρείτε σίγουρα στα είδη συσκευασίας, αλλά και σε βιβλιοπωλεία. Στο πακέτο που πήρα είχε 4 μεγάλα φύλλα, τα οποία δίπλωσα στη μέση για να έχω 8 μικρότερα ορθογώνια. Το μέγεθός του πομ-πομ εξαρτάται από το πόσο μεγάλα θα είναι τα ορθογώνια που θα κόψουμε.

1. Πιάνουμε τα φύλλα από τη μια άκρη (τη μικρή) και τα διπλώνουμε όλα μαζί, σχηματίζοντας ένα "ακορντεόν".
2. Στρογγυλεύουμε τις άκρες με το ψαλίδι.
3. Δένουμε ένα κομμάτι σπάγγου ακριβώς στη μέση του χαρτιού, φροντίζοντας ο κόμπος να είναι πάνω στη στενή πλευρά και όχι στη φαρδιά. 
4. Ανοίγουμε σαν βεντάλια τα φύλλα από τη μία μεριά και αρχίζουμε να τα ξεχωρίζουμε ένα ένα.  
Εδώ θέλει να προσέχουμε να μη μετατοπιστεί ο σπάγγος και ανοίξουν περισσότερο τα φύλλα από τη μία. Αν θέλετε σταθεροποιήστε το σπάγγο με ταινία, πριν αρχίσετε να ξεδιπλώνετε τα φύλλα.
5. Αφού τελειώσουμε με τα μισά, ανοίγουμε σαν βεντάλια και τα υπόλοιπα φύλλα και τα ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο.
   Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι κάπως έτσι! Έτοιμο να το κρεμάσουμε στην τάξη, μπροστά από κάποιο παράθυρο ή στα σκοινιά που υπάρχουν στις περισσότερες τάξεις.
   Δοκιμάστε να τα φτιάξετε σε διάφορα χρώματα ή και ανάμικτα για εντυπωσιακή αποκριάτικη διακόσμηση! Τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων σίγουρα μπορούν να τα φτιάξουν, σε ομάδες των δύο για να βοηθιούνται.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης

     Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης, που έχω αναρτήσει ως τώρα. Ανάλογα με τους μαθητές που θα έχουμε, μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια από αυτές ή και συνδυασμό περισσότερων αν χρειαστεί. Ας τις θυμηθούμε!

Οι κανόνες της τάξης μας

        Μια χρονιά ζήτησα από τους μαθητές μου να σκεφτούν τα θετικά και τα αρνητικά της προηγούμενης χρονιάς και να προτείνουν τρόπους ώστε να κρατήσουμε για τη νέα χρονιά μόνο τα θετικά.   

Παιχνίδια γνωριμίας για το σχολείο

  Τις πρώτες μέρες κάθε καινούριας σχολικής χρονιάς και πριν μπούμε σε πρόγραμμα, αφιερώνουμε κάποιες ώρες για να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά, να γνωριστούμε και να προσαρμοστούμε σιγά-σιγά στα νέα δεδομένα. Σ' αυτή την ανάρτηση, συγκεντρώσαμε τα παιχνίδια γνωριμίας που έχουμε δημοσιεύσει ως τώρα. Διαλέξτε ένα ή περισσότερα και συνδυάστε τα με δραστηριότητες συνεργασίας, που θα βρείτε εδώ , για ένα ευχάριστο ξεκίνημα!

Το "μπρελόκ" της Προπαίδειας!

     Τη συγκεκριμένη ιδέα την πήρα από μια δασκάλα, στη διάρκεια της πρακτικής μου σε σχολείο της Μαδρίτης, στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus. Είχε Β' δημοτικού και έπαιζε με τους μαθητές της ένα παιχνίδι με την προπαίδεια. Σε όποιον δυσκολευόταν, έδινε το "μπρελόκ" της προπαίδειας και του ζητούσε μέχρι να ξαναέρθει η σειρά του να μελετήσει την προπαίδεια ενός συγκεκριμένου αριθμού. Εμένα μου άρεσε η συγκεκριμένη παρουσίαση και το έφτιαξα για τη γωνιά των Μαθηματικών. Μπορούν να το παίρνουν και οι μαθητές που τους τυχαίνει η επανάληψη στην προπαίδεια στις  δραστηριότητες για τους γρήγορους !

Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Β

[ Η ανάρτηση θα ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς]   Όπως και στην Πρώτη τάξη (βλ. Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Α ), έτσι και στη Δευτέρα μελετάμε τη γραμματική μέσα από το διαδραστικό τετράδιο. Οι γραμματικοί κανόνες αποτυπώνονται με απλά λόγια, παραδείγματα και εικόνες, σε διαφορετικού χρώματος χαρτάκια. Αυτά τα χαρτάκια τα κολλάμε στο τετράδιο γλώσσας. Κάτω ή δίπλα από αυτά, κάνουμε σύντομες ασκήσεις εμπέδωσης του κανόνα που μελετάμε.  Στην πορεία, θα ενημερώνουμε το αρχείο, με σκοπό να το έχουμε ολοκληρώσει ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Βραχιολάκια για το Μάρτη!

Όξω Κουτσοφλέβαρε,  να 'ρθει ο Μάρτης με χαρά και με πολλά λουλούδια (επιτέλους!) Για να υποδεχτούμε τον πρώτο μήνα της άνοιξης, συνηθίζουμε να ετοιμάζουμε βραχιολάκια με κόκκινες και λευκές κλωστές, τα γνωστά μας "μαρτάκια". Σύμφωνα με την παράδοση, για να προστατευτούν από τον ήλιο του Μάρτη, οι άνθρωποι έφτιαχναν βραχιολάκια από κόκκινη, λευκή ή και χρυσή κλωστή στριμμένη που είχαν δέσει την προηγούμενη νύχτα σε μια τριανταφυλλιά για να τη δουν τ' αστέρια.