Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μην ξεχνάς... το ουράνιο τόξο σου - της Αγγελικής Λιάπη


Φωτογραφία από τον χρήστη Sharon McCutcheon στο Pexels


από τη Σχολική Ψυχολόγο
Αγγελική Λιάπη


Αν το στολίδι σε έναν ουρανό που τον κούρασε η βροχή είναι το ουράνιο τόξο, 
τότε σε ένα πρόσωπο που προβληματίστηκε, στενοχωρήθηκε ή αγχώθηκε, 
ουράνιο τόξο είναι το χαμόγελο



Το αληθινό, ολόκληρο χαμόγελο, που φτάνει ψηλά όταν σχηματίζεται -μέχρι τις γραμμές των ματιών μας- μοιάζει με ένα αντεστραμμένο ουράνιο τόξο! Και είναι αυτό που απομακρύνει με τον πιο φυσικό, άμεσο και όμορφο τρόπο ό,τι μας λυπεί και μας βαραίνει.


Το χαμόγελο είναι φως και σημάδι για εσένα και τους άλλους ότι τώρα κάτι θα πάει καλά. Είναι πρόσκληση σε μια γιορτή θετικών συναισθημάτων. Είναι ένας αγαπημένος επισκέπτης που σου μεταδίδει -στο εδώ και τώρα- την καλή του διάθεση.


Χαμογελάμε από την αρχή σχεδόν της ζωής μας και δεν είναι τυχαίο. 

Τα μικρά παιδιά χαμογελάνε πάρα πολύ. 

Εμείς;


Ανάμεσα σε πολλά άλλα το χαμόγελο:

1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα (ιατρικά ερευνητικά δεδομένα το επιβεβαιώνουν).

2. Βοηθά στην επίλυση προβλημάτων και συγκρούσεων στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

3. Μεταφέρει στον εγκέφαλο το μήνυμα (και κάποιες φορές τον ξεγελά) ότι όλα είναι υπό έλεγχο και πάνε καλά.

4. Είναι μεταδοτικό. Πυροδοτεί και στους άλλους θετική διάθεση.

5. Ρίχνει τις όποιες "άμυνες" ενός συνομιλητή με αρνητική προδιάθεση απέναντί μας, αιφνιδιάζοντάς τον.

6. Επικοινωνεί ελπίδα και δύναμη με τον πιο φυσικό, άμεσο και όμορφο τρόπο.

7. Μας χαλαρώνει και μας ηρεμεί (σαν ένα φυσικό αγχολυτικό).

8. Μας κρατά σε επαφή τόσο με την αστεία όσο και με την τρυφερή πλευρά του εαυτού μας.


Ειδικά σε τέτοιες μέρες... αυτά δεν είναι και λίγα. 

Γι' αυτό, μην ξεχνάτε το δικό σας ουράνιο τόξο!

Λιάπη Αγγελική, Σχολική Ψυχολόγος


ΥΓ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Σ.Λ., στην Κ.Μ. που μου χάρισε την έμπνευση και φυσικά στη Γαλήνη που ομορφαίνει με εικόνες τα λίγα μου λόγια.



Διαβάστε περισσότερα κείμενα της Αγγελικής Λιάπη, πατώντας τους συνδέσμους:


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης

     Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης, που έχω αναρτήσει ως τώρα. Ανάλογα με τους μαθητές που θα έχουμε, μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια από αυτές ή και συνδυασμό περισσότερων αν χρειαστεί. Ας τις θυμηθούμε!

Οι κανόνες της τάξης μας

        Μια χρονιά ζήτησα από τους μαθητές μου να σκεφτούν τα θετικά και τα αρνητικά της προηγούμενης χρονιάς και να προτείνουν τρόπους ώστε να κρατήσουμε για τη νέα χρονιά μόνο τα θετικά.   

Παιχνίδια γνωριμίας για το σχολείο

  Τις πρώτες μέρες κάθε καινούριας σχολικής χρονιάς και πριν μπούμε σε πρόγραμμα, αφιερώνουμε κάποιες ώρες για να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά, να γνωριστούμε και να προσαρμοστούμε σιγά-σιγά στα νέα δεδομένα. Σ' αυτή την ανάρτηση, συγκεντρώσαμε τα παιχνίδια γνωριμίας που έχουμε δημοσιεύσει ως τώρα. Διαλέξτε ένα ή περισσότερα και συνδυάστε τα με δραστηριότητες συνεργασίας, που θα βρείτε εδώ , για ένα ευχάριστο ξεκίνημα!

Το "μπρελόκ" της Προπαίδειας!

     Τη συγκεκριμένη ιδέα την πήρα από μια δασκάλα, στη διάρκεια της πρακτικής μου σε σχολείο της Μαδρίτης, στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus. Είχε Β' δημοτικού και έπαιζε με τους μαθητές της ένα παιχνίδι με την προπαίδεια. Σε όποιον δυσκολευόταν, έδινε το "μπρελόκ" της προπαίδειας και του ζητούσε μέχρι να ξαναέρθει η σειρά του να μελετήσει την προπαίδεια ενός συγκεκριμένου αριθμού. Εμένα μου άρεσε η συγκεκριμένη παρουσίαση και το έφτιαξα για τη γωνιά των Μαθηματικών. Μπορούν να το παίρνουν και οι μαθητές που τους τυχαίνει η επανάληψη στην προπαίδεια στις  δραστηριότητες για τους γρήγορους !

Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Β

[ Η ανάρτηση θα ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς]   Όπως και στην Πρώτη τάξη (βλ. Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Α ), έτσι και στη Δευτέρα μελετάμε τη γραμματική μέσα από το διαδραστικό τετράδιο. Οι γραμματικοί κανόνες αποτυπώνονται με απλά λόγια, παραδείγματα και εικόνες, σε διαφορετικού χρώματος χαρτάκια. Αυτά τα χαρτάκια τα κολλάμε στο τετράδιο γλώσσας. Κάτω ή δίπλα από αυτά, κάνουμε σύντομες ασκήσεις εμπέδωσης του κανόνα που μελετάμε.  Στην πορεία, θα ενημερώνουμε το αρχείο, με σκοπό να το έχουμε ολοκληρώσει ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Βραχιολάκια για το Μάρτη!

Όξω Κουτσοφλέβαρε,  να 'ρθει ο Μάρτης με χαρά και με πολλά λουλούδια (επιτέλους!) Για να υποδεχτούμε τον πρώτο μήνα της άνοιξης, συνηθίζουμε να ετοιμάζουμε βραχιολάκια με κόκκινες και λευκές κλωστές, τα γνωστά μας "μαρτάκια". Σύμφωνα με την παράδοση, για να προστατευτούν από τον ήλιο του Μάρτη, οι άνθρωποι έφτιαχναν βραχιολάκια από κόκκινη, λευκή ή και χρυσή κλωστή στριμμένη που είχαν δέσει την προηγούμενη νύχτα σε μια τριανταφυλλιά για να τη δουν τ' αστέρια.