1 Οκτωβρίου 2014

Οικογενειακό δεντράκι


  Μια από τις κατασκευούλες που μπορούμε να κάνουμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στη τρίτη ηλικία, είναι το οικογενειακό μας δέντρο. Βρήκα μια κατασκευή στο Youtube που μου άρεσε πολύ και προσπάθησα να φτιάξω κάτι παρόμοιο. 


    Για φόντο χρησιμοποίησα τέσσερα φύλλα Α4 που ένωσα με κολλητική ταινία για γίνει μεγάλο το δέντρο. Αν το φτιάξουν τα παιδιά, με αυτό μπορούν να στολίσουν το δωμάτιό τους. Τον κορμό τον έφτιαξα με ορθογώνια κομμάτια καφέ λαδόκολλας, σε διάφορα μεγέθη. Σχεδίασα σε πράσινο χαρτί συννεφάκια που θα είναι η πρασινάδα στο δέντρο, ένα για κάθε μέλος της οικογένειας. Τα τοποθέτησα στο δέντρο και σχεδίασα τις γραμμές που δείχνουν τις σχέσεις γονιών παιδιών.


  Έφτιαξα σχεδιάκια για κάθε μέλος της οικογένειας και τα χρωμάτισα με ξυλομπογιές. (Αν υπάρχει δυνατότητα στη θέση των σχεδίων μπορούμε να βάλουμε φωτογραφίες) Στη συνέχεια, κόλλησα ετικέτες με τη σχέση που έχει ο καθένας με μένα. Στην ετικέτα αυτή μπορούμε να γράψουμε και τα ονόματα .

   Αφού ολοκληρωθεί η κατασκευή, μπορούμε να κάνουμε διάφορες δραστηριότητες με το οικογενειακό δέντρο είτε στο σπίτι είτε στο σχολείο, όπως να ψάξουμε ομοιότητες στα χαρακτηριστικά (ποιοι έχουν σγουρά μαλλιά, ίδιο χρώμα στα μαλλιά, ίδιο χρώμα στα μάτια), να γράψουμε τις ασχολίες του καθενός και να δούμε αν υπάρχουν κοινές, αγαπημένες συνήθειες, κοινά ονόματα, να μετρήσουμε τις γενιές, αριθμό παιδιών και πολλά άλλα που μπορεί να σκεφτείτε.

Αφιερωμένο στους δικούς μου παππούδες και γιαγιάδες.

Και μερικά στιχάκια για μια γιαγιά από μια άλλη εποχή, ειδική αφιέρωση για τη μαμά μου:
............................................................................
Έτσι, τα χρόνια πέρασαν με γέλια και τραγούδια
και το παιδί μεγάλωνε, στα δάση σεργιανούσε.
Από το χέρι της γιαγιάς τις ρεματιές κοιτούσε
και κάθε μέρα μάθαινε τα μυστικά του δάσους. 
Μιλούσε ατέλειωτα η γιαγιά, να της τα μάθει όλα...
..............................................................................

(απόσπασμα "Ο μαγεμένος τόπος- Πίστεψε στην καλοσύνη και ονειρέψου παραμύθια") 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου