4 Οκτωβρίου 2014

Τέτρις με την προπαίδεια!


  Ένα παιχνίδι για εξάσκηση στην προπαίδεια, που μπορούμε εύκολα να το προσαρμόσουμε σε όποια τάξη έχουμε. Αν έχουμε μικρές τάξεις, παίζουμε με μικρούς αριθμούς και σιγά σιγά εισάγουμε και τους μεγαλύτερους. Το βρήκαμε ως "Κάλυψε όλη την επιφάνεια", αλλά είπαμε να το πούμε Τέτρις (από το γνωστό ηλεκτρονικό παιχνίδι), μιας και εξαρτάται από το πώς θα τοποθετήσουμε τα σχήματα στο χαρτί για να καλυφθεί η επιφάνεια και να μη μείνουν κενά.

Πώς παίζεται: 
Κάθε παίκτης διαλέγει το χρώμα που θα χρησιμοποιήσει.
Ρίχνουν από ένα ζάρι για να δουν ποιος θα ξεκινήσει.
Ο πρώτος παίκτης ρίχνει και τα δύο ζάρια και υπολογίζει το γινόμενο μεταξύ των αριθμών που του έτυχαν.
Π.χ.  έφερε το 1ο ζάρι: 5
        έφερε το 2ο ζάρι: 4
        Υπολογίζουμε 5 x 4= 20
  Άρα πρέπει να επιλέξει 5 σειρές ή στήλες με 4 τετραγωνάκια, ή 4 σειρές ή στήλες με 5 τετραγωνάκια, δηλαδή συνολικά 20 τετραγωνάκια. Μέσα στο σχήμα γράφει την πράξη που υπολόγισε : 5x4=20
Συνεχίζει ο δεύτερος παίκτης και μετά εναλλάξ μέχρι να καταφέρουν να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας που τους δώσαμε (600 κουτάκια) χωρίς μεγάλα κενά.
·                   
        Επειδή με τα απλά ζάρια αποκλείονται κάποιοι αριθμοί (7-10), φτιάχνουμε με απλούς ξύλινους κύβους, ζάρια με τα νούμερα που θέλουμε εμείς να δουλέψουμε!

·      Αν πάλι δε θέλουμε τα ζάρια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάρτες με τυχαία γινόμενα. Οι παίκτες ανακατεύουν τις κάρτες, τις τοποθετούν ανάποδα ώστε να μη βλέπουν τους αριθμούς και τραβούν με τη σειρά. Υπολογίζουν το γινόμενο που τους έτυχε και σχεδιάζουν. Παρακάτω θα βρείτε τις κάρτες για εκτύπωση. Δίνονται όλοι οι συνδυασμοί για να διαλέγετε κάθε φορά όποιους αριθμούς θέλετε για εξάσκηση. 

 Στο πρωτότυπο παιχνίδι (στο guided math και στο twitter) , νικητής έβγαινε όποιος είχε καταφέρει να χρωματίσει τη μεγαλύτερη επιφάνεια. Είναι ίσως προτιμότερο να θέσουμε ένα ομαδικό στόχο, όπως να προσπαθήσουν να τοποθετήσουν προσεκτικά τα σχήματά τους κάθετα ή οριζόντια, ώστε να μπορέσουν μαζί να καλύψουν όσο μεγαλύτερη επιφάνεια γίνεται και να μη μείνουν μεγάλα κενά.
Αν θέλουμε μπορούμε να αλλάξουμε την πράξη και αντί να πολλαπλασιάζουμε τους αριθμούς που φέρνουν τα ζάρια, να τους προσθέτουμε ή να τους αφαιρούμε. Θα βρείτε το σχετικό αρχείο στην ανάρτηση: Τέτρις με την πρόσθεση και την αφαίρεση.

Εδώ θα βρείτε το έντυπο, τις κάρτες και τις οδηγίες για το Τέτρις της προπαίδειας.

2 σχόλια:

  1. Είσαι θεά! Με σώζεις! Αν δεν μάθει ούτε κι έτσι προπαίδεια... να τον πυροβολήσω;;;; :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχα!! Είμαι σίγουρη ότι αργά ή γρήγορα θα τη μάθει, όχι επειδή θα παίξει το τέτρις, αλλά επειδή προσπαθείς να τον βοηθήσεις με διάφορους τρόπους! Όλο και κάποιος θα του κάνει κλικ! Το συγκεκριμένο παιχνίδι βοηθάει πάντως ;-)

      Διαγραφή