Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γραπτή έκφραση: Συνδετικές φράσεις & Συμβουλές αυτοδιόρθωσης


    Τον Οκτώβρη του 2013, γράψαμε πρώτη φορά για το τετράδιο γραπτής έκφρασης. Από τότε, μέχρι και σήμερα, λαμβάνουμε διαρκώς μηνύματα από συναδέλφους που θα ήθελαν να τους στείλουμε τα αρχεία με τις συμβουλές αυτοδιόρθωσης και τις συνδετικές λέξεις και φράσεις, που κολλάμε συνήθως στο τετράδιο των μαθητών μας. Τα έχουμε ήδη στείλει με προσωπικά μηνύματα στους περισσότερους. Έφτασε, όμως, η στιγμή να τα ανεβάσουμε στη σελίδα, για να είναι πιο εύκολο για όλους να τα βρουν και να τα χρησιμοποιήσουν στο μάθημά τους. 
   Έχουμε κάνει μικρές αλλαγές ή προσθήκες στα αρχεία που στέλναμε ως τώρα. Επιπλέον, μετατρέψαμε τις συμβουλές αυτοδιόρθωσης σε μια λίστα ελέγχου βασικών σημείων για τη βελτίωση ενός γραπτού κειμένου. Τα παιδιά μελετούν τη λίστα πριν ξεκινήσουν να γράφουν. Αφού τελειώσουν με τη συγγραφή ή σταματώντας κάπου κάπου κατά τη διάρκεια, ελέγχουν αν όντως έχουν ακολουθήσει τις οδηγίες. Κάνουν διορθώσεις ή προσθήκες, όπου είναι εφικτό, στο αρχικό τους κείμενο. Στα κουτάκια που βρίσκονται στο πλάι, σημειώνουν ποιες από αυτές έχουν ολοκληρώσει και βλέπουν ποιες απομένουν για τη συνέχεια.

Τα αρχεία μπορείτε να τα κατεβάσετε πατώντας στους συνδέσμους που ακολουθούν. Ελπίζουμε να είναι βοηθητικά.
  
Συμβουλές αυτοδιόρθωσης κειμένου

Συνδετικές λέξεις και φράσεις

Σχόλια

  1. υπεροχα!!!! Ευχαριστουμε για την εμπνευση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γαλήνη μου, ο Θεός να σε έχει καλά! Μας βοηθάς πολύ εμάς που δεν έχουμε χρόνο να ετοιμάζουμε υλικό με τόσες τάξεις μαζί στα ολιγοθέσια! Σε ευχαριστούμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστουμε πολυ που μοιραζεσαι μαζι μας το υλικο σου! Ειναι πολυ ομορφο και χρησιμο! Μπραβο σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η εργασία σας και η προσφορά σας είναι ανεκτίμητη ,Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης

     Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης, που έχω αναρτήσει ως τώρα. Ανάλογα με τους μαθητές που θα έχουμε, μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια από αυτές ή και συνδυασμό περισσότερων αν χρειαστεί. Ας τις θυμηθούμε!

Οι κανόνες της τάξης μας

        Μια χρονιά ζήτησα από τους μαθητές μου να σκεφτούν τα θετικά και τα αρνητικά της προηγούμενης χρονιάς και να προτείνουν τρόπους ώστε να κρατήσουμε για τη νέα χρονιά μόνο τα θετικά.   

Παιχνίδια γνωριμίας για το σχολείο

  Τις πρώτες μέρες κάθε καινούριας σχολικής χρονιάς και πριν μπούμε σε πρόγραμμα, αφιερώνουμε κάποιες ώρες για να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά, να γνωριστούμε και να προσαρμοστούμε σιγά-σιγά στα νέα δεδομένα. Σ' αυτή την ανάρτηση, συγκεντρώσαμε τα παιχνίδια γνωριμίας που έχουμε δημοσιεύσει ως τώρα. Διαλέξτε ένα ή περισσότερα και συνδυάστε τα με δραστηριότητες συνεργασίας, που θα βρείτε εδώ , για ένα ευχάριστο ξεκίνημα!

Το "μπρελόκ" της Προπαίδειας!

     Τη συγκεκριμένη ιδέα την πήρα από μια δασκάλα, στη διάρκεια της πρακτικής μου σε σχολείο της Μαδρίτης, στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus. Είχε Β' δημοτικού και έπαιζε με τους μαθητές της ένα παιχνίδι με την προπαίδεια. Σε όποιον δυσκολευόταν, έδινε το "μπρελόκ" της προπαίδειας και του ζητούσε μέχρι να ξαναέρθει η σειρά του να μελετήσει την προπαίδεια ενός συγκεκριμένου αριθμού. Εμένα μου άρεσε η συγκεκριμένη παρουσίαση και το έφτιαξα για τη γωνιά των Μαθηματικών. Μπορούν να το παίρνουν και οι μαθητές που τους τυχαίνει η επανάληψη στην προπαίδεια στις  δραστηριότητες για τους γρήγορους !

Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Β

[ Η ανάρτηση θα ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς]   Όπως και στην Πρώτη τάξη (βλ. Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Α ), έτσι και στη Δευτέρα μελετάμε τη γραμματική μέσα από το διαδραστικό τετράδιο. Οι γραμματικοί κανόνες αποτυπώνονται με απλά λόγια, παραδείγματα και εικόνες, σε διαφορετικού χρώματος χαρτάκια. Αυτά τα χαρτάκια τα κολλάμε στο τετράδιο γλώσσας. Κάτω ή δίπλα από αυτά, κάνουμε σύντομες ασκήσεις εμπέδωσης του κανόνα που μελετάμε.  Στην πορεία, θα ενημερώνουμε το αρχείο, με σκοπό να το έχουμε ολοκληρώσει ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Βραχιολάκια για το Μάρτη!

Όξω Κουτσοφλέβαρε,  να 'ρθει ο Μάρτης με χαρά και με πολλά λουλούδια (επιτέλους!) Για να υποδεχτούμε τον πρώτο μήνα της άνοιξης, συνηθίζουμε να ετοιμάζουμε βραχιολάκια με κόκκινες και λευκές κλωστές, τα γνωστά μας "μαρτάκια". Σύμφωνα με την παράδοση, για να προστατευτούν από τον ήλιο του Μάρτη, οι άνθρωποι έφτιαχναν βραχιολάκια από κόκκινη, λευκή ή και χρυσή κλωστή στριμμένη που είχαν δέσει την προηγούμενη νύχτα σε μια τριανταφυλλιά για να τη δουν τ' αστέρια.