Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κάρτα νούφαρο για τη μαμά



Για τη γιορτή της μητέρας, φτιάξαμε με τα παιδιά της τάξης μου κάρτες νούφαρα. Εκείνα έκοψαν το λουλούδι που τους είχα σχεδιάσει σε κόκκινο χαρτί και στη συνέχεια τα φύλλα και το κίτρινο εξάγωνο. Εγώ ανέλαβα το δίπλωμα και μετά τα παιδιά κολλούσαν τα κομμάτια. Την κάρτα αυτή μου είχε δείξει πώς να τη φτιάχνω, όταν ήμουν μικρή, η θεία μου η Δήμητρα από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και προσπάθησα να θυμηθώ τη διαδικασία κάνοντας δοκιμές. Αφού κάποια στιγμή μία από τις δοκιμές πέτυχε, σκέφτηκα να σχεδιάσω ένα πατρόν, για να είναι πιο εύκολο να τη φτιάξω την επόμενη φορά. 


Στη φωτογραφία φαίνεται κάπως αχνά το λουλούδι που είχα σχεδιάσει στο κόκκινο φύλλο Α4 και στην επόμενη τα τρία κομμάτια που χρειαζόμαστε για την κατασκευή. Μπορούμε να φτιάξουμε το λουλούδι και με χαρτόνια.


Για το δίπλωμα προσπάθησα να δείξω τα βήματα με τις φωτογραφίες και στο πατρόν πρόσθεσα διακεκομμένες γραμμές στα σημεία που πρέπει να διπλωθούν. Αρχικά, διπλώνουμε, όπως φαίνεται παρακάτω: δύο-δύο πέταλα. 


Αφού διπλώσουμε όλα τα πέταλα ανά δύο το λουλούδι μας θα πρέπει να είναι όπως στη φωτογραφία. Σχηματίζεται ένα αστέρι από τις τσακίσεις.


Το επόμενο βήμα είναι να τσακίσουμε κάθε πέταλο στη μέση, προσέχοντας η τσάκιση να ξεκινάει από τη γωνία ανάμεσα στα δύο τριγωνάκια που φαίνονται στη φωτογραφία.


Όταν έχουμε τσακίσει όλα τα πέταλα, το λουλούδι μας θα είναι κάπως έτσι:


Στη συνέχεια κλείνουμε τα πέταλα και τα διπλώνουμε όλα προς την ίδια κατεύθυνση, ώστε να "ξαπλώνουν" το ένα πάνω στο άλλο.


Έτσι είναι το λουλούδι μας κλειστό.


Ανοίγουμε πάλι το λουλούδι και κολλάμε το κίτρινο εξάγωνο πάνω στο εξάγωνο που έχει σχηματιστεί από τις τσακίσεις. 


Διπλώνουμε και πάλι το λουλούδι και το κολλάμε πάνω στα πράσινα φύλλα που έχουμε ετοιμάσει.

   

Η καρτούλα μας είναι έτοιμη να τη γεμίσουμε με τρυφερά μηνυματάκια και ευχές, καρδούλες ή και γλυκιές εκπλήξεις! Χρόνια πολλά σε όλες τις μαμάδες!

Το πατρόν θα το βρείτε εδώ.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης

     Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης, που έχω αναρτήσει ως τώρα. Ανάλογα με τους μαθητές που θα έχουμε, μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια από αυτές ή και συνδυασμό περισσότερων αν χρειαστεί. Ας τις θυμηθούμε!

Παιχνίδια γνωριμίας για το σχολείο

  Τις πρώτες μέρες κάθε καινούριας σχολικής χρονιάς και πριν μπούμε σε πρόγραμμα, αφιερώνουμε κάποιες ώρες για να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά, να γνωριστούμε και να προσαρμοστούμε σιγά-σιγά στα νέα δεδομένα. Σ' αυτή την ανάρτηση, συγκεντρώσαμε τα παιχνίδια γνωριμίας που έχουμε δημοσιεύσει ως τώρα. Διαλέξτε ένα ή περισσότερα και συνδυάστε τα με δραστηριότητες συνεργασίας, που θα βρείτε εδώ , για ένα ευχάριστο ξεκίνημα!

Οι κανόνες της τάξης μας

        Μια χρονιά ζήτησα από τους μαθητές μου να σκεφτούν τα θετικά και τα αρνητικά της προηγούμενης χρονιάς και να προτείνουν τρόπους ώστε να κρατήσουμε για τη νέα χρονιά μόνο τα θετικά.   

Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Β

[ Η ανάρτηση θα ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς]   Όπως και στην Πρώτη τάξη (βλ. Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Α ), έτσι και στη Δευτέρα μελετάμε τη γραμματική μέσα από το διαδραστικό τετράδιο. Οι γραμματικοί κανόνες αποτυπώνονται με απλά λόγια, παραδείγματα και εικόνες, σε διαφορετικού χρώματος χαρτάκια. Αυτά τα χαρτάκια τα κολλάμε στο τετράδιο γλώσσας. Κάτω ή δίπλα από αυτά, κάνουμε σύντομες ασκήσεις εμπέδωσης του κανόνα που μελετάμε.  Στην πορεία, θα ενημερώνουμε το αρχείο, με σκοπό να το έχουμε ολοκληρώσει ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Το "μπρελόκ" της Προπαίδειας!

     Τη συγκεκριμένη ιδέα την πήρα από μια δασκάλα, στη διάρκεια της πρακτικής μου σε σχολείο της Μαδρίτης, στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus. Είχε Β' δημοτικού και έπαιζε με τους μαθητές της ένα παιχνίδι με την προπαίδεια. Σε όποιον δυσκολευόταν, έδινε το "μπρελόκ" της προπαίδειας και του ζητούσε μέχρι να ξαναέρθει η σειρά του να μελετήσει την προπαίδεια ενός συγκεκριμένου αριθμού. Εμένα μου άρεσε η συγκεκριμένη παρουσίαση και το έφτιαξα για τη γωνιά των Μαθηματικών. Μπορούν να το παίρνουν και οι μαθητές που τους τυχαίνει η επανάληψη στην προπαίδεια στις  δραστηριότητες για τους γρήγορους !

Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Α

[Η ανάρτηση θα ενημερώνεται ως το τέλος της σχολικής χρονιάς, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί και το υλικό.]   Ξεκινήσαμε, πριν λίγα χρόνια, με τη γραμματική της Γ ' και Δ ' τάξης. Συγκεντρώσαμε θεωρία και παραδείγματα σε δυο βιβλιαράκια-ευρετήρια. Στην Ε' και Στ' τάξη δίνεται το σχολικό εγχειρίδιο και γι' αυτό δεν φτιάξαμε ξεχωριστό υλικό. Για την Α' και Β', όμως, θέλαμε να ετοιμάσουμε κάτι διαφορετικό. Στις πρώτες τάξεις, τα παιδιά έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τη γραμματική. Θέλαμε, λοιπόν, αυτή η πρώτη "συνάντηση" να είναι όσο γίνεται πιο ευχάριστη για τους μικρούς μαθητές. Έτσι, αποφασίσαμε, όπως γράψαμε σε προηγούμενη ανάρτηση , να μετατρέψουμε το τετράδιο της Γλώσσας της Α (σε πρώτη φάση και θα ακολουθήσει και της Β ) σε ένα διαδραστικό τετράδιο γραμματικής, με χρώμα, εικόνες και απλά παραδείγματα που θα διευκολύνουν την μάθηση των πρώτων γραμματικών κανόνων από τα παιδιά.