Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φτιάχνουμε δίκοχα με δύο διαφορετικούς τρόπους!


    Ένα μήνα πριν, μια συνάδελφος που ορίστηκε υπεύθυνη για τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου, μου έστειλε ένα μήνυμα ψάχνοντας ιδέες για κατασκευές στρατιωτικών καπέλων (δίκοχα) για τη γιορτή. Δεν είχα κάνει ποτέ κάτι σχετικό οπότε έψαξα στο διαδίκτυο, βρήκα ιδέες για διάφορες κατασκευές και της τα έστειλα. Τώρα που πλησιάζει ο καιρός, σκέφτηκα να δοκιμάσω να τα φτιάξω και να τα ανεβάσω για όσους ψάχνουν κάτι τέτοιο. Θα τα δείξω και με τους δύο τρόπους χαρτοδιπλωτικής που υπάρχουν για να διαλέξετε όποιον σας βολεύει.

Ο 1ος τρόπος
1.Για το πρώτο θα χρειαστούμε ένα κομμάτι χαρτί συσκευασίας (ή του μέτρου ή λαδόκολλα) διαστάσεων 80εκ επί 56εκ (Αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος καπέλου που θέλουμε. Εγώ έκανα δοκιμές και σ' αυτές τις διαστάσεις μου βγήκε αυτό που ήθελα.)
2. Τσακίζουμε κατά μήκος της μεγάλης πλευράς και ανοίγουμε και πάλι το φύλλο.
3. Διπλώνουμε το χαρτί στη μέση όπως φαίνεται στην εικόνα.


4. Διπλώνουμε τις πάνω γωνίες, ώστε να σχηματιστεί ένα τρίγωνο.
5-6. Παίρνουμε το ένα από τα δύο φύλλα στο κάτω μέρος και διπλώνουμε δύο φορές όπως φαίνεται στην εικόνα.

7. Γυρνάμε από την άλλη πλευρά.
8-9. Διπλώνουμε προς τα μέσα τις δύο άκρες

10. Διπλώνουμε το πάνω τριγωνικό μέρος προς τα κάτω.
11. Τσακίζουμε τις κάτω άκρες σε τριγωνάκια.

12.-13. Διπλώνουμε το τραπέζιο που δημιουργήθηκε κάτω προς τα πάνω και τσακίζουμε το κομμάτι που περισσεύει από το "τσεπάκι".
14. Βάζουμε το κομμάτι μέσα στο "τσεπάκι". (αν δεν περισσεύει αρκετό πρέπει να το ξανακάνουμε προσέχοντας στα βήματα 5-6)
15. Ανοίγουμε.

 Έτοιμο το καπελάκι του φαντάρου! Πιέζουμε λίγο το πάνω μέρος και μπορούμε να το φορέσουμε... στα παιδιά, γιατί σε εμάς δύσκολα θα κάνει!

Ο 2ος τρόπος
Ο δεύτερος τρόπος είναι λίγο πιο εύκολος, κατά τη γνώμη μου. Χρειαζόμαστε ακριβώς το μισό χαρτί (διαστάσεων 40εκ επί 56εκ) σε σχέση με την προηγούμενη κατασκευή, οπότε είναι και πιο οικονομικός τρόπος! Ίσως δε δείχνει τόσο σταθερό όσο το άλλο, αλλά νομίζω πως θα κάνει τη δουλειά του. Το πολύ πολύ το τελειώνουμε με λίγη κόλλα για να μην υπάρχει φόβος.

1. Κόβουμε το χαρτί στις διαστάσεις που θέλουμε.
2. Το διπλώνουμε στη μέση κατά μήκος.
3. Το τσακίζουμε στη μέση και ξανανοίγουμε όπως στη φωτογραφία (την τσάκιση τη θέλουμε για σημάδι).

 4-5. Διπλώνουμε τις δύο άκρες προς τη μέση (να ακουμπήσουν εκεί που είναι η τσάκιση που κάναμε στο 3ο βήμα)
6. Ανοίγουμε το ένα φύλλο έτσι ώστε να δημιουργηθεί το τρίγωνο που φαίνεται στη φωτογραφία.

7. Κάνουμε το ίδιο και για το άλλο.
8. Γυρίζουμε από την άλλη μεριά.
9. Διπλώνουμε τη μια άκρη προς τα μέσα.

10.Διπλώνουμε και την άλλη.
11-12 Διπλώνουμε δύο φορές το ένα φύλλο στο κάτω μέρος.

13. Γυρνάμε από την άλλη.
14. Επαναλαμβάνουμε τα βήματα 11-12
15. Ανοίγουμε.

 Έτοιμο κι αυτό!!

Μπορείτε να φτιάξετε εύκολα, γρήγορα και οικονομικά όσα δίκοχα χρειάζεστε για τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου. Καλή επιτυχία!



















Οι οδηγίες που ακολούθησα:
Origami army cap (από εφημερίδα) και Party cap place cards (Δίνονται σε μικρό μέγεθος σαν ταμπέλες για ονόματα)

Δείτε και τα δίκοχα του Γιώργου από τα Κουμέϊκα Σάμου.

Σχόλια

  1. Ευχαριστώ πολύ για την αναφορά Γαλήνη!!!!
    Πολύ όμορφη η σελίδα σου!!!
    Να είσαι καλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με βοήθησες πολύ. Σε ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το έκανα και μου βγήκε τέλειο! Προτίμησα τη δεύτερη εκδοχή και ήταν πολύ έυκολο! Πολύ βοηθητικές οι εικόνες! Στο γράφω τώρα γιατί κάτι έκανα λάθος και δε εμφανίστηκε τότε το σχόλιο μου! Ευχαριστούμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ευχαριστούμε που μοιράζεστε τις ιδέες σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστώ πολύ...με σώσατε!!!! (Δικαία Καλτσούνη Φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης

     Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης, που έχω αναρτήσει ως τώρα. Ανάλογα με τους μαθητές που θα έχουμε, μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια από αυτές ή και συνδυασμό περισσότερων αν χρειαστεί. Ας τις θυμηθούμε!

Οι κανόνες της τάξης μας

        Μια χρονιά ζήτησα από τους μαθητές μου να σκεφτούν τα θετικά και τα αρνητικά της προηγούμενης χρονιάς και να προτείνουν τρόπους ώστε να κρατήσουμε για τη νέα χρονιά μόνο τα θετικά.   

Παιχνίδια γνωριμίας για το σχολείο

  Τις πρώτες μέρες κάθε καινούριας σχολικής χρονιάς και πριν μπούμε σε πρόγραμμα, αφιερώνουμε κάποιες ώρες για να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά, να γνωριστούμε και να προσαρμοστούμε σιγά-σιγά στα νέα δεδομένα. Σ' αυτή την ανάρτηση, συγκεντρώσαμε τα παιχνίδια γνωριμίας που έχουμε δημοσιεύσει ως τώρα. Διαλέξτε ένα ή περισσότερα και συνδυάστε τα με δραστηριότητες συνεργασίας, που θα βρείτε εδώ , για ένα ευχάριστο ξεκίνημα!

Το "μπρελόκ" της Προπαίδειας!

     Τη συγκεκριμένη ιδέα την πήρα από μια δασκάλα, στη διάρκεια της πρακτικής μου σε σχολείο της Μαδρίτης, στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus. Είχε Β' δημοτικού και έπαιζε με τους μαθητές της ένα παιχνίδι με την προπαίδεια. Σε όποιον δυσκολευόταν, έδινε το "μπρελόκ" της προπαίδειας και του ζητούσε μέχρι να ξαναέρθει η σειρά του να μελετήσει την προπαίδεια ενός συγκεκριμένου αριθμού. Εμένα μου άρεσε η συγκεκριμένη παρουσίαση και το έφτιαξα για τη γωνιά των Μαθηματικών. Μπορούν να το παίρνουν και οι μαθητές που τους τυχαίνει η επανάληψη στην προπαίδεια στις  δραστηριότητες για τους γρήγορους !

Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Β

[ Η ανάρτηση θα ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς]   Όπως και στην Πρώτη τάξη (βλ. Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Α ), έτσι και στη Δευτέρα μελετάμε τη γραμματική μέσα από το διαδραστικό τετράδιο. Οι γραμματικοί κανόνες αποτυπώνονται με απλά λόγια, παραδείγματα και εικόνες, σε διαφορετικού χρώματος χαρτάκια. Αυτά τα χαρτάκια τα κολλάμε στο τετράδιο γλώσσας. Κάτω ή δίπλα από αυτά, κάνουμε σύντομες ασκήσεις εμπέδωσης του κανόνα που μελετάμε.  Στην πορεία, θα ενημερώνουμε το αρχείο, με σκοπό να το έχουμε ολοκληρώσει ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Βραχιολάκια για το Μάρτη!

Όξω Κουτσοφλέβαρε,  να 'ρθει ο Μάρτης με χαρά και με πολλά λουλούδια (επιτέλους!) Για να υποδεχτούμε τον πρώτο μήνα της άνοιξης, συνηθίζουμε να ετοιμάζουμε βραχιολάκια με κόκκινες και λευκές κλωστές, τα γνωστά μας "μαρτάκια". Σύμφωνα με την παράδοση, για να προστατευτούν από τον ήλιο του Μάρτη, οι άνθρωποι έφτιαχναν βραχιολάκια από κόκκινη, λευκή ή και χρυσή κλωστή στριμμένη που είχαν δέσει την προηγούμενη νύχτα σε μια τριανταφυλλιά για να τη δουν τ' αστέρια.