16 Δεκεμβρίου 2014

Ψάχνουμε το σκούφο του Άι-Βασίλη!

 
      
 Σήμερα στο σχολείο του Πάρη ήρθε ένα γράμμα με επίσημη σφραγίδα από το εργαστήρι του Άι-Βασίλη! Ζητούσε τη βοήθεια των παιδιών για να βρει το χαμένο του σκούφο! Εκτός από το γράμμα τα παιδιά βρήκαν ένα χάρτη και ένα γρίφο, που θα τους έδινε το πρώτο στοιχείο για να ξεκινήσουν την αναζήτηση!! Το ένα στοιχείο οδηγούσε στο άλλο και κάπως έτσι κατάφεραν και εντόπισαν τον σκούφο του Άγιου Βασίλη. Αυτός με τη σειρά του τους αντάμειψε με σοκολατένιες λιχουδιές που έκρυψε σε μια μπότα ;-) 

    Μας αρέσει πολύ το κυνήγι του θησαυρού! Είναι ένα παιχνίδι που μπορεί να προσαρμοστεί για διάφορες περιστάσεις και να χρησιμοποιηθεί ακόμα και στο μάθημα. Το συγκεκριμένο το κάναμε απλά για να περάσουμε καλά ;-) Το είχαμε βάλει στις δραστηριότητες για το ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης και έφτασε η μέρα που θα παίζαμε! 
     
        Την προηγούμενη μέρα φτιάξαμε το σενάριο σύμφωνα με το οποίο ο Άγιος Βασίλης ψάχνει το σκούφο του, ετοιμάσαμε το γράμμα στο οποίο ζητάει τη βοήθεια των παιδιών, το φάκελο με τη σφραγίδα του, το σημαδεμένο χάρτη ενός σχολείου και τα σημειώματα με τους γρίφους και τα στοιχεία. Στους γρίφους βάλαμε αινίγματα σε στιχάκια, γραφή άλλα αντ' άλλων, γραφή με αριθμούς, ζωγραφιά και ανάποδη γραφή. Τα παιδιά της ΣΤ τους έλυσαν σχετικά εύκολα.
  
     Παρακάτω θα βρείτε το υλικό που χρησιμοποιήσαμε για το παιχνίδι. Στο χάρτη είναι σχεδιασμένη μια κυκλική διαδρομή, οπότε μπορείτε να βάλετε ως σημείο εκκίνησης όποιο θέλετε. Ο χάρτης λειτουργεί πιο πολύ ως εφέ και δεν έχει ιδιαίτερη χρησιμότητα. Διαβάζοντάς τον τα παιδιά μπορούν να δουν πόσα στοιχεία πρέπει να βρουν και σε ποιο σημείο βρίσκονται κάθε φορά. Αυτό που χρειάζονται ουσιαστικά είναι τα στοιχεία.
     Αν δεν έχετε οργανώσει κυνήγι θησαυρού άλλη φορά, θα σας βοηθήσει το αρχείο με τα στοιχεία που χρησιμοποιήσαμε. Εκεί θα βρείτε τους γρίφους αλλά και σημειώσεις για το πού κρυβόταν κάθε χαρτάκι και πού οδηγούσε. Μετά μπορείτε να σχεδιάσετε το δικό σας κυνήγι, ανάλογα με το χώρο που έχετε στη διάθεσή σας και τον αριθμό των παιδιών. Αν είναι πολλά, χωρίστε τα σε ομάδες και στείλτε μια ομάδα κάθε φορά για την αναζήτηση του επόμενου στοιχείου.
      
Το γράμμα του Άι Βασίλη και ο φάκελος με το γραμματόσημο και τη σφραγίδα.
Ο χάρτης του χαμένου σκούφου και τα στοιχεία που χρησιμοποιήσαμε.
Κενά χαρτάκια για να βάλετε τους δικούς σας γρίφους.
Καλή διασκέδαση!

2 σχόλια:

  1. Μπράβο, μπράβο και πάλι μπράβο!!!:-) Καταπληκτική ιδέα.. Πραγματικά ανυπομονώ να το κάνω κ γω με τα πολύ μικρούλια μου βέβαια στον παιδικό αλλά είμαι σίγουρη ότι θα ξετρελαθούν.. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Δήμητρα!! Όλα τα παιδιά σε όλες τις ηλικίες τρελαίνονται για το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού!!! Θα αρέσει σίγουρα και στα μικρά σου!!! Καλές γιορτές!!!

      Διαγραφή