Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διάκριση από την Twinkl!



Το ιστολόγιο "Ιδέες για δασκάλους", αριθμεί πλέον οχτώ χρόνια λειτουργίας και διαμοιρασμού ιδεών. Ο μήνας Σεπτέμβριος είναι ο μήνας των γενεθλίων της σελίδας μας και φέτος μας επιφύλασσε ένα ξεχωριστό δώρο. Η Twinkl, ένας παγκόσμιος εκπαιδευτικός οργανισμός με βασική μέριμνα την υποστήριξη των εκπαιδευτικών και τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, συμπεριέλαβε τις "Ιδέες για δασκάλους" στα σημαντικότερα εκπαιδευτικά Blog και Ιστοσελίδες στην Ελλάδα για το 2021, μεταξύ άλλων αξιόλογων σελίδων. Η διάκριση αυτή από έναν εκπαιδευτικό εκδοτικό οίκο παγκόσμιας εμβέλειας, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς! 

Στη συνέχεια, αναδημοσιεύουμε το άρθρο και παραθέτουμε και τον σύνδεσμο που παραπέμπει σε αυτό:

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς η οποία αποτελεί συνήθως μια αρκετά απαιτητική περίοδο για την ομαλή επιστροφή των μαθητών στις τάξεις, η Twinkl Greece σας παρουσιάζει τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά Blog και Ιστοσελίδες στην Ελλάδα! Είναι πολύ σημαντική για εμάς η στήριξη και η αναγνώριση των δημιουργών, καθώς εκείνοι με πολύ μεράκι και αγάπη τόσο για τα παιδιά όσο και τους συναδέλφους τους επιμελούνται το εκπαιδευτικό υλικό που δημοσιεύουν! 

Στους ιστότοπους αυτούς εκτός από ενδιαφέρουσες προτάσεις δραστηριοτήτων μπορείτε να βρείτε και αρκετά αξιόλογα άρθρα για διάφορα εκπαιδευτικά θέματα. Έτσι, χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση ακολουθεί η δική μας επιλογή των καλύτερων εκπαιδευτικών Blog και Ιστοσελίδων στην Ελλάδα: 

 

Sign up now to Twinkl for FREE Twinkl resources

Η Πλαστελίνη

 

Πλαστε

“Ο εκπαιδευτικός ιστότοπος «Πλαστελίνη» δημιουργήθηκε με σκοπό να μοιράζεται ιδέες για δράσεις κυρίως για το Δημοτικό και να προτείνει τη δική της παιδαγωγική φιλοσοφία βασισμένη στη βιωματική μάθηση, την ελεύθερη έκφραση και την πολιτειότητα έχοντας κυρίως εργαλεία την τέχνη (λογοτεχνία, εικαστικά, μουσική, θέατρο, κινηματογράφος) και την τεχνολογία. Στην «Πλαστελίνη» θα βρείτε προτάσεις για δημιουργική γραφή, κατασκευές, παιχνίδια, βιβλία, ταινίες, σχολικές γιορτές, υλικό μαθημάτων, σχέδια εργασίας, web tools και παιδαγωγικά άρθρα που αναφέρονται σε διδακτικές προσεγγίσεις και πρακτικές για τον/την εκπαιδευτικό, μεθόδους μεγάλων παιδαγωγών και θέματα για την ελεύθερη και δημοκρατική εκπαίδευση.” 

 

Το Πρώτο Κουδούνι

 

Πρώτο Κ&omicron

 “Το Πρώτο Κουδούνι  ήχησε για πρώτη φορά  στο διαδίκτυο το 2012 ως ένας ιστοχώρος στον οποίο φιλοξενούνταν αρχικά διαδραστικές ασκήσεις και παιχνίδια για την ελληνική γλώσσα ενώ λίγα χρόνια αργότερα η ιστοσελίδα εμπλουτίστηκε και με άλλο εκπαιδευτικό υλικό όπως φύλλα εργασίας, παρουσιάσεις, εποπτικά, σχέδια εργασίας κ.α., τα οποία αποτελούσαν προσωπικό έργο. Σύμφωνα με τη δημιουργό του, η οποία έχει πολυετή εμπειρία στις διδακτικές αίθουσες, είναι σημαντικό να εμπλουτίζεται το μάθημά με υλικό και δραστηριότητες που οι μαθητές θεωρούν ελκυστικές και ευχάριστες. Αυτό το υλικό και τις ιδέες αποφάσισε να μοιραστεί μέσα από τον ιστοχώρο «Πρώτο Κουδούνι» ελπίζοντας ότι θα φανούν χρήσιμες σε συναδέλφους εκπαιδευτικούς αλλά και σε γονείς.”

 

Τάξη Αστεράτη

της Ιωάννας Χατσίκου

 2

“Το ιστολόγιο «Τάξη Αστεράτη» γεννήθηκε πριν από 8 χρόνια με κύριο στόχο τη διάχυση του υλικού και των ιδεών που δούλευα στην τάξη. Είναι μια ζωντανή βιβλιοθήκη στην οποία μπορούν να ανατρέχουν συνάδελφοι, αλλά ακόμα κι εγώ η ίδια για να φρεσκάρω τη μνήμη μου, να θυμηθώ ιδέες που εφάρμοσα ή δυσκολίες που συνάντησα. Η διατήρηση του ιστολογίου είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, αλλά πιστεύω πως με τον διαμοιρασμό του υλικού μας έχουμε όλοι να κερδίσουμε. Μια ενωμένη και συνεργαζόμενη εκπαιδευτική κοινότητα μπορεί να ανταπεξέλθει στα πάντα, όπως σε μια πανδημία όπως αποδείχθηκε, κατά την οποία η συνεργασία και η αλληλεγγύη ήταν αυτές που επέτρεψαν στην εκπαίδευση παγκοσμίως να συνεχίσει, με άλλα ίσως μέσα και τεχνικές, το έργο της.” 

 

Teacherries

 

Teacherries

“To ιστολόγιο «Teacherries» είναι ένα ELT Blog που δημιουργήθηκε από την Έμμα, η οποία είναι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Τα τελευταία 13 χρόνια η ίδια διδάσκει την Αγγλική γλώσσα σε παιδιά και στο ιστολόγιό της παρουσιάζει τις δικές της προτάσεις ώστε το μάθημα των Αγγλικών να γίνει ακόμα πιο ευχάριστο και διασκεδαστικό!”

 

Mια τάξη... μα ποια τάξη? 

 

Μια τάξη μ&a

"Το Blog «Mια τάξη... μα ποια τάξη? πετάει στην Blogόσφαιρα από το 2016 και κάθε χρόνο εμπλουτίζεται με πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό. Τις αναρτήσεις, τα γραφικά  και τα αρχεία επιμελείται η εκπαιδευτικός Δημοτικής Εκπαίδευσης Χατζηλούδη Μαρία δίνοντας ένα προσωπικό ύφος στις αφηγήσεις και στα δημιουργικά εκπαιδευτικά της αρχεία. Αυτήν τη στιγμή απαριθμεί πάνω από 446.000 επισκέψεις και αν θέλετε μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό με μια επίσκεψη στο Blog! Τα αρχεία δεν περιλαμβάνουν ξεκάθαρο διαχωρισμό ως προς τις τάξεις του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποικιλοτρόπως ανάλογα με τους στόχους που θέτει ο εκπαιδευτικός και με το επίπεδο ή τις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών.  Πέρα από την τάξη, μπορούν να αξιοποιηθούν είτε σε ατομικά εξειδικευμένα προγράμματα, είτε σε πλαίσια διαφοροποιημένης διδασκαλίας.  Επιπλέον, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία αναρτήσεων με συμβουλές και υλικό για την οργάνωση του εκπαιδευτικού έργου.  Είναι μια σελίδα με χρήσιμα αρχεία και ιδέες που ακολουθούν τις σύγχρονες εκπαιδευτικές τάσεις!"

 

Tranou Education

 

 Τρανου

Η ιστοσελίδα «Tranou Education» δημιουργήθηκε την περίοδο της καραντίνας από την Ειδική Παιδαγωγό Μάιρα Τρανού προκειμένου να υποστηρίξει τόσο τα παιδιά και τους γονείς όσο και τους εκπαιδευτικούς. Με την αρωγή των νέων τεχνολογιών και των πολυμέσων, το υλικό της σελίδας συνέβαλε ώστε τα παιδιά να νιώθουν ‘πιο ανεξάρτητα με τη μελέτη, πιο άνετα με τη γνώση και πιο ευχάριστα την ώρα της διδασκαλίας’. Έχοντας πιστοποίηση στο Web Design & Game Development, η δημιουργός της ιστοσελίδας ασχολείται ενεργά με το Gamification στην Εκπαίδευση ενώ διατηρεί και το δικό της κανάλι στο YouTube. Παράλληλα, είναι δημιουργός της Comictales εικονογραφώντας  και εμπλουτίζοντας με Multimedia προσωποποιημένα κόμικ σε κείμενα της συγγραφέως Ζωής Καραγεωργίου. Περισσότερες πληροφορίες για τις ιστορίες της Comictales που λειτουργούν ως θεραπευτικά παραμύθια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα «Tranou Education». Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η πρόσβαση στην πλειοψηφία του υλικού είναι δωρεάν!

 

«Ιδέες για δασκάλους»

 

λογότυ&

“Από τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής της πορείας ως δασκάλα, η Γαλήνη, έδινε ιδιαίτερη σημασία στην οργάνωση και την αισθητική του χώρου στον οποίο καλούνταν μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριές της να συνυπάρξει και να συνεργαστεί. Για τον λόγο αυτό, σχεδιάζει το εποπτικό υλικό της τάξης της, με σκοπό να διαμορφώσει  ένα ευχάριστο και ελκυστικό περιβάλλον για όλους και όλες, το οποίο ταυτόχρονα είναι λειτουργικό και εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών. Στο ιστολόγιο «Ιδέες για δασκάλους» η Γαλήνη συγκεντρώνει και παρουσιάζει από το 2013 όλο το υλικό που έχει σχεδιάσει, καθώς και ιδέες για την οργάνωση και διαχείριση της τάξης. Επιπλέον, δημοσιεύει δραστηριότητες και κατασκευές που έχουν υλοποιηθεί στην τάξη μέχρι τώρα, μαζί με τον σύζυγό της και δάσκαλο, Πάρη. Στη σελίδα φιλοξενούνται ακόμα ιδέες εκπαιδευτικών που έχουν συνεργαστεί με τον Πάρη και τη Γαλήνη στο Blog, καθώς και κείμενα της Σχολικής Ψυχολόγου, Αγγελικής Λιάπη. Η Γαλήνη αναφέρει ότι η παρουσίαση του ιστολογίου «Ιδέες για δασκάλους» στο Blog της Twinkl είναι μία ακόμη ευκαιρία να ευχαριστήσει  για την εμπιστοσύνη τους όλους όσους έχουν συνεργαστεί και στηρίξει το ιστολόγιο. Επίσης, πιστεύει πως όταν μοιραζόμαστε ιδέες, όλοι και όλες γινόμαστε καλύτεροι/ες και όσο μπορούν εκείνη και ο Πάρης θα εξακολουθούν να το κάνουν. Ευχαριστεί τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες της σελίδας για τα ενθαρρυντικά σχόλια και τις ευχές που στέλνουν στην ίδια και τον σύζυγό της καθώς αυτά αποτελούν την ώθηση τους για να συνεχίζουν. Τέλος, θέλει με τη σειρά της να ευχαριστήσει την Twinkl για την πρωτοβουλία να εντάξει τις «Ιδέες για δασκάλους» στα σημαντικότερα εκπαιδευτικά Blog και Ιστοσελίδες στην Ελλάδα και εύχεται Καλή σχολική χρονιά με υγεία, αισιοδοξία και ευγένεια.”

 

Δραστηριότητες, παιδαγωγικό και εποπτικό υλικό για το Νηπιαγωγείο & το Δημοτικό 

 

Τανια Μάν&

"Το ιστολόγιο «Δραστηριότητες, εποπτικό και παιδαγωγικό υλικό για το Νηπιαγωγείο» ξεκίνησε στις 31 Ιουλίου του 2012 από την εκπαιδευτικό, Τάνια Μάνεση και στη συνέχεια προστέθηκε σε αυτό εκπαιδευτικό υλικό για το Δημοτικό. Οι προτάσεις δραστηριοτήτων που δημοσιεύονται, καλύπτουν ένα αρκετά ευρύ φάσμα θεματολογίας και είναι εντελώς δωρεάν προς ελεύθερη προσωπική χρήση από όλους. Παράλληλα με το ιστολόγιο, η Τάνια διαχειρίζεται μια Δημόσια Ομάδα στο Facebook με το όνομα “Μια τάξη, μια καρδιά, ένα όνειρο”. Εκεί μεταξύ άλλων μπορείτε να ενημερωθείτε για τις πιο πρόσφατες αναρτήσεις του ιστολογίου, να γνωρίσετε το έργο άλλων εκπαιδευτικών και όντας μέλη αυτής της εκπαιδευτικής κοινότητας να αναρτήσετε και τις δικές σας όμορφες δημιουργίες και ιδέες!"

 

Τα Θρανία

της  Χριστίνας Μπέσιου

 logo final png

“Τα Θρανία αποτελούν μία ιδέα μου από τα πρώτα χρόνια των σπουδών μου. Αυτή η ιδέα άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά κατά τη διάρκεια των πρακτικών, των επισκέψεών μου σε διάφορα σχολεία της Αττικής. Διαπίστωσα πως εκείνο που λείπει στους μαθητές, αυτό που ζητούν και περιμένουν από τον δάσκαλο είναι το ενδιαφέρον για κάτι καινούριο, για κάτι διαφορετικό από το τετριμμένο, χωρίς ωστόσο να θεωρούν λάθος το τελευταίο. Ζητούν κάτι όμορφο, κατανοητό και απλό αλλά όλο αυτό δοσμένο σα να πρόκειται για παιχνίδι, σα να μαθαίνουν ενώ ξεφυλλίζουν ένα περιοδικό, σα να ακολουθούν ένα εγχειρίδιο με κόλπα και τρικς, σα να βλέπουν το αγαπημένο τους κινούμενο σχέδιο.Τότε θέλησα να φτιάξω κάτι διαφορετικό, πέρα από τις γνωστές ασπρόμαυρες φωτοτυπίες που δυστυχώς αναγκαζόμαστε όλοι οι εκπαιδευτικοί να χρησιμοποιούμε. Μπήκα στη διαδικασία να αντικαταστήσω το ασπρόμαυρο με χρώματα, με πολλά χρώματα, με φιγούρες που να μοιάζουν ζωντανές και να μη δυσκολεύονται οι μαθητές να διακρίνουν τα ρούχα τους, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Σκέφτηκα, γιατί λέμε πάντα στους μαθητές να μη γράφουν τα θρανία τους; Σκεφτήκαμε ποτέ γιατί το κάνουν; Μήπως για να δώσουν το στίγμα τους; Για να το κάνουν ίσως πιο όμορφο; Για να βάλουν χρώμα σε ένα έπιπλο που βλέπουν για έξι έως εφτά ώρες την ημέρα μπροστά τους; Eτσι, ξεκίνησα να φτιάχνω εκπαιδευτικό υλικό στην ιστοσελίδα μου, αφίσες, φύλλα εργασίας, εκπαιδευτικά βίντεο, ασκησούλες, υλικό για τον δάσκαλο, γραμματοσειρές, κλπ.”

 

Σύντομα θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος του αφιερωματος μας στα σημαντικότερα Εκπαιδευτικά Blog και Ιστοσελίδες στην Ελλάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει προτάσεις εκπαιδευτικού υλικού που μπορείτε να βρείτε στους παραπάνω ιστότοπους! 

Ευχαριστούμε Twinkl!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης

     Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης, που έχω αναρτήσει ως τώρα. Ανάλογα με τους μαθητές που θα έχουμε, μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια από αυτές ή και συνδυασμό περισσότερων αν χρειαστεί. Ας τις θυμηθούμε!

Οι κανόνες της τάξης μας

        Μια χρονιά ζήτησα από τους μαθητές μου να σκεφτούν τα θετικά και τα αρνητικά της προηγούμενης χρονιάς και να προτείνουν τρόπους ώστε να κρατήσουμε για τη νέα χρονιά μόνο τα θετικά.   

Παιχνίδια γνωριμίας για το σχολείο

  Τις πρώτες μέρες κάθε καινούριας σχολικής χρονιάς και πριν μπούμε σε πρόγραμμα, αφιερώνουμε κάποιες ώρες για να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά, να γνωριστούμε και να προσαρμοστούμε σιγά-σιγά στα νέα δεδομένα. Σ' αυτή την ανάρτηση, συγκεντρώσαμε τα παιχνίδια γνωριμίας που έχουμε δημοσιεύσει ως τώρα. Διαλέξτε ένα ή περισσότερα και συνδυάστε τα με δραστηριότητες συνεργασίας, που θα βρείτε εδώ , για ένα ευχάριστο ξεκίνημα!

Το "μπρελόκ" της Προπαίδειας!

     Τη συγκεκριμένη ιδέα την πήρα από μια δασκάλα, στη διάρκεια της πρακτικής μου σε σχολείο της Μαδρίτης, στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus. Είχε Β' δημοτικού και έπαιζε με τους μαθητές της ένα παιχνίδι με την προπαίδεια. Σε όποιον δυσκολευόταν, έδινε το "μπρελόκ" της προπαίδειας και του ζητούσε μέχρι να ξαναέρθει η σειρά του να μελετήσει την προπαίδεια ενός συγκεκριμένου αριθμού. Εμένα μου άρεσε η συγκεκριμένη παρουσίαση και το έφτιαξα για τη γωνιά των Μαθηματικών. Μπορούν να το παίρνουν και οι μαθητές που τους τυχαίνει η επανάληψη στην προπαίδεια στις  δραστηριότητες για τους γρήγορους !

Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Β

[ Η ανάρτηση θα ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς]   Όπως και στην Πρώτη τάξη (βλ. Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Α ), έτσι και στη Δευτέρα μελετάμε τη γραμματική μέσα από το διαδραστικό τετράδιο. Οι γραμματικοί κανόνες αποτυπώνονται με απλά λόγια, παραδείγματα και εικόνες, σε διαφορετικού χρώματος χαρτάκια. Αυτά τα χαρτάκια τα κολλάμε στο τετράδιο γλώσσας. Κάτω ή δίπλα από αυτά, κάνουμε σύντομες ασκήσεις εμπέδωσης του κανόνα που μελετάμε.  Στην πορεία, θα ενημερώνουμε το αρχείο, με σκοπό να το έχουμε ολοκληρώσει ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Βραχιολάκια για το Μάρτη!

Όξω Κουτσοφλέβαρε,  να 'ρθει ο Μάρτης με χαρά και με πολλά λουλούδια (επιτέλους!) Για να υποδεχτούμε τον πρώτο μήνα της άνοιξης, συνηθίζουμε να ετοιμάζουμε βραχιολάκια με κόκκινες και λευκές κλωστές, τα γνωστά μας "μαρτάκια". Σύμφωνα με την παράδοση, για να προστατευτούν από τον ήλιο του Μάρτη, οι άνθρωποι έφτιαχναν βραχιολάκια από κόκκινη, λευκή ή και χρυσή κλωστή στριμμένη που είχαν δέσει την προηγούμενη νύχτα σε μια τριανταφυλλιά για να τη δουν τ' αστέρια.