16 Σεπτεμβρίου 2021

Το συμβόλαιο της τάξης


Μία από τις δραστηριότητες που επιλέγουμε τις πρώτες μέρες κάθε σχολικής χρονιάς, είναι να ορίσουμε όλοι/ες μαζί τους κανόνες της τάξης μας. Στην ανάρτηση Σχεδιάζοντας την πρώτη μέρα στο σχολείο, περιγράφουμε αναλυτικά τη διαδικασία που ακολουθούμε. Μετά από καταιγισμό ιδεών, συζήτηση και ομαδοποίηση των προτεινόμενων κανόνων καταλήγουμε σε 4-5 κανόνες με θετική διατύπωση. 


Ορίζουμε, επίσης, τις συνέπειες σε περίπτωση μη τήρησης των κανόνων (π.χ. ατομική υπενθύμιση, συζήτηση στην τάξη, στέρηση επιβράβευσης κλπ), αλλά και το σύστημα επιβράβευσης των επιθυμητών συμπεριφορών (καρτέλες επιβράβευσης, class dojo, μυστικός μαθητής ή μυστική ομάδα της εβδομάδας κλπ).

Στη συνέχεια, συντάσσουμε το συμβόλαιο της τάξης, όπου αναγράφουμε τους κανόνες τους οποίους έχουμε συμφωνήσει να τηρούμε. Μας ζητήσατε ένα εκτυπώσιμο αρχείο για το συμβόλαιο της τάξης και το ετοιμάσαμε. Για να είναι πιο ευδιάκριτο μέσα στην αίθουσα, επιλέξαμε εκτύπωση σε 2 φύλλα Α4 (εναλλακτικά αν υπάρχει δυνατότητα εκτυπώνετε ή μεγεθύνετε σε Α3).  


Κόβουμε προσεκτικά το άσπρο περιθώριο ΜΟΝΟ στο ένα από τα δύο φύλλα, όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία και κολλάμε με χαρτοταινία στο πίσω μέρος. Προσέχουμε να τοποθετήσουμε τα χαρτιά έτσι ώστε να σχηματίζεται σωστά η πρόταση που έχει κοπεί.
 

Διαβάζουμε προσεκτικά το κείμενο και υπογράφουμε στον κενό χώρο όλοι/ες, συμπεριλαμβανομένου/ης του/της εκπαιδευτικού, καθώς αποτελεί μέλος της ομάδας. Προαιρετικά το πλαστικοποιούμε και το αναρτούμε σε εμφανές σημείο στην τάξη.


Το αρχείο είναι ανοιχτό για να γράψετε τους δικούς σας κανόνες. Πατήστε στην εικόνα για να το κατεβάσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου