Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χαρταετός ρόμβος από γλωσσοπίεστρα!

   Σιγά -σιγά πλησιάζουμε στην τελευταία εβδομάδα του τριωδίου και είναι πια καιρός να ετοιμάσουμε και τους χαρταετούς που θα στολίσουν την τάξη μας, με αφορμή την Καθαρά Δευτέρα. Επειδή είχα καιρό να χρησιμοποιήσω τα γλωσσοπίεστρα σε κάποια κατασκευή, αποφάσισα να φτιάξω χαρταετούς με αυτά!



   Τα υλικά που χρειάστηκα ήταν:
-γλωσσοπίεστρα
-ριζόχαρτο ή κομμάτι από τραπεζομάντιλο μιας χρήσης
-πιστόλι σιλικόνης και ράβδοι
-λίγη χαρτοταινία 
- μαύρος ανεξίτηλος μαρκαδόρος (για να γράφει στο πλαστικό)
Για να φτιάξουμε το χαρταετό: 
1. Κολλάμε μεταξύ τους τα γλωσσοπίεστρα σχηματίζοντας ένα ρόμβο. Χρησιμοποίησα το πιστόλι σιλικόνης για γρήγορο αποτέλεσμα.
2. Σχεδιάζουμε έναν ρόμβο σε ριζόχαρτο ή γκοφρέ ή σε κομμάτι από πλαστικό τραπεζομάντιλο, στις ίδιες διαστάσεις. Χρησιμοποίησα τα κομμάτια που μου είχαν περισσέψει από όταν έντυσα τους φελοπίνακες. ;-)
3. Κόβουμε το κομμάτι και το κολλάμε με υγρή κόλλα πάνω στα γλωσσοπίεστρα.
4. Κόβουμε λωρίδες από χρωματιστά χαρτιά΄
5. Τις ενώνουμε με ταινία.
6. Κολλάμε την ουρά που φτιάξαμε στη μία άκρη.
Έτοιμος ο χαρταετός μας!!!
Μπορούμε να φτιάξουμε χαρταετό και με τα μικρά γλωσσοπίεστρα.
Στο χαρταετό με τα μικρά γλωσσοπίεστρα, δοκίμασα να τα κολλήσω με υγρή κόλλα. Τελικά κόλλησε, αλλά  πήρε αρκετή ώρα μέχρι να στεγνώσει και να μπορώ να προχωρήσω στα επόμενα βήματα.

Στον ένα χαρταετό, έφτιαξα το σκελετό στο πίσω μέρος, με άχρωμα γλωσσοπίεστρα.
Τέλος,σχεδίασα ματάκια και χαμόγελα στους αετούς.

Τη συγκεκριμένη ιδέα τη βρήκα στο Pineapple Paintbrush.

Οι χαρταετοί που φτιάξαμε με τα τριτάκια μου το σχ. έτος 2015-2016


Σχόλια

  1. Τι φοβεροί και εύκολοι χαρταετοί Γαλήνη μου για μας που είμαστε Α' Τάξη!!!! Θα σου κλέψω την ιδέα σου, αγοράζω αύριο κιόλας χρωματιστά ξυλάκια και ...Δευτέρα θα εντυπωσιάσουμε τους πάντες στο σχολείο με τους γελαστούς χαρταετούς. Σ' ευχαριστώ που με βοηθάς και είσαι κοντά μου. Είσαι Θησαυρός με τις ιδέες σου!!!!!!!!!! Να ρωτήσω κάτι, χωρίς να γελάσεις: είναι απαραίτητα και στο πίσω μέρος του χαρταετού να βάλουμε ξυλάκια ή όχι; Σ' ευχαριστώ-Νίκη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :-) Να 'σαι καλά Νίκη!! Σ'ευχαριστώ πολύ για όλα!! Όσο για το πίσω μέρος, δεν είναι απαραίτητο να βάλεις ξυλάκια. Κι εγώ μόνο σε έναν το έκανα, έτσι για το εφέ... Ο πράσινος και ο μπλε χαρταετός δεν έχουν! Καλή επιτυχία!!!

      Διαγραφή
  2. Εξαιρετική ιδέα και εξαιρετικό site!!! Σ' ευχαριστούμε πολύ για όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα Γαλήνη μου! Αγόρασα χρωματιστά ξυλάκια, αλλά δεν βρήκα ούτε χρωματιστό ριζόχαρτο ούτε μονόχρωμο τραπεζομάντιλο μιας χρήσης (παρά μόνο με μπαλόνια και πριγκίπισσες). Τι χαρτί να χρησιμοποιήσω; Αν χρησιμοποιήσω απλό άσπρο ριζόχαρτο θα βγει χάλια; Σ΄ ευχαριστώ για την υπομονή σου-Νίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Νίκη!!! :-) Μπορείς να βάλεις γκοφρέ χαρτί που υπάρχει σε πολλά χρώματα ή και απλά χρωματιστά χαρτιά αν έχεις. Δοκίμασε πριν το κολλήσεις και με το άσπρο ριζόχαρτο και αν βγαίνει ωραίο χρησιμοποίησέ το. Σίγουρα όμως κάτι χρωματιστό θα δείχνει πιο χαρούμενο ;-)

      Διαγραφή
  4. Ευτυχώς έχω στην ταξούλα μου λίγα χρωματιστά χαρτιά, που είχαν περισσέψει από κάποια εργασία. Ελπίζω να φτάνουν!!! Σ' ευχαριστώ-Καληνύχτα!-Νίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εφτιαξα την παραπανω κατασκευη σημερα με τους μαθητες μου. Απλα....ενθουσιαστηκαν!!! Οι χαρταετοι μας.... εγιναν υπεροχοι!!! Σας ευχαριστω για την ιδεα σας!!! Ανυπομονω για την επομενη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που το δοκιμάσατε και σας έγιναν όμορφοι!! Σιγά-σιγά θα φτιάξουμε και πολλές ανοιξιάτικες κατασκευούλες! ;-)

      Διαγραφή
  6. Τους φιάξαμε κι εμείς χτες(μαθητές Ε΄τάξης) Εύκολη κατασκευή και στόλισαν όμορφα την τάξη μας. Ευχαριστούμε για τις ωραίες ιδέες που μοιράζεσαι μαζί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά Δέσποινα!!! Βγάλε φωτογραφίες και στείλε μου αν θες στο fb. ;-)

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης

     Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης, που έχω αναρτήσει ως τώρα. Ανάλογα με τους μαθητές που θα έχουμε, μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια από αυτές ή και συνδυασμό περισσότερων αν χρειαστεί. Ας τις θυμηθούμε!

Παιχνίδια γνωριμίας για το σχολείο

  Τις πρώτες μέρες κάθε καινούριας σχολικής χρονιάς και πριν μπούμε σε πρόγραμμα, αφιερώνουμε κάποιες ώρες για να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά, να γνωριστούμε και να προσαρμοστούμε σιγά-σιγά στα νέα δεδομένα. Σ' αυτή την ανάρτηση, συγκεντρώσαμε τα παιχνίδια γνωριμίας που έχουμε δημοσιεύσει ως τώρα. Διαλέξτε ένα ή περισσότερα και συνδυάστε τα με δραστηριότητες συνεργασίας, που θα βρείτε εδώ , για ένα ευχάριστο ξεκίνημα!

Οι κανόνες της τάξης μας

        Μια χρονιά ζήτησα από τους μαθητές μου να σκεφτούν τα θετικά και τα αρνητικά της προηγούμενης χρονιάς και να προτείνουν τρόπους ώστε να κρατήσουμε για τη νέα χρονιά μόνο τα θετικά.   

Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Β

[ Η ανάρτηση θα ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς]   Όπως και στην Πρώτη τάξη (βλ. Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Α ), έτσι και στη Δευτέρα μελετάμε τη γραμματική μέσα από το διαδραστικό τετράδιο. Οι γραμματικοί κανόνες αποτυπώνονται με απλά λόγια, παραδείγματα και εικόνες, σε διαφορετικού χρώματος χαρτάκια. Αυτά τα χαρτάκια τα κολλάμε στο τετράδιο γλώσσας. Κάτω ή δίπλα από αυτά, κάνουμε σύντομες ασκήσεις εμπέδωσης του κανόνα που μελετάμε.  Στην πορεία, θα ενημερώνουμε το αρχείο, με σκοπό να το έχουμε ολοκληρώσει ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Το "μπρελόκ" της Προπαίδειας!

     Τη συγκεκριμένη ιδέα την πήρα από μια δασκάλα, στη διάρκεια της πρακτικής μου σε σχολείο της Μαδρίτης, στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus. Είχε Β' δημοτικού και έπαιζε με τους μαθητές της ένα παιχνίδι με την προπαίδεια. Σε όποιον δυσκολευόταν, έδινε το "μπρελόκ" της προπαίδειας και του ζητούσε μέχρι να ξαναέρθει η σειρά του να μελετήσει την προπαίδεια ενός συγκεκριμένου αριθμού. Εμένα μου άρεσε η συγκεκριμένη παρουσίαση και το έφτιαξα για τη γωνιά των Μαθηματικών. Μπορούν να το παίρνουν και οι μαθητές που τους τυχαίνει η επανάληψη στην προπαίδεια στις  δραστηριότητες για τους γρήγορους !

Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Α

[Η ανάρτηση θα ενημερώνεται ως το τέλος της σχολικής χρονιάς, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί και το υλικό.]   Ξεκινήσαμε, πριν λίγα χρόνια, με τη γραμματική της Γ ' και Δ ' τάξης. Συγκεντρώσαμε θεωρία και παραδείγματα σε δυο βιβλιαράκια-ευρετήρια. Στην Ε' και Στ' τάξη δίνεται το σχολικό εγχειρίδιο και γι' αυτό δεν φτιάξαμε ξεχωριστό υλικό. Για την Α' και Β', όμως, θέλαμε να ετοιμάσουμε κάτι διαφορετικό. Στις πρώτες τάξεις, τα παιδιά έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τη γραμματική. Θέλαμε, λοιπόν, αυτή η πρώτη "συνάντηση" να είναι όσο γίνεται πιο ευχάριστη για τους μικρούς μαθητές. Έτσι, αποφασίσαμε, όπως γράψαμε σε προηγούμενη ανάρτηση , να μετατρέψουμε το τετράδιο της Γλώσσας της Α (σε πρώτη φάση και θα ακολουθήσει και της Β ) σε ένα διαδραστικό τετράδιο γραμματικής, με χρώμα, εικόνες και απλά παραδείγματα που θα διευκολύνουν την μάθηση των πρώτων γραμματικών κανόνων από τα παιδιά.