5 Φεβρουαρίου 2014

Παιχνίδι μέμο για την προπαίδεια!


   Ένα φανταστικό παιχνίδι μέμο για την προπαίδεια, που μπορείτε να κάνετε όσο μαθαίνουν τα παιδιά την προπαίδεια, αλλά και αργότερα για επανάληψη. Η ιδέα ανήκει στην Ιωάννα Χατσίκου, τη δασκάλα της Τάξης Αστεράτης! Την παρουσίασε πριν λίγες μέρες, στην ανάρτηση Βρίσκω την προπαίδεια του 2 και του 4 ,όπου θα βρείτε και αρχείο για εκτύπωση, με τις προπαίδειες του 2 και του 4. 


   Επειδή χρειάστηκε να μπω για μια εβδομάδα σε τμήμα της Β, που είχε ολοκληρώσει την προπαίδεια όλων των αριθμών, σκέφτηκα να ετοιμάσω καρτελάκια με διάφορα γινόμενα για επανάληψη. Τα καρτελάκια τα έφτιαξα πολύ εύκολα, με μικρά αυτοκόλλητα χαρτάκια τύπου post-it. 

    Κολλούσα τα χαρτάκια μεταξύ τους, έτσι ώστε από τη μία μεριά να είναι ένα χρώμα και από την άλλη, ένα άλλο. Στη μια όψη έγραφα την πράξη και στην πίσω το αποτέλεσμα. Στο τέλος, τα  πλαστικοποίησα, τα έκοψα και ήταν έτοιμα.
   Πώς παίζεται το παιχνίδι; Πολύ απλά, τα παιδιά απλώνουν τα καρτελάκια στο θρανίο, ώστε να φαίνεται μόνο η πλευρά με τις πράξεις. Διαλέγουν μία από τις κάρτες (π.χ. όπως στη φωτογραφία το 3x8). Υπολογίζουν πόσο κάνει και λένε το αποτέλεσμα. Γυρνάνε την κάρτα και ελέγχουν αν είναι σωστό. Αν είναι, την αφήνουν κάτω γυρισμένη. Αν δεν είναι σωστό την αφήνουν πάλι κάτω και προσπαθούν ξανά αργότερα να το υπολογίσουν. Το παιχνίδι τελειώνει όταν καταφέρουν να γυρίσουν όλες τις κάρτες.
  Το καλό είναι ότι αυτό μπορούν να το κάνουν ο καθένας μόνος του ή και σε ομάδες. Στην τάξη που δούλεψα υπήρχαν 5 ομάδες, οπότε ετοίμασα ένα σετ 15 καρτών για κάθε ομάδα. Έπαιζαν ο καθένας με τη σειρά και ξαναάρχιζαν όταν τελείωναν όλες οι κάρτες. 
  Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα, γιατί όχι μόνο είναι αποτελεσματικό, αλλά και πολύ διασκεδαστικό για τα παιδιά! Τους άρεσε πάρα πολύ και ζητούσαν να παίξουν ξανά και ξανά!!! Δοκιμάστε το!!
Ιωάννα, σ' ευχαριστώ πολύ!!!


5 σχόλια:

 1. τελεια η ιδεα με τα post it!τα εχεις αμεσως κομμενα σε χρώματα!!! παλια το ειχα κανει μεχαρτόνια αλλα ετσι είναι ακόμα πιο ευκολο!!! σε ευχαριστω κι εγω Γαλήνη μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι όντως πολύ εύκολο και βολικό Ιωάννα μου με τα post-it! Το έκανα έτσι γιατί δεν προλάβαινα να τα ετοιμάσω στον υπολογιστή. Η ιδέα σου όμως είναι φοβερή! Το έχω πει και σε συναδέλφους στο σχολείο και ήδη το έχουν κάνει! Και τα παιδιά σήμερα που ξαναπήγα στο συγκεκριμένο τμήμα, με ρωτούσαν αν θα παίξουμε πάλι ;-) Μεγάλη επιτυχία σου λέω!

   Διαγραφή
 2. Συγχαρητήρια!!!!! Οι ιδέες σου είναι υπέροχες!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ' ευχαριστώ πολύ αν και η συγκεκριμένη ιδέα είναι της Ιωάννας Χατσίκου, που μου επέτρεψε να την αναπαράγω και στο δικό μου ιστολόγιο!

   Διαγραφή
 3. πολυ ωραιο ευχαριστουμε πολυ που το μοιραστηκατε !

  ΑπάντησηΔιαγραφή