5 Νοεμβρίου 2020

Μιλώντας για ομορφιά... ή αλλιώς για ευγένεια! - της Αγγελικής Λιάπη

από τη Σχολική Ψυχολόγο
Αγγελική Λιάπη

    Ας μη μιλήσουμε για covid, για δύσκολη επιστροφή στα θρανία, για φοβίες, άγχη, bullying ή για οτιδήποτε παρόμοιο θα μπορούσε να ειπωθεί στην αρχή μιας τόσο ιδιαίτερης - όσο η φετινή - σχολικής χρονιάς.

    Ας μιλήσουμε για κάτι κυριολεκτικά "όμορφο" και πάντα παρόν σε διάφορες στιγμές της καθημερινότητάς μας. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για την ομορφιά με όρους ψυχολογίας, με άλλα λόγια για την ευγένεια!

    Έχετε παρατηρήσει πόσες φορές κάνουμε χρήση της λέξης και της έννοιας "ομορφιά" (όμορφος, -η,-ο, ωραίος, -α, -ο κλπ) μέσα στη μέρα; Έχετε αναρρωτηθεί γιατί η έννοια της ομορφιάς είναι τόσο σημαντική ώστε να διεκδικεί μια θέση στο σύστημα αξιών μας; Γιατί είναι σημαντική η ομορφιά; Γιατί μιλάμε τόσο γι' αυτήν και γιατί ασχολούμαστε και συχνά προσπαθούμε γι' αυτήν; Σε όλα αυτά θα μπορούσε να γίνει μια μεγάλη χωριστή συζήτηση.

    Τι γίνεται όμως όταν τα κριτήρια της ομορφιάς δεν είναι αισθητικά αλλά... ψυχολογικά; Ποια θα μπορούσαν να είναι τα ψυχολογικά κριτήρια της ομορφιάς;

    Ένας beauty expert θα μπορούσε να ορίσει την ομορφιά με κριτήρια συμμετρίας, αρμονικών χαρακτηριστικών προσώπου και γραμμών σώματος κλπ κλπ και άρα να αναλύσει, υπό το δικό του επαγγελματικό πρίσμα, τι σημαίνει ομορφιά και πώς ορίζεται η έννοια αυτή.

    Ένας ψυχολόγος, από την άλλη, θα όριζε την ομορφιά με τα δικά του κριτήρια. Τα δικά μου προσωπικά ψυχολογικά κριτήρια της ομορφιάς είναι η καλοσύνη, η αγάπη και κυρίως η ευγένεια! Η καλοσύνη είναι η ομορφιά της ψυχής. Κόρη της καλοσύνης και της αγάπης είναι η ευγένεια. 

Είναι αληθινά όμορφο να είμαστε ευγενικοί.

    Είναι καλό να είμαστε ευγενικοί γιατί η ευγένεια, ως χαρακτηριστικό, βοηθά στην καλύτερη επικοινωνία μας με τους άλλους, στην αποτελεσματικότερη κάλυψη των (συναισθηματικών) αναγκών μας και στην καλύτερη επίλυση προβλημάτων και συγκρούσεων με τους άλλους, που αναπόφευκτα προκύπτουν στη μέρα μας.

    Και δείχνει αγάπη να είμαστε ευγενικοί  γιατί η ευγένεια, ανάμεσα σε άλλα, δείχνει αυτοσεβασμό και σεβασμό προς τους άλλους, υψηλή αυτοεκτίμηση και άνευ όρων αποδοχή στον εαυτό μας και στον πλησίον μας.    

    Και επειδή η ευγένεια (και οι σπουδαίοι γονείς της: καλοσύνη και αγάπη) διδάσκεται και είναι κατά βάση μεταδοτική, ας τη διαδίδουμε και ας ομορφύνουμε όλοι μαζί το σπιτικό μας, τα σχολεία μας και -στην τελική- τον κόσμο μας!

Καλή σχολική αρχή (και συνέχεια) σε όλους!


Λιάπη Αγγελική, Σχολική Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου