22 Φεβρουαρίου 2014

Κατακόρυφος διαμελισμός [εικόνες και ορισμοί]


    Ψάχνοντας, πέρυσι, υλικό για τη Γεωγραφία της Ε δημοτικού, βρήκα στο teachers pay teachers  ένα δωρεάν αρχείο με τα στοιχεία του κατακόρυφου και του οριζόντιου διαμελισμού, από τη miss Martin. Είχε απλά σχεδιάκια και μια μικρή περιγραφή κάθε στοιχείου που παρουσίαζε. Έψαξα μήπως βρω κάτι έτοιμο και στα ελληνικά, αλλά τελικά δεν βρήκα, οπότε ξεκίνησα να το μεταφράζω.

    Διάλεξα τα στοιχεία που ήθελα, βρήκα και κάποια ακόμα στο διαδίκτυο, που δεν υπήρχαν στο αρχείο (η οροσειρά και το οροπέδιο) και πρόσθεσα τους ορισμούς στα ελληνικά. Για να τους γράψω συμβουλεύτηκα το σχολικό βιβλίο της Ε δημοτικού και ένα λεξικό.
    Στην τάξη τα κόψαμε, έτσι ώστε να είναι κάθε στοιχείο μόνο του, τα χρωματίσαμε και τα αναρτήσαμε στη γωνιά της Γεωγραφίας. Ένα χρόνο μετά, σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να γίνει και ένα βιβλιαράκι για κάθε παιδί, αν κόψουμε κάθε σελίδα σε τρεις οριζόντιες λωρίδες και τις συρράψουμε όλες μαζί.
    Θα μπορούσαμε, ακόμα να κόψουμε ξεχωριστά τους ορισμούς και τις εικόνες, να τα ανακατέψουμε και να ζητάμε να ταιριάξουν οι μαθητές εικόνα με ορισμό. Μπορείτε να εκτυπώσετε το αρχείο και να το αξιοποιήσετε με πολλούς τρόπους!
     

4 σχόλια:

 1. S' euxaristoume pou moirazesai mazi mas th douleia sou!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. σε παρακαλω πες μου πως το εψαξες στα αγγλικα παταω landforms dictionary αλλα θέλω μόνο για τον οριζοντιο διαμελισμο και οχι τον κατακόρυφο ευχαριστω

   Διαγραφή
  2. Στα αγγλικά απ' ό,τι έχω καταλάβει όλα είναι landforms. Δεν έχω εντοπίσει ακόμα κάποια διάκριση μεταξύ κατακόρυφου και οριζόντιου. Αναζητώ στο google τα landforms και επιλέγω αυτά που θέλω να χρησιμοποιήσω.

   Διαγραφή