Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης

 
  Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης, που έχω αναρτήσει ως τώρα. Ανάλογα με τους μαθητές που θα έχουμε, μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια από αυτές ή και συνδυασμό περισσότερων αν χρειαστεί.
Ας τις θυμηθούμε!









Οι καλοί λογαριασμοί... 


Μια δραστηριότητα αφορμή για να συζητήσουμε όλοι μαζί και να συμφωνήσουμε να τηρούμε ορισμένους κανόνες, ώστε να λειτουργούμε πιο αποτελεσματικά σαν ομάδα. 


                                                      
Οι κανόνες της τάξης μας!                                                                                                                              Έτοιμες έγχρωμες καρτέλες με πέντε κανόνες, που είχαμε ορίσει με τη δική μου τάξη. Μπορείτε να τις εκτυπώσετε, να τις πλαστικοποιήσετε και να στολίσετε με αυτές τη δική σας αίθουσα.


 Ο μυστικός μαθητής της εβδομάδας!!

Μια κρυφή κλήρωση και μια βράβευση την εβδομάδα, μπορεί να είναι ένα δυνατό κίνητρο για τους μαθητές μας! Δείτε τις λεπτομέρειες στην ανάρτηση.




Η μυστική ομάδα της εβδομάδας!!

Στην ίδια λογική με το μυστικό μαθητή, αλλά για όσους δουλεύουν ομαδοσυνεργατικά. Μπορείτε να συνδυάσετε και τα δύο μαζί.






Καρτέλες επιβράβευσης για αυτοκόλλητα

Κλασικό αλλά αποτελεσματικό! Κατάλληλο και για το ολοήμερο. Στην ανάρτηση θα βρείτε το αρχείο για να τις εκτυπώσετε κι εσείς, έγχρωμες ή ασπρόμαυρες σε πολύχρωμα χαρτιά.



Class Dojo!!!                                                                                                                                                        Αν έχετε ίντερνετ στην τάξη και ένα υπολογιστή ή τάμπλετ, απλά δοκιμάστε το! Είναι στα ελληνικά, είναι δωρεάν και απλό στη χρήση!  

Αυτά για την ώρα!!! Εσείς ποια μέθοδο χρησιμοποιείτε; 

Σχόλια

  1. Μπράβο σου πολυ ωραιες ιδεες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΣΑΣ ΙΔΕΕΣ/ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΘΥΜΙΑ ΣΑΣ ΝΑ ΤΙΣ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολλά πολλά συγχαρητήρια για το μεράκι σας, τη φαντασία και το δημιουργικό σας πνεύμα, μαζί με τη διάθεση να μοιραστείτε όλα αυτά μαζί μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γαλήνη, καλημέρα! Μόλις προχθές μπήκα στη σελίδα σου αναζητώντας υλικό για την Δ΄Δημοτικού και ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα με τις προτάσεις σου! Θα σε παρακαλούσα να με κατατοπίσεις για το πώς θα μπορούσα να προσθέσω ακόμη μία καρτελίτσα με τον κανόνα "Σέβομαι τις/τους εκπαιδευτικούς όλων των μαθημάτων". Σε ευχαριστώ και πάλι για τη γενναιοδωρία σου να μοιράζεσαι τόσο ωραία και πρωτότυπα πράγματα μαζί μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Μαρία! Να 'σαι καλά! Οι κανόνες που έχω ανεβάσει είναι σχεδιασμένοι και χρωματισμένοι στο χέρι. Μπορείς, επομένως, αν έχεις χρόνο, αφού εκτυπώσεις το αρχείο, να αντιγράψεις το μαύρο πλαίσιο σε ένα Α4, να ζωγραφίσεις αυτό που θες και να γράψεις με μαρκαδόρους τον κανόνα. Μετά κόψε το πλαίσιο γύρω γύρω και κολλησέ το σε ένα χρωματιστό Α4 στο ίδιο μέγεθος με τα άλλα. Αν μπορείς να επεξεργαστείς το pdf, θα μπορούσες να σβήσεις το περιεχόμενο από έναν άλλον κανόνα και να βάλεις έτοιμες εικόνες από το διαδίκτυο, αλλά ίσως αυτό θέλει κάποιο πρόγραμμα. Δεν το γνωρίζω. Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
    2. Είσαι θησαυρός!!! Όσο για το Pinterest, που το ανακάλυψα και αυτό μέσω της σελίδας σου, δεν έχω λόγια!!!

      Διαγραφή
  5. Καταπληκτικές ιδέες. Χρησιμοποιώ ήδη το μαθητή της εβδομάδας και την ομάδα της εβδομάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ γι' αυτό Καλλιόπη!!! Περιμένω σχόλια από την εφαρμογή!

      Διαγραφή
  6. Εύγε Γαλήνη! Ευχαριστούμε πολύ και καλή σχολική χρονιά, με δύναμη, κέφι και δημιουργικότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και άργησα αρκετά να απαντήσω, ανταποδίδω τις ευχές και ευχαριστώ πολύ!!

      Διαγραφή
  7. Σωστό ήταν το ΑΝ ΤΟ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ γιατί σε τμήμα σαν στο φετινό με 15 "θηρία" στα 25 τί να θυμηθείς? Κάνεις ΥΠΟΜΟΝΗΗΗΗΗΗΗΗΗ!!!!!!!
    ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΕΣ ΣΟΥ ΙΔΕΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από σας είδα το Class Dojo! Το ακολούθησα πέρυσι κ φέτος πάλι! Υπέροχη μέθοδος. Κινητοποιεί τα παιδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πέρυσι το classDojo με έσωσε σε μια πολύ ζόρικη Έκτη. Σπουδαίο εργαλείο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι κανόνες της τάξης μας

        Μια χρονιά ζήτησα από τους μαθητές μου να σκεφτούν τα θετικά και τα αρνητικά της προηγούμενης χρονιάς και να προτείνουν τρόπους ώστε να κρατήσουμε για τη νέα χρονιά μόνο τα θετικά.   

Παιχνίδια γνωριμίας για το σχολείο

  Τις πρώτες μέρες κάθε καινούριας σχολικής χρονιάς και πριν μπούμε σε πρόγραμμα, αφιερώνουμε κάποιες ώρες για να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά, να γνωριστούμε και να προσαρμοστούμε σιγά-σιγά στα νέα δεδομένα. Σ' αυτή την ανάρτηση, συγκεντρώσαμε τα παιχνίδια γνωριμίας που έχουμε δημοσιεύσει ως τώρα. Διαλέξτε ένα ή περισσότερα και συνδυάστε τα με δραστηριότητες συνεργασίας, που θα βρείτε εδώ , για ένα ευχάριστο ξεκίνημα!

Το "μπρελόκ" της Προπαίδειας!

     Τη συγκεκριμένη ιδέα την πήρα από μια δασκάλα, στη διάρκεια της πρακτικής μου σε σχολείο της Μαδρίτης, στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus. Είχε Β' δημοτικού και έπαιζε με τους μαθητές της ένα παιχνίδι με την προπαίδεια. Σε όποιον δυσκολευόταν, έδινε το "μπρελόκ" της προπαίδειας και του ζητούσε μέχρι να ξαναέρθει η σειρά του να μελετήσει την προπαίδεια ενός συγκεκριμένου αριθμού. Εμένα μου άρεσε η συγκεκριμένη παρουσίαση και το έφτιαξα για τη γωνιά των Μαθηματικών. Μπορούν να το παίρνουν και οι μαθητές που τους τυχαίνει η επανάληψη στην προπαίδεια στις  δραστηριότητες για τους γρήγορους !

Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Β

[ Η ανάρτηση θα ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς]   Όπως και στην Πρώτη τάξη (βλ. Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Α ), έτσι και στη Δευτέρα μελετάμε τη γραμματική μέσα από το διαδραστικό τετράδιο. Οι γραμματικοί κανόνες αποτυπώνονται με απλά λόγια, παραδείγματα και εικόνες, σε διαφορετικού χρώματος χαρτάκια. Αυτά τα χαρτάκια τα κολλάμε στο τετράδιο γλώσσας. Κάτω ή δίπλα από αυτά, κάνουμε σύντομες ασκήσεις εμπέδωσης του κανόνα που μελετάμε.  Στην πορεία, θα ενημερώνουμε το αρχείο, με σκοπό να το έχουμε ολοκληρώσει ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Βραχιολάκια για το Μάρτη!

Όξω Κουτσοφλέβαρε,  να 'ρθει ο Μάρτης με χαρά και με πολλά λουλούδια (επιτέλους!) Για να υποδεχτούμε τον πρώτο μήνα της άνοιξης, συνηθίζουμε να ετοιμάζουμε βραχιολάκια με κόκκινες και λευκές κλωστές, τα γνωστά μας "μαρτάκια". Σύμφωνα με την παράδοση, για να προστατευτούν από τον ήλιο του Μάρτη, οι άνθρωποι έφτιαχναν βραχιολάκια από κόκκινη, λευκή ή και χρυσή κλωστή στριμμένη που είχαν δέσει την προηγούμενη νύχτα σε μια τριανταφυλλιά για να τη δουν τ' αστέρια.