10 Οκτωβρίου 2014

Με δικούς μας κουμπαράδες, θα μαζέψουμε παράδες!!! :-)


   Τέσσερις διαφορετικές προτάσεις για κατασκευή κουμπαρά, από τενεκεδάκια και κουτιά από διάφορες συσκευασίες. Απλές, εύκολες και σχετικά γρήγορες κατασκευές, που σίγουρα μπορούν να φτιάξουν και τα ίδια τα παιδιά στο σχολείο ή στο σπίτι. Μαζεύουμε, λοιπόν μεταλλικές συσκευασίες, τις πλένουμε πολύ καλά και πάμε να δημιουργήσουμε!!!


   Ξεκινάμε από την πιο απλή πρόταση. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι χαρτί και κόλλα. Μπορεί να είναι ένα απλό μονόχρωμο χαρτί, ή πιο περίτεχνο με ανάγλυφα στοιχεία ή και χαρτί περιτυλίγματος που θα βρείτε σε πάρα πολλά σχέδια και χρώματα.
1. Μετράμε τις διαστάσεις της συσκευασίας μας και κόβουμε το χαρτί.
2. Βάζουμε υγρή κόλλα στην πίσω όψη του χαρτιού.
3. Τοποθετούμε προσεκτικά το χαρτί με την κόλλα στη συσκευασία και πιέζουμε ελαφρά.
Κλείνουμε με το πλαστικό καπάκι, στο οποίο έχουμε κάνει μια σχισμή με το κοπίδι, όπως θα δείτε πιο κάτω. (αυτό θα το κάνουμε εμείς για τα παιδιά)

  Η επόμενη πρόταση είναι εξίσου απλή. Η μόνη διαφορά είναι ότι χρησιμοποιήσαμε απλό χαρτί συσκευασίας, στο οποίο σχεδιάσαμε με μαρκαδόρο ένα γουρουνάκι!! Το κολλήσαμε στο τενεκεδάκι, όπως δείξαμε παραπάνω και μετά με υγρή κόλλα, προσθέσαμε κάποια χρωματιστά κουμπάκια. Έτοιμο, απλά και γρήγορα!
  Εδώ αυξάνεται ελαφρώς ο βαθμός δυσκολίας, αφού αντί για χαρτί χρησιμοποιούμε τσόχα. Το κουτάκι είναι από συμπυκνωμένο γάλα, γι' αυτό θέλει καλό πλύσιμο και στέγνωμα πριν. Η διαδικασία είναι η ίδια με τα προηγούμενα. Μετράμε τις διαστάσεις και κόβουμε τα αντίστοιχα κομμάτια τσόχας. Εμείς καλύψαμε με μπλε τσόχα όλο το τενεκεδάκι και κολλήσαμε μια λαχανί λωρίδα στο κάτω μέρος. Πάνω κολλήσαμε μια κόκκινη καρδιά από τσόχα στη μια εκδοχή και ένα γουρουνάκι στην άλλη. Μπορούμε να βάλουμε και έτοιμα στολιδάκια από τσόχα, που κυκλοφορούν στην αγορά, κουμπιά ή άλλα διακοσμητικά και να φτιάξουμε έναν πανέμορφο κουμπαρά!

   Τέλος, αφήσαμε τον κουμπαρά που θέλει περισσότερο χρόνο και κόπο από τους προηγούμενους τρεις. Όπως και παραπάνω, στο πλαστικό καπάκι, ανοίγουμε μια σχισμή με ένα κοπίδι. Φροντίζουμε να περνάνε και τα νομίσματα των 2 ευρώ από αυτήν ;-).
   Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι κόλλα, ψαλίδι και σύρμα πίπας σε πολλά χαρούμενα χρώματα!
1.Κόβουμε πολύ προσεκτικά, ένα ένα τα συρματάκια στο μέγεθος που φτάνει να καλύψει τη συσκευασία. 
2.Τους δίνουμε στρογγυλό σχήμα (εικ.4) για να είναι πιο εύκολο να τα τοποθετήσουμε. 
3.Βάζουμε υγρή κόλλα γύρω γύρω στο τενεκεδάκι μόνο εκεί που θα κολλήσουμε το σύρμα. Καλύτερο είναι να βάζουμε κόλλα ακριβώς πριν κολλήσουμε το κάθε σύρμα. Αν βάλουμε σε όλο το τενεκεδάκι, θα στεγνώσει πριν προλάβουμε να τα κολλήσουμε. 
4. Κολλάμε το σύρμα και πιέζουμε τις άκρες μέχρι να σταθεροποιηθεί η κόλλα. 
5. Επαναλαμβάνουμε τα βήματα 2,3,4 για κάθε σύρμα και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια.

  Μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά τα συρματάκια δεν κολλάνε τόσο εύκολα. Θα χρειαστεί αρκετή υγρή κόλλα και να τα κρατήσουμε λίγη ώρα μέχρι να μένουν σταθερά. Για να γίνει σχετικά γρήγορα, προτιμήστε μικρές συσκευασίες όπως αυτή στη φωτογραφία. 

Όλα τα κουμπαραδάκια μαζί! Φτιάξτε όποιο σας αρέσει και ξεκινήστε την αποταμίευση!
Πρόταση για την Παγκόσμια μέρα αποταμίευσης στις 31 Οκτωβρίου. ;-) 
Έχουμε καιρό ακόμα, αλλά αρχίζουμε να μαζεύουμε τενεκεδάκια από τώρα!! 
Φυσικά αν είναι να τα φτιάξουμε στην τάξη, θα ζητήσουμε να φέρει κάθε παιδί από ένα τενεκεδάκι.

4 σχόλια:

 1. Αχ πόσο μου άρεσε η ιδέα σου!!! Θα την φτιάξουμε σίγουρα κ με τα δικά μου μικρούλια στον παιδικό σταθμό.. Θα ενθουσιαστούν!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που σου άρεσαν!! Είμαι σίγουρη ότι θα κάνετε πολύ όμορφα πράγματα! Καλές δημιουργίες!! :-)

   Διαγραφή
 2. μόλις τώρα ανακάλυψα το blog σου και έχω ενθουσιαστεί!!! καλώς ήρθα λοιπόν..υπέροχοι οι κουμπαράδες αν και όσες φορές έχω επιχειρήσει να τυλίξω χαρτί ή αυτοκόλλητο όλο μου στραβώνει...κρίμα τους χάρακες και τους γνώμονες που χρησιμοποιώ...χα.χα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. χαχαχα!!! Μην το βάζεις κάτω!!! Το παν είναι η εξάσκηση ;-) Άλλωστε η χάρη στα χειροποίητα πραγματάκια είναι οι ατέλειες!!

   Διαγραφή