12 Οκτωβρίου 2014

Τέτρις με την πρόσθεση και την αφαίρεση


  Συμπληρώνοντας την ανάρτηση Τέτρις με την προπαίδεια, παρουσιάζουμε το αντίστοιχο παιχνίδι για την πρόσθεση και την αφαίρεση στις μικρές τάξεις. Παίζεται επίσης με ζάρια ή κάρτες που ετοιμάζουμε εμείς, με τους αριθμούς που θέλουμε και είναι ένας τρόπος να κάνουμε εξάσκηση στις απλές πράξεις παίζοντας!

Πώς παίζεται: 
Κάθε παίκτης διαλέγει το χρώμα που θα χρησιμοποιήσει.
Ρίχνουν από ένα ζάρι για να δουν ποιος θα ξεκινήσει.
Ο πρώτος παίκτης ρίχνει και τα δύο ζάρια και υπολογίζει το άθροισμα μεταξύ των αριθμών που του έτυχαν ή τη διαφορά αν παίζουν με την αφαίρεση.
Π.χ.  έφερε το 1ο ζάρι: 5
        έφερε το 2ο ζάρι: 4
        Υπολογίζουμε 5 + 4=9
  Άρα πρέπει να επιλέξει συνολικά 9 τετραγωνάκια μαζί. Μέσα στο σχήμα γράφει την πράξη που υπολόγισε : 5+4=9 (αν χωράει)
Συνεχίζει ο δεύτερος παίκτης και μετά εναλλάξ μέχρι να καταφέρουν να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας που τους δώσαμε (150 κουτάκια) χωρίς μεγάλα κενά.
·                   
        Επειδή με τα απλά ζάρια αποκλείονται κάποιοι αριθμοί (7-10), φτιάχνουμε με απλούς ξύλινους κύβους, ζάρια με τα νούμερα που θέλουμε εμείς να δουλέψουμε (π.χ. αθροίσματα μέχρι το 10)!

·      Αν πάλι δε θέλουμε τα ζάρια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάρτες με τυχαίες πράξεις. Οι παίκτες ανακατεύουν τις κάρτες, τις τοποθετούν ανάποδα ώστε να μη βλέπουν τους αριθμούς και τραβούν με τη σειρά. Υπολογίζουν το άθροισμα ή τη διαφορά που τους έτυχε και σχεδιάζουν. 

Εδώ θα βρείτε το έντυπο, τις κάρτες και τις οδηγίες για το Τέτρις της πρόσθεσης και της αφαίρεσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου