17 Νοεμβρίου 2014

Ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης για τα Χριστούγεννα με δραστηριότητες για την τάξη!


   Το φετινό μας ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης είναι έτοιμο! Αρχικά υπολόγιζα να το στολίσουμε στην τάξη του Πάρη και να σας το δείξουμε, αλλά επειδή είναι ακόμα νωρίς για κάτι τέτοιο, δε μπορούσα να αντισταθώ και το κρέμασα στο σπίτι! Με το ημερολόγιο που φτιάξαμε πέρσι απλά μετρούσαμε αντίστροφα τις μέρες μέχρι να κλείσουν τα σχολεία για Χριστούγεννα. Φέτος εμπνευστήκαμε από ιδέες που είδαμε στο διαδίκτυο με αριθμημένους φακέλους που περιέχουν είτε γλυκίσματα και μικροδωράκια, είτε δραστηριότητες που κάνουν στο σπίτι τα παιδιά με τις οικογένειές τους. 

   Φτιάξαμε λοιπόν κάτι αντίστοιχο με δραστηριότητες που γίνονται εύκολα στην τάξη, για να μπαίνουμε κάθε μέρα και λίγο περισσότερο στο κλίμα των γιορτών. Ούτως ή άλλως μέσα στο Δεκέμβριο κάνουμε κατασκευές, στολίζουμε το δέντρο, λέμε τα κάλαντα, παίζουμε παιχνίδια και άλλα πολλά. Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα κρύβονται μέσα στα φακελάκια του ημερολογίου! Κάθε μέρα θα ανοίγουμε από ένα κόβωντας το κάτω μέρος του και θα κάνουμε τη δραστηριότητα που είναι γραμμένη στο καρτελάκι που βρίσκεται μέσα.
    Για τα φακελάκια χρησιμοποιήσαμε χαρτιά περιτυλίγματος με χριστουγεννιάτικο θέμα, κόκκινα και πράσινα χαρτόνια και τους αριθμούς που θα βρείτε παρακάτω. Κάθε φάκελος είναι φτιαγμένος από ένα ορθογώνιο κομμάτι χαρτί, διπλωμένο στη μέση και σφραγισμένο απ' όλες τις πλευρές. Γίνεται εύκολα με κόλλα, αλλά εδώ είναι περασμένο στη ραπτομηχανή.
Τα καρτελάκια με τις δραστηριότητες θα τα βρείτε εδώ.


   Μέσα στους φακέλους βάλαμε τα καρτελάκια με τις δραστηριότητες, αφού πρώτα τα πλαστικοποιήσαμε. Αφήσαμε κενούς όσους φακέλους πέφτουν Σαββατοκύριακο και τα υπόλοιπα τα βάλαμε με μια σειρά ανάλογα με το πότε μπορούμε να τα κάνουμε. Τα καταγράψαμε όλα σε μια λίστα μαζί με τον αριθμό του φακέλου στον οποίο βρίσκεται το καθένα, για να μπορούμε να κάνουμε την κατάλληλη προετοιμασία, όταν χρειάζεται. (Δε θα τη δείξουμε στα παιδιά, είναι για προσωπική χρήση) Ακριβώς από πάνω θα βρείτε το αρχείο με τα καρτελάκια που ετοιμάσαμε. Φυσικά είναι ενδεικτικές οι δραστηριότητες που αναφέρονται. Αν θέλετε βάζετε κάποιες από αυτές ή άλλες δικές σας.  
Στο αρχείο υπάρχουν οι αριθμοί από το 1 ως το 30 σε περίπτωση που ξεκινήσετε νωρίτερα την αντίστροφη μέτρηση. Μπορούμε να μετρήσουμε αντίστροφα ως την ημέρα των Χριστουγέννων (25-12), οπότε αφήνουμε κενό το φάκελο ν.1 αφού δε θα είμαστε στο σχολείο για να τον ανοίξουμε. Αν κάνουμε όμως τη μέτρηση ως την παραμονή των Χριστουγέννων (24-12) και πρώτη μέρα των διακοπών, χρησιμοποιούμε τον φάκελο ν.1 κανονικά και κάνουμε τις τελευταίες δραστηριότητες στις 23 Δεκεμβρίου (συνήθως είναι η γιορτή εκείνη την ημέρα γι' αυτό έχω συμπεριλάβει καρτελάκι "Θα είμαστε στη γιορτή").

Δείτε περισσότερες ιδέες για ημερολόγια αντίστροφης μέτρησης στο www.iheartnaptime.net.

Mμμμ...μυρίζουν Χριστούγεννα σιγά-σιγά!!! :-) :-) :-)

9 σχόλια:

 1. Ωραίο και απλό! Και οι δραστηριότητες μου αρέσουν! Τι κρίμα να μην δουλεύω! Αλλά το κρατάω!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που σου άρεσε Μάρω μου!! Εύχομαι να σε πάρουν συντομότερα από πέρυσι για να κάνεις όλα αυτά τα ωραία που κάνεις κάθε φορά!! Κι εγώ μια απ' τα ίδια. Ακόμα περιμένω... Κάθε πέρσι και καλύτερα! Υπομονή...

   Διαγραφή
 2. Τι ωραίο!!! Advent calendar ! Κάθε χρόνο λέω να φτιάξω για τα βαπτιστίρια μου αλλά όλο και κάτι γίνεται.'Αρης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ ωραία ιδέα για δώρο στα βαφτιστήρια σου Άρη! Ειδικά αν έχεις χρόνο να κάνεις κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες μαζί τους. Για να σου πάρει λιγότερο χρόνο, μπορείς να πάρεις έτοιμους φακέλους (πράσινους κόκκινους ή και σε άλλα χρώματα) και να βάλεις τα καρτελάκια μέσα. Μετά μπορείς είτε να κολλήσεις απευθείας στον τοίχο κάθε φάκελο είτε να τους κρεμάσεις με μικρά μανταλάκια σε κορδέλα. Ελπίζω φέτος να τα καταφέρεις με το καλό!

   Διαγραφή
 3. ευχαριστούμε πάρα πολύ για όλες τις ιδέες σας, από τη μέρα που σας βρήκα, με βοηθήσατε αφάνταστα σε πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πολύ όμορφη ιδέα και κατασκευή. Ευχαριστούμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μόλις το ετοίμασα! Υπέροχη ιδέα! Σε ευχαριστούμε!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή