6 Μαρτίου 2016

6 Μαρτίου-Ημέρα κατά της βίας στο σχολείο

  Η 6η Μαρτίου είναι η Πανελλήνια ημέρα κατά της βίας στο σχολείο. Στο δικό μας σχολείο θα αφιερώσουμε την αυριανή μέρα στο θέμα αυτό. Κάθε τάξη έχει αναλάβει να παρουσιάσει στις υπόλοιπες ό,τι έχει ετοιμάσει την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την ενδοσχολική βία. Με τα τριτάκια μου θα παρουσιάσουμε την αφίσα που φτιάξαμε για τη σωματική βία. 

  Προτού φτιάξουμε την αφίσα, κάναμε μια συζήτηση για τη διαφορά μεταξύ πειράγματος και σχολικής βίας, με αφορμή ένα απόσπασμα από το βιβλίο της Michele Elliott "Τι να κάνεις όταν σ' έχουν βάλει στο μάτι" από τις εκδόσεις "αδελφοί Βλάσση". Από το ίδιο βιβλίο διαβάσαμε και μαρτυρίες παιδιών που είχαν υποστεί βία στο σχολείο. Μπορείτε να  κατεβάσετε το φυλλάδιο από εδώ.

Από την εικονογράφηση του παραμυθιού "Τα χέρια δε χτυπάνε, τα χέρια αγαπάνε"
  Στη συνέχεια, διαβάσαμε το παραμύθι που έγραψαν και εικονογράφησαν τα παιδιά του 1ου ολοήμερου νηπιαγωγείου Παλαιόκαστρου, με τη νηπιαγωγό τους Μαρία Κουτσανοπούλου, με τίτλο "Τα χέρια δε χτυπάνε, τα χέρια αγαπάνε". Από αυτό το παραμύθι, κρατήσαμε διάφορους τρόπους με τους οποίους τα χέρια μας μπορούν να εκφράσουν την αγάπη και δυο στιχάκια που μας άρεσαν πολύ:

Τα όμορφα τα χέρια μας
δεν είναι για να δέρνουν,
μονάχα αγάπη ολόγυρα 
να δίνουν και να παίρνουν.

Η ιδέα για την κατασκευή της αφίσας είναι από εδώ.
 Τα παιδιά, μετά, πρότειναν ακόμα περισσότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με τα χέρια μας από αγάπη και τα κατέγραψαν στα χρωματιστά χεράκια που έφτιαξαν από χαρτόνια. Εγώ κόλλησα τα χεράκια σε χαρτί του μέτρου και στη μέση έγραψα τα στιχάκια που ανέφερα πιο πάνω. Αύριο, λοιπόν, αντί να μιλήσουμε για ό,τι δεν πρέπει να κάνουμε, θα εστιάσουμε στα όμορφα πράγματα που κάνουμε με τα χέρια μας και κάνουμε εμάς και τους γύρω μας χαρούμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου