17 Μαρτίου 2016

Πώς νιώθεις σήμερα; Inside out!


  Τα μυαλά που κουβαλάς (Inside out) είναι μια από τις καλύτερες παιδικές ταινίες των τελευταίων χρόνων, που μας βοηθάει να καταλάβουμε λίγο καλύτερα το πώς λειτουργούν τα συναισθήματα και οι σκέψεις μας. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα είδαμε με τους μαθητές μου την ταινία και είδα ότι άρεσε και σε αυτούς πάρα πολύ. Αποφάσισα λοιπόν να χρησιμοποιήσω τους ήρωές της για να φτιάξω τη νέα γωνιά των συναισθημάτων στην τάξη μας. Παλιότερα είχα δουλέψει με το blob tree και την αφίσα με τις φάτσες συναισθημάτων.

  Εκτύπωσα τις εικόνες με τους ήρωες σε λευκό φόντο, τις έκοψα γύρω γύρω και τις κόλλησα στα αντίστοιχα χρωματιστά χαρτιά. Αφού τις πλαστικοποίησα έγραψα με λεπτό, ανεξίτηλο μαρκαδόρο διάφορα συναισθήματα για κάθε αφίσα. Έτσι μπορώ να προσθέσω κι άλλα αργότερα. Κάτω από τις καρτέλες καρφίτσωσα ένα κουτί από χαρτομάντιλα που είχα ντύσει με χαρτί. Παρότι έβαλα τρεις πινέζες εσωτερικά για να το στηρίξω στον φελοπίνακα, δε στεκόταν καλά και γι' αυτό το τοποθέτησα στο καλοριφέρ της τάξης. Εξήγησα στα παιδιά πώς θα το χρησιμοποιήσουμε και ξεκινήσαμε.
  Τα παιδιά όποτε θέλουν στη διάρκεια της ημέρας γράφουν μικρά σημειωματάκια με το πώς αισθάνονται και για ποιο λόγο (αν θέλουν) και τα ρίχνουν μέσα στο κουτί. Προαιρετικά βάζουν το όνομά τους. Τα περισσότερα το κάνουν, αλλά μετά από τόσο καιρό μπορώ ούτως ή άλλως να καταλάβω σε ποιον ανήκουν τα γραμματάκια! ;-) 

  Κάπου κάπου παίρνω το κουτί, διαβάζω τα σημειωματάκια και το αδειάζω για να χωράνε τα καινούρια. Μέχρι τώρα, ευτυχώς, δεν έχω εντοπίσει κάτι σοβαρό μέσα από αυτή τη διαδικασία. Τα μεγαλύτερά μας προβλήματα είναι οι κλασικές μικροπαρεξηγήσεις μεταξύ φίλων που σχεδόν πάντα λύνονται σχεδόν αμέσως! Όμως ό,τι και να είναι αυτό που τους απασχολεί ξέρουν ότι εκεί μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα. Από εκεί και πέρα μένει να τα διαχειριστούμε εμείς όπως πρέπει ανάλογα με την περίπτωση.

Το αρχείο θα το βρείτε εδώ. Έχω ανεβάσει τις φιγούρες σε χρωματιστό και λευκό φόντο.

4 σχόλια:

 1. Είναι τέλεια ιδέα!! Συγχαρητήρια!Και πραγματικά η ταινία είναι εξαιρετική, αρεσε πολύ και στους δικούς μας μαθητές!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να 'σαι καλά! Ήταν υπέροχη ταινία και αξίζει να την προβάλλουμε γενικότερα στα παιδιά και τα επόμενα χρόνια.

   Διαγραφή
  2. ΩΡΑΙΑ ΣΚΕΨΗ!!!ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΑ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΚΟΥΜΠΗΣΟΥΝ ΚΑΠΟΥ ΕΝΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ!!!ΚΑΝΑΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟΝ "ΠΥΡΓΟ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ" ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΑΠΟ ΠΗΛΟ!!!!!!!!!!

   Διαγραφή
 2. ΠΙΣΤΕΎΕΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΉΣΕΙ ΣΕ ΠΑΙΔΙΆ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΩΝ ΤΆΞΕΩΝ, Ε'&ΣΤ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή