2 Αυγούστου 2017

Καρτέλες για το θρανίο!

    Αν πρόκειται να αναλάβετε την Α' Δημοτικού για πρώτη φορά ή θέλετε να ανανεώσετε το αρχείο σας, θα βρείτε πολύ, χρήσιμο και πλούσιο υλικό στη σελίδα της Χριστίνας Κανάρια, Teaching Therapy. Σε παλιότερες αναρτήσεις σας είχαμε παρουσιάσει τις αφίσες με την αλφαβήτα, τους αριθμούς, τα σημεία στίξης καθώς και τα εξώφυλλα για τα βιβλία των γραμμάτων. Αυτή τη φορά, σας προτείνουμε δύο εξαιρετικά εργαλεία για την Πρώτη τάξη: Τις καρτέλες για το θρανίο με την αλφαβήτα και τους αριθμούς!
Πρόκειται για δύο ξεχωριστά αρχεία. Το ένα περιέχει τις καρτέλες με τα γράμματα της αλφαβήτας και την αντίστοιχη εικόνα αναφοράς για καθένα από αυτά. Εκτυπώνουμε μία καρτέλα για κάθε παιδί, τις πλαστικοποιούμε και τις κολλάμε με διαφανή ταινία στο θρανίο. Εμείς μετά την πρωινή ρουτίνα με την επιλογή του βοηθού της ημέρας και το ημερολόγιο, ακολουθούσαμε τη συμβουλή της Χριστίνας και δείχναμε με το δαχτυλάκι μας ένα ένα τα γραμματάκια και όλοι μαζί διαβάζαμε ως εξής: "ααα-αστέρι, βββ-βάτραχος, γγγ-γάτα κλπ". Ιδιαίτερα βοηθιούνταν από αυτή τη διαδικασία τα παιδιά που δυσκολεύονταν να αναγνωρίσουν όλα τα γράμματα, λόγω μαθησιακών δυσκολιών ή διγλωσσίας. Κάθε φορά που συναντούσαν κάποια δυσκολία στην ανάγνωση, ανέτρεχαν στην καρτέλα τους, εντόπιζαν το γράμμα που ήθελαν και συνέχιζαν να διαβάζουν.

  Στο δεύτερο αρχείο θα βρείτε τις καρτελες με τους αριθμούς μέχρι το δέκα ως σύμβολα (1,2,3,...), την ονομασία τους (ένα, δύο, τρία,...) και την ποσότητα που αντιπροσωπεύει ο καθένας σε κουκίδες στα κομμάτια του ντόμινο. Εκτυπώνουμε από ένα αντίγραφο για κάθε θρανίο, πλαστικοποιούμε και το κολλάμε ανάμεσα στις καρτελίτσες με την αλφαβήτα, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτό και τα δυο παιδιά που κάθονται στο θρανίο.
[ΥΓ. Πλέον μπορείτε να βρείτε τις καρτέλες με τους αριθμούς με ντόμινο αλλά και με ζάρια]

Καλή αρχή! Περισσότερο υλικό και ιδέες για την Α δημοτικού θα βρείτε εδώ και στον πίνακα Α' τάξη δημοτικού στο pinterest.

1 σχόλιο: