Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καρτέλες για το θρανίο!

    Αν πρόκειται να αναλάβετε την Α' Δημοτικού για πρώτη φορά ή θέλετε να ανανεώσετε το αρχείο σας, θα βρείτε πολύ, χρήσιμο και πλούσιο υλικό στη σελίδα της Χριστίνας Κανάρια, Teaching Therapy. Σε παλιότερες αναρτήσεις σας είχαμε παρουσιάσει τις αφίσες με την αλφαβήτα, τους αριθμούς, τα σημεία στίξης καθώς και τα εξώφυλλα για τα βιβλία των γραμμάτων. Αυτή τη φορά, σας προτείνουμε δύο εξαιρετικά εργαλεία για την Πρώτη τάξη: Τις καρτέλες για το θρανίο με την αλφαβήτα και τους αριθμούς!
Πρόκειται για δύο ξεχωριστά αρχεία. Το ένα περιέχει τις καρτέλες με τα γράμματα της αλφαβήτας και την αντίστοιχη εικόνα αναφοράς για καθένα από αυτά. Εκτυπώνουμε μία καρτέλα για κάθε παιδί, τις πλαστικοποιούμε και τις κολλάμε με διαφανή ταινία στο θρανίο. Εμείς μετά την πρωινή ρουτίνα με την επιλογή του βοηθού της ημέρας και το ημερολόγιο, ακολουθούσαμε τη συμβουλή της Χριστίνας και δείχναμε με το δαχτυλάκι μας ένα ένα τα γραμματάκια και όλοι μαζί διαβάζαμε ως εξής: "ααα-αστέρι, βββ-βάτραχος, γγγ-γάτα κλπ". Ιδιαίτερα βοηθιούνταν από αυτή τη διαδικασία τα παιδιά που δυσκολεύονταν να αναγνωρίσουν όλα τα γράμματα, λόγω μαθησιακών δυσκολιών ή διγλωσσίας. Κάθε φορά που συναντούσαν κάποια δυσκολία στην ανάγνωση, ανέτρεχαν στην καρτέλα τους, εντόπιζαν το γράμμα που ήθελαν και συνέχιζαν να διαβάζουν.

  Στο δεύτερο αρχείο θα βρείτε τις καρτελες με τους αριθμούς μέχρι το δέκα ως σύμβολα (1,2,3,...), την ονομασία τους (ένα, δύο, τρία,...) και την ποσότητα που αντιπροσωπεύει ο καθένας σε κουκίδες στα κομμάτια του ντόμινο. Εκτυπώνουμε από ένα αντίγραφο για κάθε θρανίο, πλαστικοποιούμε και το κολλάμε ανάμεσα στις καρτελίτσες με την αλφαβήτα, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτό και τα δυο παιδιά που κάθονται στο θρανίο.
[ΥΓ. Πλέον μπορείτε να βρείτε τις καρτέλες με τους αριθμούς με ντόμινο αλλά και με ζάρια]

Καλή αρχή! Περισσότερο υλικό και ιδέες για την Α δημοτικού θα βρείτε εδώ και στον πίνακα Α' τάξη δημοτικού στο pinterest.

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης

     Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης, που έχω αναρτήσει ως τώρα. Ανάλογα με τους μαθητές που θα έχουμε, μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια από αυτές ή και συνδυασμό περισσότερων αν χρειαστεί. Ας τις θυμηθούμε!

Οι κανόνες της τάξης μας

        Μια χρονιά ζήτησα από τους μαθητές μου να σκεφτούν τα θετικά και τα αρνητικά της προηγούμενης χρονιάς και να προτείνουν τρόπους ώστε να κρατήσουμε για τη νέα χρονιά μόνο τα θετικά.   

Παιχνίδια γνωριμίας για το σχολείο

  Τις πρώτες μέρες κάθε καινούριας σχολικής χρονιάς και πριν μπούμε σε πρόγραμμα, αφιερώνουμε κάποιες ώρες για να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά, να γνωριστούμε και να προσαρμοστούμε σιγά-σιγά στα νέα δεδομένα. Σ' αυτή την ανάρτηση, συγκεντρώσαμε τα παιχνίδια γνωριμίας που έχουμε δημοσιεύσει ως τώρα. Διαλέξτε ένα ή περισσότερα και συνδυάστε τα με δραστηριότητες συνεργασίας, που θα βρείτε εδώ , για ένα ευχάριστο ξεκίνημα!

Το "μπρελόκ" της Προπαίδειας!

     Τη συγκεκριμένη ιδέα την πήρα από μια δασκάλα, στη διάρκεια της πρακτικής μου σε σχολείο της Μαδρίτης, στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus. Είχε Β' δημοτικού και έπαιζε με τους μαθητές της ένα παιχνίδι με την προπαίδεια. Σε όποιον δυσκολευόταν, έδινε το "μπρελόκ" της προπαίδειας και του ζητούσε μέχρι να ξαναέρθει η σειρά του να μελετήσει την προπαίδεια ενός συγκεκριμένου αριθμού. Εμένα μου άρεσε η συγκεκριμένη παρουσίαση και το έφτιαξα για τη γωνιά των Μαθηματικών. Μπορούν να το παίρνουν και οι μαθητές που τους τυχαίνει η επανάληψη στην προπαίδεια στις  δραστηριότητες για τους γρήγορους !

Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Β

[ Η ανάρτηση θα ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς]   Όπως και στην Πρώτη τάξη (βλ. Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Α ), έτσι και στη Δευτέρα μελετάμε τη γραμματική μέσα από το διαδραστικό τετράδιο. Οι γραμματικοί κανόνες αποτυπώνονται με απλά λόγια, παραδείγματα και εικόνες, σε διαφορετικού χρώματος χαρτάκια. Αυτά τα χαρτάκια τα κολλάμε στο τετράδιο γλώσσας. Κάτω ή δίπλα από αυτά, κάνουμε σύντομες ασκήσεις εμπέδωσης του κανόνα που μελετάμε.  Στην πορεία, θα ενημερώνουμε το αρχείο, με σκοπό να το έχουμε ολοκληρώσει ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Βραχιολάκια για το Μάρτη!

Όξω Κουτσοφλέβαρε,  να 'ρθει ο Μάρτης με χαρά και με πολλά λουλούδια (επιτέλους!) Για να υποδεχτούμε τον πρώτο μήνα της άνοιξης, συνηθίζουμε να ετοιμάζουμε βραχιολάκια με κόκκινες και λευκές κλωστές, τα γνωστά μας "μαρτάκια". Σύμφωνα με την παράδοση, για να προστατευτούν από τον ήλιο του Μάρτη, οι άνθρωποι έφτιαχναν βραχιολάκια από κόκκινη, λευκή ή και χρυσή κλωστή στριμμένη που είχαν δέσει την προηγούμενη νύχτα σε μια τριανταφυλλιά για να τη δουν τ' αστέρια.