29 Αυγούστου 2017

Η πρώτη συνάντηση με τους γονείς

  Η πρώτη συνάντηση με τους γονείς... Το μεγάλο μου άγχος στο ξεκίνημα κάθε χρονιάς. Ίσως επειδή για μένα αυτό το ξεκίνημα γίνεται από Οκτώβρη, Νοέμβρη και μετά και συνήθως έχω ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή μου για να προετοιμαστώ κατάλληλα. Ξεκινάω άμεσα να δουλεύω στη νέα μου τάξη, ψάχνοντας παράλληλα όσα χρειάζεται να γνωρίζω (αν δεν την έχω δουλέψει ξανά), και μέσα σε λίγες μέρες πρέπει να έχω προγραμματίσει την πρώτη ενημέρωση γονέων... 

Αν έχετε νιώσει κι εσείς το ίδιο, ας οργανωθούμε για να μην αγχωθούμε. Τι χρειάζεται να κάνουμε:
  •  Το πρώτο βήμα είναι να φτιάξουμε και να στείλουμε με τα παιδιά την πρόσκληση με την ημέρα, την ώρα και τον τόπο συνάντησης, δίνοντας όσο γίνεται κάποιες μέρες περιθώριο στους γονείς, ώστε να μπορέσουν να παρευρεθούν. 
  •   Την ημέρα της συνάντησης φροντίζουμε ο χώρος που θα υποδεχτούμε τους γονείς να είναι κατάλληλα διαμορφωμένος. Συνήθως, αυτός είναι η αίθουσα της τάξης μας, αν και προσωπικά μου έχει τύχει να χρησιμοποιήσω αναγκαστικά και την αίθουσα εκδηλώσεων. Στήνουμε τα θρανία σχηματίζοντας ένα μεγάλο τραπέζι ή ένα τετράγωνο ή τοποθετούμε μόνο τις καρέκλες σε κυκλική διάταξη.
  Με λίγο ή περισσότερο χρόνο για προετοιμασία, βοηθάει πολύ να έχουμε σημειώσει αυτά που θέλουμε να μοιραστούμε με τους γονείς σε μία λίστα. Τα πρώτα χρόνια, την είχα μαζί μου και τη συμβουλευόμουν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για να μην ξεχάσω τίποτα. Πέρυσι, αντί λίστας, ετοίμασα μια παρουσίαση με τα θέματα που θα συζητούσαμε, όπως έχω δει ότι κάνουν ήδη αρκετοί συνάδελφοι. Ήταν όντως πολύ πρακτικό, γιατί όλα υπήρχαν εκεί με τη σειρά, όπου χρειαζόταν είχα προσθέσει εικόνες ή φωτογραφίες, οι γονείς παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον και μπορούσαμε να σταματήσουμε εύκολα για διευκρινιστικές ερωτήσεις ή σχόλια σε διάφορα σημεία χωρίς να χάνεται ο ειρμός.    
  •   Κάποια θέματα συζήτησης, αφού γίνουν οι απαραίτητες συστάσεις είναι: οι γενικές οδηγίες για τη μελέτη και την ξεκούραση στο σπίτι, οι στόχοι της χρονιάς για κάθε διδακτικό αντικείμενο της τάξης, ο τρόπος που θα εργαζόμαστε στο σχολείο, τα υλικά που θα χρειαστούμε, οι εργασίες για το σπίτι, ο κανονισμός του σχολείου σε σχέση με την προσέλευση, την αποχώρηση, τις μετακινήσεις κλπ, οδηγίες για τις περιόδους ιώσεων, τρόποι επικοινωνίας και συνεργασίας, προγραμματισμένες εκπαιδευτικές επισκέψεις κ.ά.

  Τα θέματα αυτά είναι ενδεικτικά, καθώς ανάλογα με τις συνθήκες σε κάθε τόπο, σχολείο ή τάξη, μπορεί να χρειάζεται να προστεθούν επιπλέον ή να παραλειφθούν κάποια από τα παραπάνω. Αν θέλουμε μοιράζουμε στους γονείς έντυπα με τα βασικά σημεία της παρουσίασης, ώστε να μπορούν να τα μελετήσουν με περισσότερη άνεση στο σπίτι.


  • Ζητάμε από τους γονείς να μας δώσουν στοιχεία επικοινωνίας και τις απαραίτητες πληροφορίες για τους μαθητές μας που αφορούν αδυναμίες, θέματα υγείας, το οικογενειακό περιβάλλον ή ό,τι άλλο κρίνουν εκείνοι ότι θα φανεί σε εμάς χρήσιμο να γνωρίζουμε. Μοιράζουμε το έντυπο με τα στοιχεία του μαθητή για να το συμπληρώσουν είτε εκείνη την ώρα είτε στο σπίτι, διαβεβαιώνοντάς τους ότι τα γραφόμενα δε θα κοινοποιηθούν σε κανέναν άλλον.

  • Τέλος, κλείνουμε την ενημέρωση, ευχαριστώντας τους γονείς για την παρουσία τους και ανανεώνοντας, ίσως, το ραντεβού για την επόμενη προγραμματισμένη εξατομικευμένη ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο των μαθητών.         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου