20 Δεκεμβρίου 2017

Το τζάκι της τάξης!

  Αν έχετε κι εσείς στην τάξη σας μία από αυτές τις ασήκωτες, μεταλλικές έδρες με τα σκουριασμένα πόδια και ψάχνετε τρόπο να την ομορφύνετε, σας έχουμε μία ζεστή και χουχουλιάρικη, χειμωνιάτικη ιδέα!!! Μεταμορφώστε τη σε τζάκι! Με λίγα υλικά και τη βοήθεια των παιδιών, θα είναι έτοιμο μέσα σε λίγη ώρα.

  Η βάση μας για το τζάκι δεν είναι τίποτε άλλο από το απλό χαρτί του μέτρου, σε λευκό ή καφετί χρώμα. Μετρήστε την έδρα σας και κόψτε ένα κομμάτι λίγο μεγαλύτερο από αυτήν. Αντί να το κόψετε ακριβώς στις διαστάσεις, προτείνουμε να το διπλώνετε από πίσω γιατί το χαρτί του μέτρου σκίζεται εύκολα, ενώ αν είναι διπλωμένο στις άκρες θα κρατήσει περισσότερο! 😉 

  Με ό,τι είδους χρώματα έχετε (μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, τέμπερες, κηρομπογιές ή λαδοπαστέλ) βάφετε την "εστία" μαύρη (δείτε την παραπάνω εικόνα). Επειδή δεν τραβήξαμε φωτογραφίες στα πρώτα στάδια της κατασκευής, ετοιμάσαμε σχεδιάκια που μπορούν να σας βοηθήσουν. 
 
  Για τα διακοσμητικά τούβλα, κόβουμε κόκκινα ή πορτοκαλί φύλλα Α4 σε κομμάτια. Για τα τουβλάκια που σχηματίζουν την καμάρα, κόβουμε κάθε Α4 σε δεκαοκτώ κομμάτια, όπως στην πάνω δεξιά εικόνα, ενώ για τα μεγαλύτερα τούβλα, το κόβουμε σε έξι κομμάτια (αριστερή εικόνα). Ο αριθμός των χαρτιών που θα χρειαστούμε εξαρτάται από το μέγεθος της επιφάνειας που θέλουμε να καλύψουμε, οπότε για να μην χαλάσουμε άδικα παραπάνω φύλλα, ξεκινάμε με λίγα και βλέπουμε στην πορεία πόσα θα χρειαστούμε ακόμα.
  Ξεκινάμε από την καμάρα. Βάζουμε λίγη υγρή ή στικ κόλλα πίσω από κάθε κομμάτι και τα τοποθετούμε όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα. Κατόπιν, προχωράμε στα μεγάλα τούβλα που θέλουν λίγη περισσότερη προσοχή στην τοποθέτηση. Στην πρώτη σειρά, απλά τα κολλάμε το ένα δίπλα στο άλλο. Από κάτω όμως, τα τοποθετούμε κεντραρισμένα κάτω από την ένωση των δύο πάνω. Βάζουμε όσα χωράνε ολόκληρα και για τα υπόλοιπα κενά, κόβουμε τα αρχικά τούβλα σε μικρότερα κομμάτια. 
  Όταν γεμίσουμε όλο το χαρτί, το κολλάμε στην έδρα χρησιμοποιώντας φαρδιά, διαφανή, κολλητική ταινία στις πλαινές και την πάνω πλευρά. Το αποτέλεσμα θα είναι κάπως έτσι: 
  Κι αφού το τζάκι μας είναι έτοιμο, ας βάλουμε τα ξύλα μας για να ανάψουμε τη φωτιά! Αν θέλουμε τα ζωγραφίζουμε ή τα φτιάχνουμε από κάποιο καφέ χαρτόνι και τα κολλάμε. Εμείς χρησιμοποιήσαμε χαρτόνι οντουλέ που είχαμε.

  Για τη φωτιά χρησιμοποιήσαμε λαδοπαστέλ σε κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα. Είναι πολύ πιο απλό στη χρήση από την τέμπερα και πιάνει πάνω σε ήδη χρωματισμένη επιφάνεια. Αν ωστόσο δεν έχετε λαδοπαστέλ, χρησιμοποιήστε τέμπερες. Αφού στεγνώσει το μαύρο, θα περάσετε δύο τρία χέρια στις παραπάνω αποχρώσεις και θα είναι τέλειο. 

  Το τζάκι μας είναι έτοιμο με αναμμένη τη φωτίτσα και μας περιμένει εκεί κάθε πρωί για να μας "ζεστάνει". Λόγω των ημερών, το στολίσαμε με τις Χριστουγεννιάτικες κάλτσες μας και περιμένουμε να δούμε με τι θα μας τις γεμίσει ο Άγιος Βασίλης...😉

3 σχόλια:

  1. Πολύ όμορφη ιδέα, Γαλήνη!Ευχαριστούμε! Καλές γιορτές με υγεία και ευτυχία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία ιδέα! Το δικό μου ήταν από χαρτόκουτο αλλά με αυτό τον τρόπο και δεν πιάνει περισσότερο χώρο και δεν έχεις πρόβλημα αποθήκευσης μετά! Τέλειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή