1 Νοεμβρίου 2018

Διαδραστικό τετράδιο: Σημεία στίξης

  Έχοντας δει ήδη πολλούς συναδέλφους να το εφαρμόζουν και αφού διαβάσαμε τη σχετική ανάρτηση της Ξένης στις Ιστορίες μιας τάξης, είπαμε να το δοκιμάσουμε κι εμείς! Θα μετατρέψουμε το τετράδιο της Γλώσσας σε ένα πολύχρωμο, διαδραστικό τετράδιο! Εκεί θα συγκεντρώσουμε οργανωμένα και τακτοποιημένα, όσα γραμματικά φαινόμενα συναντήσουμε μέσα στη χρονιά. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται πιο ευχάριστη για τα παιδιά η διαδικασία της μάθησης αλλά και ευκολότερη η αναζήτηση κάποιας πληροφορίας που θέλουμε να ξαναδιαβάσουμε και να θυμηθούμε.
   Ξεκινήσαμε με τα σημεία στίξης. Τα εκτυπώσαμε σε πορτοκαλί χαρτιά για όλους, τα κόψαμε και τα κολλήσαμε στα τετράδια, όπως φαίνεται στην αρχική εικόνα. Κάτω από κάθε χαρτάκι, γράψαμε μια φράση ή πρόταση ως παράδειγμα της χρήσης του κάθε σημείου στίξης. Εμείς χρησιμοποιήσαμε προτασούλες που έχουμε συναντήσει μέχρι τώρα στο βιβλίο της Γλώσσας της Πρώτης. Παράλληλα, έχουμε αναρτήσει στον τοίχο της τάξης μας, τις καρτέλες αναφοράς με τα σημεία στίξης, από το Teaching Therapy και κάθε φορά που επεξεργαζόμαστε κάποιο από αυτά, μιμούμαστε την έκφραση και την κίνησή του στην αφίσα. 
  Η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να προσαρμοστεί και να γίνει σε όλες τις τάξεις! Στις μικρότερες, θα επιλέξουμε μόνο τα σημεία στίξης που χρησιμοποιούνται συχνότερα στα κείμενα των βιβλίων και θα δώσουμε απλές φράσεις ή προτάσεις για παραδείγματα. Στις μεγαλύτερες, από την άλλη, μπορούμε να επεξεργαστούμε και τα δώδεκα σημεία στίξης, που περιλαμβάνονται στο αρχείο, με αναλυτικότερα παραδείγματα. 

3 σχόλια: