Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εκπαιδευτικό υλικό για τα Χριστούγεννα και την Εικόνα της Γέννησης


    Για να προετοιμαστούμε για τα Χριστούγεννα, διαβάζουμε την ιστορία της Γέννησης του Χριστού, από το υλικό της Δρ. Αναστασίας Σάββα Γεωργιάδου. Θα το βρείτε εδώ με τίτλο η Ιστορία της Γέννησης. Στον ίδιο σύνδεσμο υπάρχει και το αρχείο με τα έθιμα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, από το οποίο επιλέγουμε τις δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε στην τάξη. 
    Φέτος, ψάχνοντας για επιπλέον υλικό σχετικά με τη Γέννηση, βρήκαμε μία ιστοσελίδα με εξαιρετικές ιδέες που μπορούν να αξιοποιηθούν γενικότερα στο μάθημα των Θρησκευτικών. Η Ναταλία και η Δέσποινα είναι δύο Ελληνίδες, που πλέον ζουν στο New Jersey και έχουν εργαστεί στη θρησκευτική εκπαίδευση για την ελληνική ορθόδοξη ενορία του Αγίου Δημητρίου, στο Union του New Jersey. Στη σελίδα "Orthodox pebbles" μοιράζονται εκπαιδευτικά βίντεο, σχέδια μαθήματος, ιδέες και εκτυπώσιμα για κατασκευές,  για τα Χριστούγεννα, τους Τρεις Ιεράρχες, τη Μεγάλη Εβδομάδα, το Πάσχα και πολλά ακόμη. 


    Εμείς επιλέξαμε κάποιες δραστηριότητες και κατασκευές από τη συλλογή της Γέννησης. Συγκεκριμένα, ακολουθήσαμε ένα σχέδιο μαθήματος για την ανάλυση και ερμηνεία της Εικόνας της Γέννησης με έγχρωμες εικόνες και φύλλα εργασίας. Φτιάξαμε με τους μαθητές και τις μαθήτριές μας Χριστουγεννιάτικες κάρτες και μία ομαδική σύνθεση της Εικόνας της Γέννησης, με την υπέροχη εικονογράφηση της Ναταλίας. Εκτυπώσαμε το αρχείο που βρήκαμε εδώ στα PRINTABLES, πλαστικοποιήσαμε τις σελίδες CUT & GLUE CRAFT, κόψαμε τις φιγούρες και τις κολλήσαμε σε χρυσό χαρτόνι με κραφτ οντουλέ κορνίζα. Δείτε στην παρακάτω εικόνα το αποτέλεσμα.


    Πλοηγηθείτε στην ιστοσελίδα Orthodox Pebbles και ανακαλύψτε και το υπόλοιπο υλικό τους.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης

     Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης, που έχω αναρτήσει ως τώρα. Ανάλογα με τους μαθητές που θα έχουμε, μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια από αυτές ή και συνδυασμό περισσότερων αν χρειαστεί. Ας τις θυμηθούμε!

Οι κανόνες της τάξης μας

        Μια χρονιά ζήτησα από τους μαθητές μου να σκεφτούν τα θετικά και τα αρνητικά της προηγούμενης χρονιάς και να προτείνουν τρόπους ώστε να κρατήσουμε για τη νέα χρονιά μόνο τα θετικά.   

Παιχνίδια γνωριμίας για το σχολείο

  Τις πρώτες μέρες κάθε καινούριας σχολικής χρονιάς και πριν μπούμε σε πρόγραμμα, αφιερώνουμε κάποιες ώρες για να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά, να γνωριστούμε και να προσαρμοστούμε σιγά-σιγά στα νέα δεδομένα. Σ' αυτή την ανάρτηση, συγκεντρώσαμε τα παιχνίδια γνωριμίας που έχουμε δημοσιεύσει ως τώρα. Διαλέξτε ένα ή περισσότερα και συνδυάστε τα με δραστηριότητες συνεργασίας, που θα βρείτε εδώ , για ένα ευχάριστο ξεκίνημα!

Το "μπρελόκ" της Προπαίδειας!

     Τη συγκεκριμένη ιδέα την πήρα από μια δασκάλα, στη διάρκεια της πρακτικής μου σε σχολείο της Μαδρίτης, στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus. Είχε Β' δημοτικού και έπαιζε με τους μαθητές της ένα παιχνίδι με την προπαίδεια. Σε όποιον δυσκολευόταν, έδινε το "μπρελόκ" της προπαίδειας και του ζητούσε μέχρι να ξαναέρθει η σειρά του να μελετήσει την προπαίδεια ενός συγκεκριμένου αριθμού. Εμένα μου άρεσε η συγκεκριμένη παρουσίαση και το έφτιαξα για τη γωνιά των Μαθηματικών. Μπορούν να το παίρνουν και οι μαθητές που τους τυχαίνει η επανάληψη στην προπαίδεια στις  δραστηριότητες για τους γρήγορους !

Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Β

[ Η ανάρτηση θα ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς]   Όπως και στην Πρώτη τάξη (βλ. Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Α ), έτσι και στη Δευτέρα μελετάμε τη γραμματική μέσα από το διαδραστικό τετράδιο. Οι γραμματικοί κανόνες αποτυπώνονται με απλά λόγια, παραδείγματα και εικόνες, σε διαφορετικού χρώματος χαρτάκια. Αυτά τα χαρτάκια τα κολλάμε στο τετράδιο γλώσσας. Κάτω ή δίπλα από αυτά, κάνουμε σύντομες ασκήσεις εμπέδωσης του κανόνα που μελετάμε.  Στην πορεία, θα ενημερώνουμε το αρχείο, με σκοπό να το έχουμε ολοκληρώσει ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Βραχιολάκια για το Μάρτη!

Όξω Κουτσοφλέβαρε,  να 'ρθει ο Μάρτης με χαρά και με πολλά λουλούδια (επιτέλους!) Για να υποδεχτούμε τον πρώτο μήνα της άνοιξης, συνηθίζουμε να ετοιμάζουμε βραχιολάκια με κόκκινες και λευκές κλωστές, τα γνωστά μας "μαρτάκια". Σύμφωνα με την παράδοση, για να προστατευτούν από τον ήλιο του Μάρτη, οι άνθρωποι έφτιαχναν βραχιολάκια από κόκκινη, λευκή ή και χρυσή κλωστή στριμμένη που είχαν δέσει την προηγούμενη νύχτα σε μια τριανταφυλλιά για να τη δουν τ' αστέρια.