8 Μαρτίου 2014

Μαθαίνουμε την ώρα με το δικό μας ρολόι!

 

     Σκαλίζοντας το αρχείο μου, βρήκα και ένα ρολόι που είχα φτιάξει πριν τρία χρόνια για την τάξη υποδοχής που είχα τότε. Μπορείτε και εσείς να το φτιάξετε πολύ εύκολα, εκτυπώνοντας το αρχείο. Το ρολόι, οι δείκτες και  τα κυκλάκια με τα λεπτά είναι ασπρόμαυρα για πιο οικονομική εκτύπωση. Χρησιμοποιώντας όμως χρωματιστά χαρτιά, μπορούμε να φτιάξουμε ένα όμορφο, πολύχρωμο ρολόι!


Αρχικά, διαλέξτε ένα χαρτόνι (περίπου όσο δύο φύλλα Α4), πάνω στο οποίο θα κολλήσετε το ρολόι.
1. Εκτυπώστε τη σελίδα με το καντράν του ρολογιού 2 φορές σε δύο διαφορετικού χρώματος φύλλα.
2. Κόψτε το ένα από τα δύο στη μέση και κολλήστε το πάνω στο άλλο. Αυτό το κάνουμε για να πούμε ότι όσο ο μεγάλος δείκτης βρίσκεται π.χ. στο γαλάζιο μέρος του ρολογιού, βάζουμε μπροστά το και, ενώ όσο βρίσκεται στο κίτρινο, βάζουμε μπροστά το παρά.
3. Εκτυπώστε τους δείκτες σε δύο διαφορετικού χρώματος φύλλα.
4. Πλαστικοποιήστε τους δείκτες και περάστε τους στο κέντρο του ρολογιού με διπλόκαρφο.
5. Εκτυπώστε τα κυκλάκια με τα λεπτά και κολλήστε τα γύρω από το ρολόι 
   Για να κρατήσει περισσότερο καιρό η κατασκευή, μπορείτε να πλαστικοποιήσετε όλα τα μέρη, προτού τα κολλήσετε στο χαρτόνι ή να κολλήσετε εξ'αρχής όλα τα μέρη σε χαρτί αντί για χαρτόνι και να το πλαστικοποιήσετε όλο μαζί. Το ρολόι που είχα φτιάξει είναι αυτό της παρακάτω εικόνας.

Το ρολογάκι μου στη φετινή μου τάξη στο ολοήμερο, δίπλα στο ημερολόγιο!

Θα βρείτε εδώ το αρχείο για εκτύπωση.

3 σχόλια:

 1. Γειά σου Γαλήνη!!
  Είχαμε την ίδια ιδέα με το ρολόι και θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση. Επειδή το αριστερό ημισφαίριο αναφέρεται ως παρά, η αντιστοιχία θέλει αλλαγή! Δλδ το 7 είναι 25 και όχι 35, αντίστοιχα 8 -> 20 και όχι 40.

  Φιλικά, Αμαλία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γεια σου Αμαλία!!!
   Έχεις δίκιο! Θα μπορούσα να βάλω στο ημισφαίριο "παρά" τα λεπτά όπως τα διαβάζουμε. Δεν το σκέφτηκα έτσι. Έβαλα τα κυκλάκια για να μετρήσουμε τα λεπτά της ώρας και να διαπιστώσουμε ότι είναι 60. Μετρούσαμε προφορικά τα λεπτά για να διαβάσουμε την ώρα. Μπορεί να το συμπληρώσω ή να φτιάξω ένα άλλο κάποια στιγμή που να είναι έτσι και να διευκολύνει τους μαθητές να διαβάζουν την ώρα! :-)

   Διαγραφή
  2. Γεια σας! Έχετε πολύ ωραίες ιδέες στο ιστολόγιο σας!
   Παρόμοιο πλαστικοποιημέο ρολόι με το παρά στην αριστερή πλευρά χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια. Μόλις πριν από λίγες μέρες το φτιάξαμε επιτέλους και σε on line εφαρμογή. Μπορείτε να το δείτε εδώ:
   http://www.kidmedia.gr/archives/3005

   Διαγραφή