Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το τραγούδι της κοιλάδας!


     Μετά από τα παραμυθένια ταξίδια στους κόλπους και τα ακρωτήρια της Ελλάδας, την ξεχωριστή ιστοριογραμμή με ρίμα, τα τραγούδια για τις προπαίδειες του 3,4,6,7,8 και τα ελληνικά νησιά, ο Γιάννης Σταράκης, συνάδελφος, αλλά δάσκαλός μου στο Π.Τ.Δ.Ε. Αθηνών στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών, "ξαναχτυπά"!! Αυτή τη φορά με ένα τραγούδι, που θα βοηθήσει τους μικρούς μαθητές μας να μάθουν τι είναι η κοιλάδα!

    Πρόκειται για το γνωστό σε όλους μας τραγούδι "Μη μου λες αντίο" από τον Κώστα Μακεδόνα, που θα ακούσετε στα πρώτα λεπτά του παρακάτω βίντεο. Ο Γιάννης έχει γράψει στιχάκια που ταιριάζουν στη μελωδία και δίνουν τον ορισμό της κοιλάδας. Μετά το απόσπασμα από το πρωτότυπο τραγούδι, ακούγεται μόνο η μουσική και εμφανίζονται οι στίχοι στην οθόνη, οπότε μπορείτε εύκολα να το τραγουδήσετε με τους μαθητές σας. 
Καλή διασκέδαση και μάθηση μαζί!

Για περισσότερα βίντεο του Γιάννη επισκεφτείτε το κανάλι του στο Youtube.

Σχόλια

  1. Γαλήνη, να είσαι καλά κορίτσι μου! Τυχαία βρήκα το blog σου εδώ και 4 μήνες! Να ήξερες πόσο μ' έχεις βοηθήσει. Είμαι μητέρα και με το υλικό σου παίρνω ιδέες για το καθημερινό μας διάβασμα. Σ' ευχαριστώ πολύ ! Πολύ σημαντική η προσπάθειά σας για τη μόρφωση των παιδιών μας. Τουλάχιστον έτσι τα μαθαίνουν σίγουρα και πιο διασκεδαστικά επίσης. Αυτό είναι το σχολείο που θέλουμε..... Να είσαι καλά και να συνεχίσεις με δύναμη και υπομονή!!! Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Χριστίνα και ανταποδίδω τις όμορφες ευχές σου!!! Με την ευκαιρία, ευχαριστώ και το συνάδελφο Γιάννη Σταράκη για τη συγκεκριμένη ιδέα με το τραγούδι της κοιλάδας, αλλά και τόσες άλλες που μου έχει επιτρέψει να δημοσιεύσω εδώ. Από την εμπειρία συναδέλφων παίρνουμε όλοι, εκπαιδευτικοί και γονείς, πολλές νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης

     Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης, που έχω αναρτήσει ως τώρα. Ανάλογα με τους μαθητές που θα έχουμε, μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια από αυτές ή και συνδυασμό περισσότερων αν χρειαστεί. Ας τις θυμηθούμε!

Οι κανόνες της τάξης μας

        Μια χρονιά ζήτησα από τους μαθητές μου να σκεφτούν τα θετικά και τα αρνητικά της προηγούμενης χρονιάς και να προτείνουν τρόπους ώστε να κρατήσουμε για τη νέα χρονιά μόνο τα θετικά.   

Παιχνίδια γνωριμίας για το σχολείο

  Τις πρώτες μέρες κάθε καινούριας σχολικής χρονιάς και πριν μπούμε σε πρόγραμμα, αφιερώνουμε κάποιες ώρες για να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά, να γνωριστούμε και να προσαρμοστούμε σιγά-σιγά στα νέα δεδομένα. Σ' αυτή την ανάρτηση, συγκεντρώσαμε τα παιχνίδια γνωριμίας που έχουμε δημοσιεύσει ως τώρα. Διαλέξτε ένα ή περισσότερα και συνδυάστε τα με δραστηριότητες συνεργασίας, που θα βρείτε εδώ , για ένα ευχάριστο ξεκίνημα!

Το "μπρελόκ" της Προπαίδειας!

     Τη συγκεκριμένη ιδέα την πήρα από μια δασκάλα, στη διάρκεια της πρακτικής μου σε σχολείο της Μαδρίτης, στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus. Είχε Β' δημοτικού και έπαιζε με τους μαθητές της ένα παιχνίδι με την προπαίδεια. Σε όποιον δυσκολευόταν, έδινε το "μπρελόκ" της προπαίδειας και του ζητούσε μέχρι να ξαναέρθει η σειρά του να μελετήσει την προπαίδεια ενός συγκεκριμένου αριθμού. Εμένα μου άρεσε η συγκεκριμένη παρουσίαση και το έφτιαξα για τη γωνιά των Μαθηματικών. Μπορούν να το παίρνουν και οι μαθητές που τους τυχαίνει η επανάληψη στην προπαίδεια στις  δραστηριότητες για τους γρήγορους !

Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Β

[ Η ανάρτηση θα ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς]   Όπως και στην Πρώτη τάξη (βλ. Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Α ), έτσι και στη Δευτέρα μελετάμε τη γραμματική μέσα από το διαδραστικό τετράδιο. Οι γραμματικοί κανόνες αποτυπώνονται με απλά λόγια, παραδείγματα και εικόνες, σε διαφορετικού χρώματος χαρτάκια. Αυτά τα χαρτάκια τα κολλάμε στο τετράδιο γλώσσας. Κάτω ή δίπλα από αυτά, κάνουμε σύντομες ασκήσεις εμπέδωσης του κανόνα που μελετάμε.  Στην πορεία, θα ενημερώνουμε το αρχείο, με σκοπό να το έχουμε ολοκληρώσει ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Βραχιολάκια για το Μάρτη!

Όξω Κουτσοφλέβαρε,  να 'ρθει ο Μάρτης με χαρά και με πολλά λουλούδια (επιτέλους!) Για να υποδεχτούμε τον πρώτο μήνα της άνοιξης, συνηθίζουμε να ετοιμάζουμε βραχιολάκια με κόκκινες και λευκές κλωστές, τα γνωστά μας "μαρτάκια". Σύμφωνα με την παράδοση, για να προστατευτούν από τον ήλιο του Μάρτη, οι άνθρωποι έφτιαχναν βραχιολάκια από κόκκινη, λευκή ή και χρυσή κλωστή στριμμένη που είχαν δέσει την προηγούμενη νύχτα σε μια τριανταφυλλιά για να τη δουν τ' αστέρια.