3 Σεπτεμβρίου 2014

Πρώτη μέρα στο σχολείο: Χρονοκάψουλα! Μια αγαπημένη δραστηριότητα για την επιστροφή στο σχολείο! Οι μαθητές, στην αρχή της χρονιάς, καταγράφουν τα στοιχεία τους, τις ασχολίες τους, τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αναμνήσεις, στόχους, προτιμήσεις σε φαγητά, γλυκά, βιβλία κλπ. Αν θέλουμε τους δίνουμε κάποιο φυλλάδιο να συμπληρώσουν ή τους αφήνουμε να αυτοσχεδιάσουν σε λευκό χαρτί.


       Κρατάμε όλα τα φυλλάδια σε φακέλους. Στο τέλος της χρονιάς, μπορούν να κάνουν το ίδιο και να συγκρίνουν τις απαντήσεις τους σχεδόν ένα χρόνο μετά. 
        Το ίδιο μπορεί να γίνει και στο σπίτι στο ξεκίνημα κάθε σχολικής χρονιάς! Τα πρώτα χρόνια με τη βοήθεια των γονιών κι αργότερα μόνα τους!                                                          Φυλάξτε τα γράμματα, μαζί με φωτογραφίες από εκείνη την ημέρα, ζωγραφιές, το περίγραμμα του χεριού τους και ό,τι άλλο σκεφτείτε, σε ένα φάκελο ή κουτί, που θα ανοίξει όταν τελειώσει το σχολείο! Μια πραγματική χρονοκάψουλα!
    Ξεκινήστε κι εσείς φέτος τη δική σας χρονοκάψουλα! Παρακάτω θα βρείτε δύο διαφορετικά αρχεία, για να επιλέξετε αυτό που σας αρέσει περισσότερο. (Πατήστε πάνω στις εικόνες για εκτύπωση)

    Μια εναλλακτική για το σχολείο, είναι να δώσουμε τα φυλλάδια στα παιδιά και να τους ζητήσουμε να πάρουν συνέντευξη από ένα συμμαθητή τους για να τα συμπληρώσουν.

Δείτε επίσης: Γράμμα στον εαυτό μου

Την ιδέα βρήκα στο giggles Galore.

6 σχόλια:

 1. Αγαπητή συναδέλφισσα, συγχαρητήρια! Πολύ όμορφη ιδέα.
  Θα μπορούσες, σε παρακαλώ, να μου πεις τι είδους γραμματοσειρά είναι αυτή που μοιάζει σαν να είναι χειρόγραφο;
  Ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ' ευχαριστώ πολύ! Η γραμματοσειρά είναι από την αγαπημένη πλέον σελίδα http://www.aka-acid.com/ και λέγεται 5 years old. Θα βρεις πάρα πολλές τύπου χειρόγραφες στη συγκεκριμένη σελίδα.

   Διαγραφή
 2. Η ιδέα είναι καταπληκτική. Θα την εφαρμόσω στα δικά μου παιδιά που θα ξεκινήσουν φέτος το σχολείο.
  Θα μπορούσα να ρωτήσω κι εγώ ποιά γραμματοσειρά έχεις χρησιμοποιήσει για τον τίτλο; Αυτή που αναφέρεις παραπάνω δεν περιέχει αυτά τα γράμματα. Ή εγώ δεν τα είδα...
  Ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι έχεις δίκιο. Δεν εμφανίζονται. Γραμματοσειρά είναι μόνο τα μαύρα γράμματα. Τα χρωματιστά τα έχω σχεδιάσει εγώ στο χέρι και είναι εικόνες δε γράφω στο word με αυτά.

   Διαγραφή
 3. Ευχαριστώ για την απάντηση και συγχαρητήρια για την "χειροποίητη" γραμματοσειρά, είναι καταπληκτική.
  Συγχαρητήρια επίσης και το όμορφο blog σου.
  Παρακολουθώ πολλά blog κυρίως ξενόγλωσσα και θα ήθελα -αν μου επιτρέπεις- να σου προτείνω να βάζεις το λογότυπό σου και σε αυτό που εκτυπώνεται για χρήση όχι μόνο στη δεύτερη σελίδα. Αυτά που κάνεις θέλουν πολύ κόπο και είναι κρίμα να μην φαίνεται...
  Καλή σχολική χρονιά
  Σοφία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να 'σαι καλά Σοφία!! Θα το λάβω υπόψιν αυτό που λες ;-) Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!!

   Διαγραφή