Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υφή & χρώμα παλιού χαρτιού με... καφεδάκι!


Ένα από τα πολλά και ωραία κολπάκια που μάθαμε παρακολουθώντας το αγαπημένο Art Attack τη δεκαετία του '90, είναι πως για να κάνουμε ένα απλό λευκό χαρτί ή μια σελίδα ενός βιβλίου να μοιάζουν παλιά και κιτρινισμένα, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα καφεδάκι!!! Φτιάξτε ακόμα ένα για εσάς και πάμε να θυμηθούμε πώς γίνεται.

1. Βάζουμε το χαρτί μας πάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλα.
2. Φτιάχνουμε λίγο κρύο καφέ τύπου νες και ψεκάζουμε με αυτό το χαρτί. (μπορούμε απλά να μουλιάσουμε σε ένα ταψάκι το χαρτί με τον καφέ)
3. Ψεκάζουμε το χαρτί και από τις δύο όψεις.
4. Το τοποθετούμε σε ένα στεγνό ταψί. 
5. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. 
6. "Ψήνουμε" για 6 λεπτά!
Αν θέλουμε να κάνουμε αυτή τη διαδικασία στο σχολείο, υπάρχουν κι άλλοι, ίσως πιο εύκολοι, τρόποι να στεγνώσουμε το χαρτί. Μπορούμε όπως είναι πάνω στη λαδόκολλα να το αφήσουμε να στεγνώσει μόνο του κοντά στο παράθυρο ή έξω στον ήλιο ή να το στεγνώσουμε εμείς με ένα σεσουάρ. Θα πάρει λίγο περισσότερο χρόνο απ' όσο παίρνει το ψήσιμο, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

7. Βγάζουμε το χαρτί από το φούρνο. 
8. Χρωματίζουμε τις άκρες του χαρτιού με ένα καφέ λαδοπαστέλ για να πετύχουμε το εφέ της παλαίωσης ή του καψίματος περιμετρικά.

9. Απλώνουμε το χρώμα με τα δάχτυλα κάνοντας απαλές κινήσεις.
10. Κόβουμε το περίγραμμα με ένα ψαλιδάκι.


Εμείς, οι ενήλικες μόνο, μπορούμε αντί να βάψουμε με το λαδοπαστέλ, να κάψουμε λίγο-λίγο και προσεκτικά τις άκρες του χαρτιού με τη φλόγα ενός κεριού, για να γίνει όπως αυτό της παραπάνω φωτογραφίας.  
 Τυλίγουμε τα χαρτιά και δένουμε με λίγο σπάγκο και οι "πάπυροι" είναι έτοιμοι! Θα μπορούσαμε να έχουμε εκτυπώσει κάτι πριν κάνουμε την παλαίωση και να φτιάξουμε έτσι όμορφες προσκλήσεις για γιορτές ή άλλες εκδηλώσεις, χάρτες για το κυνήγι του θησαυρού ή να τα χρησιμοποιήσουμε σε θεατρικές παραστάσεις.  


Καλές δημιουργίες σε όσους δοκιμάσουν να το φτιάξουν!!!

Σχόλια

  1. Hello from Spain: I really like this job. Very nice and creative. Great idea. We keep in touch

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ένα βραβείο για σένα και το υπέροχο ιστολόγιό σου:
    http://vrefonipiagwgos.blogspot.gr/2015/05/blog-post_17.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ Δανάη για το βραβείο!!! Να 'σαι καλά!!!

      Διαγραφή
  3. Πάρα πολύ ωραίο!, Το λάτρεψα! Σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης

     Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης, που έχω αναρτήσει ως τώρα. Ανάλογα με τους μαθητές που θα έχουμε, μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια από αυτές ή και συνδυασμό περισσότερων αν χρειαστεί. Ας τις θυμηθούμε!

Οι κανόνες της τάξης μας

        Μια χρονιά ζήτησα από τους μαθητές μου να σκεφτούν τα θετικά και τα αρνητικά της προηγούμενης χρονιάς και να προτείνουν τρόπους ώστε να κρατήσουμε για τη νέα χρονιά μόνο τα θετικά.   

Παιχνίδια γνωριμίας για το σχολείο

  Τις πρώτες μέρες κάθε καινούριας σχολικής χρονιάς και πριν μπούμε σε πρόγραμμα, αφιερώνουμε κάποιες ώρες για να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά, να γνωριστούμε και να προσαρμοστούμε σιγά-σιγά στα νέα δεδομένα. Σ' αυτή την ανάρτηση, συγκεντρώσαμε τα παιχνίδια γνωριμίας που έχουμε δημοσιεύσει ως τώρα. Διαλέξτε ένα ή περισσότερα και συνδυάστε τα με δραστηριότητες συνεργασίας, που θα βρείτε εδώ , για ένα ευχάριστο ξεκίνημα!

Το "μπρελόκ" της Προπαίδειας!

     Τη συγκεκριμένη ιδέα την πήρα από μια δασκάλα, στη διάρκεια της πρακτικής μου σε σχολείο της Μαδρίτης, στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus. Είχε Β' δημοτικού και έπαιζε με τους μαθητές της ένα παιχνίδι με την προπαίδεια. Σε όποιον δυσκολευόταν, έδινε το "μπρελόκ" της προπαίδειας και του ζητούσε μέχρι να ξαναέρθει η σειρά του να μελετήσει την προπαίδεια ενός συγκεκριμένου αριθμού. Εμένα μου άρεσε η συγκεκριμένη παρουσίαση και το έφτιαξα για τη γωνιά των Μαθηματικών. Μπορούν να το παίρνουν και οι μαθητές που τους τυχαίνει η επανάληψη στην προπαίδεια στις  δραστηριότητες για τους γρήγορους !

Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Β

[ Η ανάρτηση θα ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς]   Όπως και στην Πρώτη τάξη (βλ. Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Α ), έτσι και στη Δευτέρα μελετάμε τη γραμματική μέσα από το διαδραστικό τετράδιο. Οι γραμματικοί κανόνες αποτυπώνονται με απλά λόγια, παραδείγματα και εικόνες, σε διαφορετικού χρώματος χαρτάκια. Αυτά τα χαρτάκια τα κολλάμε στο τετράδιο γλώσσας. Κάτω ή δίπλα από αυτά, κάνουμε σύντομες ασκήσεις εμπέδωσης του κανόνα που μελετάμε.  Στην πορεία, θα ενημερώνουμε το αρχείο, με σκοπό να το έχουμε ολοκληρώσει ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Βραχιολάκια για το Μάρτη!

Όξω Κουτσοφλέβαρε,  να 'ρθει ο Μάρτης με χαρά και με πολλά λουλούδια (επιτέλους!) Για να υποδεχτούμε τον πρώτο μήνα της άνοιξης, συνηθίζουμε να ετοιμάζουμε βραχιολάκια με κόκκινες και λευκές κλωστές, τα γνωστά μας "μαρτάκια". Σύμφωνα με την παράδοση, για να προστατευτούν από τον ήλιο του Μάρτη, οι άνθρωποι έφτιαχναν βραχιολάκια από κόκκινη, λευκή ή και χρυσή κλωστή στριμμένη που είχαν δέσει την προηγούμενη νύχτα σε μια τριανταφυλλιά για να τη δουν τ' αστέρια.