Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

3 ομαδικά παιχνίδια για το σχολείο!


Ξεκινάμε με τη φρουτοσαλάτα!!!

  Είναι ένα παιχνίδι για όλες τις ηλικίες, στο οποίο συμμετέχουν όποιοι και όσοι θέλουν! Δε χρειάζεται σχεδόν καθόλου προετοιμασία παρά μόνο να τοποθετήσουμε τις καρέκλες σε κύκλο! Όσοι παίζουν λοιπόν κάθονται σε καρέκλες στον κύκλο, εκτός από έναν παίκτη που στέκεται στη μέση του κύκλου. Δίνουμε σε όλους τους παίκτες ονόματα φρούτων. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον τρία ονόματα φρούτων. Αν είναι μεγάλος ο αριθμός των παικτών βάζουμε επιπλέον ονόματα φρούτων. 

  Ο παίκτης που είναι όρθιος φωνάζει ένα από τα φρούτα (πχ. μήλο!!). Όσοι είναι μήλα πρέπει να σηκωθούν και να βρουν μια άδεια θέση. Τώρα θα προσπαθήσει και ο παίκτης στη μέση να βρει μια θέση να κάτσει. Αυτός που θα μείνει χωρίς καρέκλα θα φωνάξει το επόμενο φρούτο κ.ο.κ. Αν πει φρουτοσαλάτα, τότε σηκώνονται όλοι και ψάχνουν καινούρια θέση!!

Στο σχολείο συνήθως παίζουμε το παιχνίδι με τα παιδιά, αλλά χωρίς τις καρέκλες. Βγαίνουμε στην αυλή και βάζω κύκλους ή σημάδια κάτω με ταινία ή κιμωλία που είναι οι "θέσεις" των παικτών στον κύκλο. Το καλό με τη φρουτοσαλάτα είναι ότι παίζεται άνετα σε κλειστούς χώρους αλλά και έξω, συμμετέχουν όλοι ταυτόχρονα γιατί είναι πάντα όλοι σε εγρήγορση και φυσικά είναι ό,τι πρέπει για να παίξουμε κι εμείς!




Παπουτσωμένες καρέκλες!!

  Γι' αυτό το παιχνίδι θα χρειαστούμε δύο καρέκλες, δύο μαντίλια και πολλά παπούτσια!! Μπορούν να παίξουν όλα τα παιδιά από 6 ετών. Χωρίζουμε τα παιδιά σε δύο ομάδες. Ένας παίκτης από κάθε ομάδα δένει τα μάτια του με το μαντίλι και μπαίνει στο χώρο που θα γίνει το παιχνίδι. Οι υπόλοιποι σκορπίζουν τα παπούτσια τους στο χώρο. 
  Δίνουμε το σύνθημα και ξεκινάνε μπουσουλώντας να ψάχνουν να βρουν ένα παπούτσι και να πάνε στην καρέκλα τους για να το φορέσουν σε ένα από τα πόδια. Κάθε φορά παίρνουν μόνο ένα παπούτσι και πρέπει να προσέξουν να το φορέσουν στην καρέκλα της ομάδας τους και όχι στης αντίπαλης. Οι συμπαίκτες φωνάζουν και προσπαθούν να τους οδηγήσουν στα παπούτσια. Νικητής θα είναι όποιος καταφέρει να βάλει παπούτσια και στα τέσσερα πόδια της καρέκλας και να καθίσει πάνω σε αυτήν.  



Για το τέλος άφησα το Παιχνίδι της Σοκολάτας που θα αρέσει σε πολλούς!!!

  Και σε αυτό το παιχνίδι μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά πάνω από 6 ετών. Για να παίξουμε χρειαζόμαστε 1-2 σοκολάτες με το περιτύλιγμα (κατά προτίμηση υγείας τώρα που κάνει ζέστη), ένα πιάτο μιας χρήσης, πιρούνι, μαχαίρι φαγητού (με τη στρογγυλή μύτη), καπέλο, δύο γάντια ή δύο καθαρές κάλτσες και 2 ζάρια.
  Η διαδικασία είναι απλή. Καθόμαστε όλοι σε κύκλο. Στο κέντρο του κύκλου έχουμε αφήσει το πιάτο με τις σοκολάτες, το μαχαιροπίρουνο και τα ρούχα. Ξεκινάει κάποιος να ρίχνει τα ζάρια και μετά ρίχνουν όλοι με τη σειρά με φορά προς τα αριστερά. Όποιος πετύχει διπλές (οποιεσδήποτε) μπαίνει στο κέντρο, βάζει όλα τα ρούχα και προσπαθεί με το μαχαιροπίρουνο να κόψει τη σοκολάτα και να φάει ένα κομμάτι. Ωστόσο οι υπόλοιποι συνεχίζουν κανονικά να ρίχνουν τα ζάρια. Όταν θα φέρει κάποιος διπλές, φωνάζει διπλές! Ο παίκτης στη μέση βγάζει τα ρούχα αφήνει τη σοκολάτα :-( και πηγαίνει στη θέση του και αφήνει το νέο παίκτη να δοκιμάσει! Εντωμεταξύ το ζάρι εξακολουθεί να γυρίζει οπότε καταλαβαίνετε τι θα γίνει!! Αν δείτε ότι φέρνουν πολλές διπλές και δεν προλαβαίνουν καν να ντυθούν, τότε ορίστε μια συγκεκριμένη διπλή που θα κερδίζει. Εμείς το είχαμε παίξει με εξάρες μόνο! Όπως βλέπετε στη φωτογραφία του 2006 από κατασκήνωση του CISV ήμουν πολύ καλή στο συγκεκριμένο παιχνίδι!!! ;-)

Οι δραστηριότητες είναι από το gamebook για τις κατασκηνώσεις του CISV.

Σχόλια

  1. Hello from Spain: these activities are very comprehensive and interesting. Great educational proposals.We keep in touch

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ' ευχαριστώ πολ για τον κόπο σου να αναρτήσεις τόσες πολλές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Ευχαριστώ για τις ιδέες και για τα εκτυπωσιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσο πρωτότυπο το παιχνίδι με τη σοκολάτα! Ευχαριστώ που το μοιράστηκες μαζί μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης

     Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης, που έχω αναρτήσει ως τώρα. Ανάλογα με τους μαθητές που θα έχουμε, μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια από αυτές ή και συνδυασμό περισσότερων αν χρειαστεί. Ας τις θυμηθούμε!

Παιχνίδια γνωριμίας για το σχολείο

  Τις πρώτες μέρες κάθε καινούριας σχολικής χρονιάς και πριν μπούμε σε πρόγραμμα, αφιερώνουμε κάποιες ώρες για να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά, να γνωριστούμε και να προσαρμοστούμε σιγά-σιγά στα νέα δεδομένα. Σ' αυτή την ανάρτηση, συγκεντρώσαμε τα παιχνίδια γνωριμίας που έχουμε δημοσιεύσει ως τώρα. Διαλέξτε ένα ή περισσότερα και συνδυάστε τα με δραστηριότητες συνεργασίας, που θα βρείτε εδώ , για ένα ευχάριστο ξεκίνημα!

Οι κανόνες της τάξης μας

        Μια χρονιά ζήτησα από τους μαθητές μου να σκεφτούν τα θετικά και τα αρνητικά της προηγούμενης χρονιάς και να προτείνουν τρόπους ώστε να κρατήσουμε για τη νέα χρονιά μόνο τα θετικά.   

Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Β

[ Η ανάρτηση θα ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς]   Όπως και στην Πρώτη τάξη (βλ. Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Α ), έτσι και στη Δευτέρα μελετάμε τη γραμματική μέσα από το διαδραστικό τετράδιο. Οι γραμματικοί κανόνες αποτυπώνονται με απλά λόγια, παραδείγματα και εικόνες, σε διαφορετικού χρώματος χαρτάκια. Αυτά τα χαρτάκια τα κολλάμε στο τετράδιο γλώσσας. Κάτω ή δίπλα από αυτά, κάνουμε σύντομες ασκήσεις εμπέδωσης του κανόνα που μελετάμε.  Στην πορεία, θα ενημερώνουμε το αρχείο, με σκοπό να το έχουμε ολοκληρώσει ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Το "μπρελόκ" της Προπαίδειας!

     Τη συγκεκριμένη ιδέα την πήρα από μια δασκάλα, στη διάρκεια της πρακτικής μου σε σχολείο της Μαδρίτης, στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus. Είχε Β' δημοτικού και έπαιζε με τους μαθητές της ένα παιχνίδι με την προπαίδεια. Σε όποιον δυσκολευόταν, έδινε το "μπρελόκ" της προπαίδειας και του ζητούσε μέχρι να ξαναέρθει η σειρά του να μελετήσει την προπαίδεια ενός συγκεκριμένου αριθμού. Εμένα μου άρεσε η συγκεκριμένη παρουσίαση και το έφτιαξα για τη γωνιά των Μαθηματικών. Μπορούν να το παίρνουν και οι μαθητές που τους τυχαίνει η επανάληψη στην προπαίδεια στις  δραστηριότητες για τους γρήγορους !

Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Α

[Η ανάρτηση θα ενημερώνεται ως το τέλος της σχολικής χρονιάς, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί και το υλικό.]   Ξεκινήσαμε, πριν λίγα χρόνια, με τη γραμματική της Γ ' και Δ ' τάξης. Συγκεντρώσαμε θεωρία και παραδείγματα σε δυο βιβλιαράκια-ευρετήρια. Στην Ε' και Στ' τάξη δίνεται το σχολικό εγχειρίδιο και γι' αυτό δεν φτιάξαμε ξεχωριστό υλικό. Για την Α' και Β', όμως, θέλαμε να ετοιμάσουμε κάτι διαφορετικό. Στις πρώτες τάξεις, τα παιδιά έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τη γραμματική. Θέλαμε, λοιπόν, αυτή η πρώτη "συνάντηση" να είναι όσο γίνεται πιο ευχάριστη για τους μικρούς μαθητές. Έτσι, αποφασίσαμε, όπως γράψαμε σε προηγούμενη ανάρτηση , να μετατρέψουμε το τετράδιο της Γλώσσας της Α (σε πρώτη φάση και θα ακολουθήσει και της Β ) σε ένα διαδραστικό τετράδιο γραμματικής, με χρώμα, εικόνες και απλά παραδείγματα που θα διευκολύνουν την μάθηση των πρώτων γραμματικών κανόνων από τα παιδιά.