19 Σεπτεμβρίου 2015

Το ίδιο παραμύθι "αλλιώς"!


   Το ίδιο παραμύθι "αλλιώς" είναι ένα παιχνίδι που απευθύνεται σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους! Είναι εύκολο και μπορούμε να το παίξουμε στο σχολείο με τα παιδιά, σε παιδικά πάρτυ ή σε παρέες μεταξύ μας! Είναι από τις δραστηριότητες που λάτρεψα στην κατασκήνωση! Τα παιδιά δούλευαν άψογα σε ομάδες κατά την προετοιμασία ενώ το αποτέλεσμα ήταν απολαυστικό! Στο σχολείο μπορεί να λειτουργήσει το ίδιο αποτελεσματικά κατά τη γνώμη μου, αν αφιερώσουμε σ' αυτή 3-4 διδακτικές ώρες.

Πώς παίζεται:
   Αρχικά, κάνουμε μια λίστα από παραμύθια που γνωρίζουν τα παιδιά. Διαλέγουμε με κλήρωση ή ψηφοφορία στην τάξη αυτό που θα δραματοποιήσουμε. Αν θέλουμε και τυχαίνει να έχουμε στην τάξη το βιβλίο, το διαβάζουμε για να το θυμηθούν όλοι. Αλλιώς μπορούμε να το αφηγηθούμε όπως το θυμόμαστε.
Έπειτα χωρίζουμε τα παιδιά σε ομάδες 5-8 ατόμων. Αν θέλουμε κρατάμε τη σύνθεση των ομάδων της τάξης, εφόσον δουλεύουμε ομαδοσυνεργατικά ή ορίζουμε τυχαίες ομάδες για το παιχνίδι. 
  Κάθε ομάδα πρέπει να παρουσιάσει το παραμύθι που έχουμε επιλέξει με διαφορετικό τρόπο: σε αργή κίνηση, χωρίς λόγια, από το τέλος προς την αρχή, ντίσκο, ραπ, όπερα, δραματική σειρά, bollywood, επιστημονική φαντασία ή ό,τι άλλο μπορεί να φανταστούν τα παιδιά εκείνη την ώρα. Φτιάχνουμε χαρτάκια που θα γράφουν από έναν τρόπο και κάνουμε κλήρωση.
    Τους δίνουμε κάποια ώρα για να προετοιμάσουν τους ρόλους τους, να βρουν ή να κατασκευάσουν πρόχειρα κάποια σκηνικά ή αντικείμενα και να κάνουν τις πρόβες τους. Τους βοηθάμε δίνοντας επιμέρους οδηγίες ή συμβουλές αν τις χρειάζονται. Δεν ετοιμάζουμε θεατρικό άρα δε μας ενδιαφέρει να είναι τεχνικά άρτια η παράσταση. Αυτό που θέλουμε είναι να δούμε πώς θα λειτουργήσει η ομάδα των παιδιών, επομένως θα βοηθήσουμε, αν χρειαστεί, προς αυτή την κατεύθυνση. Μπορούμε να μεταφερθούμε στην αίθουσα εκδηλώσεων ή και έξω αν γίνεται για να έχει κάθε ομάδα τον χώρο της.
   Όταν όλοι είναι έτοιμοι, κάθε ομάδα θα παρουσιάσει την εκδοχή της! Δε χρειάζεται να κάνουμε διορθώσεις ή παρεμβάσεις. Απλά απολαμβάνουμε τη δουλειά των παιδιών! Το μόνο που θα κάνουμε στο τέλος, είναι μια συζήτηση σε κύκλο για να μάθουμε πώς δούλεψε η κάθε ομάδα, αν τους φάνηκε εύκολο να συνεργαστούν και να συντονιστούν, ποιες δυσκολίες συνάντησαν και τι έμαθαν από τη διαδικασία.

Παραλλαγή: Κάθε ομάδα αναλαμβάνει να δραματοποιήσει ένα διαφορετικό παραμύθι με κλήρωση, χωρίς να ανακοινώσει τον τίτλο στις άλλες ομάδες. Τραβάνε κλήρο και για τον τρόπο με τον οποίο θα παρουσιάσουν το παραμύθι. Οι άλλες ομάδες πρέπει να βρουν το παραμύθι. Η συζήτηση μπορεί να γίνει κανονικά όπως και στην αρχική εκδοχή.

Αν σας αρέσει μπορείτε να την επαναλάβετε σε άλλο χρόνο με διαφορετικά παραμύθια!
Καλή διασκέδαση!!

Περισσότερα παιχνίδια συνεργασίας θα βρείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου