24 Αυγούστου 2014

Ας γνωριστούμε καλύτερα...παίζοντας!


     Πρώτη μέρα στο σχολείο για παιδιά και δασκάλους!!! Είτε γνωρίζουμε τα ονόματα των μαθητών μας από προηγούμενες χρονιές είτε όχι ακόμα, πάντα υπάρχει περιθώριο να γνωριστούμε λίγο καλύτερα. Γι' αυτό, φέτος διάλεξα δύο ακόμα δραστηριότητες γνωριμίας, μέσα από τις οποίες οι μαθητές εκτός από το να πουν το όνομά τους, θα δώσουν κάποιες επιπλέον πληροφορίες για τους εαυτούς τους, λίγο πιο χαριτωμένα ;-)
Πόσο χαρτί τουαλέτας χρειάζεσαι; 
    Μια δραστηριότητα για μικρούς και μεγάλους μαθητές (ίσως και συλλόγους δασκάλων, γιατί όχι;), καθώς δε χρειάζεται να γνωρίζουν τα παιδιά να γράφουν. Εμφανιζόμαστε με ένα ρολό χαρτί τουαλέτας στα χέρια και ζητάμε από τα παιδιά να κόψουν όσο νομίζουν ότι χρειάζονται για την επόμενη δραστηριότητα, χωρίς να τους πούμε ποια θα είναι αυτή. Άλλοι θα κόψουν λίγο, άλλοι περισσότερο. Δε μας πειράζει! 
   Όταν όλοι θα έχουν στα χέρια τους το κομμάτι τους, θα τους ανακοινώσουμε ότι για κάθε τετραγωνάκι που έχει το κομμάτι τους, θα πρέπει να μοιραστούν κάτι για τον εαυτό τους. Ό,τι θέλουν οι ίδιοι. Όσοι πήραν αρκετό, μπορεί να δυσκολευτούν, αλλά με τη δική μας βοήθεια θα τα καταφέρουν (αγαπημένο φαγητό, τραγούδι, μάθημα κλπ). 
   Είναι ένας ωραίος τρόπος να μάθουμε κάτι παραπάνω για τους μαθητές μας, αλλά και να το διασκεδάσουμε λίγο με τη διαδικασία.

Βρες ποιος είναι
   Γι' αυτή τη δραστηριότητα, κάθε παιδί θα γράψει σε ένα χαρτί πέντε πράγματα που θέλει να μοιραστεί για τον εαυτό του με την υπόλοιπη ομάδα. Όποιος τελειώνει, τσαλακώνει το χαρτί του και το ρίχνει σε μια κούτα, ένα κάδο ή ακόμα και σε μία γωνιά της τάξης αν δεν υπάρχει κάτι από τα πρώτα.

    Όταν όλοι έχουν γράψει και ρίξει το χαρτί τους, ένας μαθητής πηγαίνει, παίρνει ένα από τα χαρτιά, το ανοίγει και διαβάζει στην τάξη. Προσπαθεί να μαντέψει ποιος συμμαθητής ή συμμαθήτριά του έχει γράψει το σημείωμα. Έχει μια ή δύο προσπάθειες (το ορίζουμε μαζί με τα παιδιά). Αν δεν το βρει, ο μαθητής που το έγραψε αποκαλύπτεται μόνος του και τραβάει το επόμενο χαρτάκι. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να διαβαστούν όλα τα σημειώματα.
Φυσικά, μπορούμε να συμμετέχουμε κι εμείς στις δραστηριότητες!! :-)
Καλή αρχή και καλή διασκέδαση!
Για περισσότερες δραστηριότητες γνωριμίας, δείτε την περσινή ανάρτηση
Δραστηριότητες για να γνωριστούμε...

Και οι δύο δραστηριότητες είναι από αυτές που γίνονται στις κατασκηνώσεις του CISV

14 σχόλια:

 1. Πάρα πολύ ενδιαφέροντα παιχνίδια γνωριμίας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που τα βρήκες ενδιαφέροντα Δέσποινα! Υπάρχουν πάρα πολλά, αλλά διάλεξα αυτά που θα ήθελα να κάνω φέτος. Καλή αρχή εύχομαι!

   Διαγραφή
 2. Καλή και δημιουργική χρονιά συναδελφισσα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να ΄σαι καλά Άννα! Να έχουμε μια καλή, ήρεμη (όσο γίνεται) και γεμάτη χρονιά με το καλό!!

   Διαγραφή
 3. Απαντήσεις
  1. Καλή και δημιουργική χρονιά Διόνη!!! Να είμαστε καλά να μοιραζόμαστε εμπειρίες και νέες ιδέες!

   Διαγραφή
 4. Πολύ καλή η ανάρτησή σου. Όμορφο και χρήσιμο μπλογκ. Συγχαρητήρια για τη δουλειά σας.
  Καλή σχολική χρονιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εξαιρετικα ολα Γαλήνη. Ευχαριστούμε για τις ιδέες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να ΄σαι καλά Μαρία! Καλό ξεκίνημα και καλή σχολική χρονιά!!

   Διαγραφή