Κάθε χρόνο λίγο πριν τη Σαρακοστή, φτιάχνουμε ένα ξεχωριστό ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες της νηστείας. "Άλλοτε που έλειπαν τα ημερολόγια και ήθελαν να έχουν κάποια αντίληψη του χρόνου στη διάρκεια της Μεγάλης Σαρακοστής, οι άνθρωποι του λαού είχαν βρει ένα εύκολο μέσο: παρίσταναν τη σαρακοστή εικονικά σαν καλόγρια."
"Η κυρά Σαρακοστή δεν έχει στόμα, γιατί είναι όλο νηστεία και τα χέρια της είναι σταυρωμένα για τις προσευχές. Έχει εφτά πόδια, τις 7 εβδομάδες της Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο κόβουμε κι ένα πόδι. Το τελευταίο πόδι το κόβουμε το Μεγάλο Σάββατο, το βάζουμε μέσα σ' ένα ξερό σύκο ή καρύδι κι όποιος το βρει του φέρνει γούρι!" (Μέγας, Γ., Ελληνικές Γιορτές και έθιμα της ελληνικής λατρείας, εκδ.Εστία, 2001, σ.153)
Φέτος, αποφασίσαμε να φτιάξουμε την Κυρά-Σαρακοστή από ζυμάρι αντί για χαρτί, ακολουθώντας την παραδοσιακή συνταγή. Τα υλικά που χρειάζονται είναι:
-μισό κιλό αλεύρι
-ένα κουτάλι της σούπας αλάτι
-νερό (εμένα μου πήρε κάτι παραπάνω από μισή κούπα)
Για να φτιάξουμε το ζυμαράκι, ρίχνουμε το αλάτι στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε. Έπειτα ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό και πλάθουμε τη ζύμη. Ρίχνουμε όσο νερό χρειάζεται για να γίνει η ζύμη. Η συνταγή που έχω έδινε μισή κούπα νερό, αλλά χρειάστηκε να ρίξω λίγο παραπάνω για να πάρει όλο το αλεύρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να μπορούμε να δουλέψουμε το ζυμάρι μας.
[Εδώ θέλω να πω πως η διαδικασία δεν ήταν τόσο εύκολη όσο τη φανταζόμουν. Η ζύμη αυτή είναι σχετικά σκληρή και θέλει να τη δουλέψουμε πολύ και με αρκετή δύναμη. Αν θέλουμε να φτιάξουμε την Κυρά-Σαρακοστή με παιδιά, μπορούμε να φτιάξουμε ζύμη από μαγειρική σόδα και κορν φλάουρ, ζύμη αλατιού (δείτε παρακάτω) ή ακόμα και ζύμη κανέλας και αλατιού, που είναι πιο μαλακές και εύχρηστες.]
Ανοίγουμε το ζυμάρι πάνω σε μια λαδόκολλα με τη βοήθεια του πλάστη. Δίνουμε το σχήμα που θέλουμε, κόβοντας το περίγραμμα με ένα μαχαίρι. Τις λεπτομέρειες τις πλάθουμε στο χέρι και τις κολλάμε πάνω στο σώμα με ελάχιστο νεράκι. Προαιρετικά στολίζουμε με γαρυφαλλάκια. Πριν την ψήσουμε κάνουμε μια τρύπα με ένα καλαμάκι για να μπορούμε να την κρεμάσουμε με ένα σκοινάκι όταν ψηθεί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40-50 λεπτά (εξαρτάται από το πάχος που θα δώσουμε στη ζύμη). Αυτή που έφτιαξα ψήθηκε σε 45 λεπτά, στον αέρα και στους 200 βαθμούς.
Συνταγή για αλατοζύμη:
μισή κούπα αλάτι,
μισή κούπα πολύ ζεστό νερό
1 1/2 κούπα αλεύρι
Σημείωση: Δεν τρώγεται (όποια συνταγή και να ακολουθήσουμε από αυτές που δίνονται)!!!
Στην τάξη του Πάρη (Σχ, έτος 2014-2015) |
Καλή Σαρακοστή!!!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου