Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παίζουμε και μαθαίνουμε τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

  Με έμπνευση το παιχνίδι μέμο για την προπαίδεια, φτιάξαμε ένα ακόμα παιχνίδι μνήμης αυτή τη φορά για να μάθουμε τις ευρωπαϊκές χώρες και τις πρωτεύουσές τους. Στην τάξη κάθε ομάδα θα ετοιμάσει το δικό της παιχνίδι για να παίξει με αυτό στη συνέχεια. 
  
  Αν χρησιμοποιήσουμε μικρά τετράγωνα αυτοκόλλητα χαρτάκια η διαδικασία θα είναι πάρα πολύ εύκολη και γρήγορη. Γράφουμε τα ονόματα όλων των χωρών της Ευρώπης σε χαρτάκια ενός χρώματος και τις πρωτεύουσές τους σε ένα άλλο χρώμα.
  Όταν όλα θα είναι έτοιμα, ξεκινάμε να αντιστοιχίζουμε την κάθε χώρα με την πρωτεύουσά της και να κολλάμε τα χαρτάκια μεταξύ τους. Προσεκτικά τοποθετούμε τα χαρτάκια έτσι ώστε να μην κολλήσουμε μεταξύ τους τα σημεία με την κόλλα. Με αυτόν τον τρόπο θα φτιάξουμε πολύ εύκολα όλα τα καρτελάκια του παιχνιδιού που από τη μία όψη θα γράφουν τη χώρα και από την άλλη την πρωτεύουσά της. 
Προαιρετικά, μπορούμε να τις πλαστικοποιήσουμε για να κρατήσουν περισσότερο, αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση που έχουμε πολλές κάρτες θα είναι λίγο μπελαλίδικη η διαδικασία.
  Για να παίξουμε, τοποθετούμε τις κάρτες έτσι ώστε να βλέπουμε μόνο τις χώρες. Μπορούμε να παίξουμε σε ομάδες 2 και παραπάνω παιδιών ή ατομικά. Κάθε φορά που κάποιος θα βρίσκει την πρωτεύουσα, γυρνάει το χαρτάκι, ελέγχει αν είναι σωστό και το αφήνει γυρισμένο να φαίνεται.  Αν δεν είναι, τότε το αφήνει όπως ήταν και δε μπορεί κανείς να πει αυτή την κάρτα για 3-4 γύρους (εσείς μπορείτε να διαμορφώσετε τους εσωτερικούς κανόνες). Σκοπός του παιχνιδιού είναι να γυρίσουμε όλες τις κάρτες από την άλλη όψη τους.

Φυσικά, μπορούμε να τοποθετήσουμε τις κάρτες έτσι ώστε να βλέπουμε τις πρωτεύουσες και να ψάχνουμε τις αντίστοιχες χώρες. 

Με τον ίδιο τρόπο, χρησιμοποιώντας αυτοκόλλητα χαρτάκια, φτιάχνουμε πάρα πολλά παιχνίδια για διάφορες θεματικές.

Δοκιμάστε το και καλή σας διασκέδαση! :-)    

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης

     Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης, που έχω αναρτήσει ως τώρα. Ανάλογα με τους μαθητές που θα έχουμε, μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια από αυτές ή και συνδυασμό περισσότερων αν χρειαστεί. Ας τις θυμηθούμε!

Οι κανόνες της τάξης μας

        Μια χρονιά ζήτησα από τους μαθητές μου να σκεφτούν τα θετικά και τα αρνητικά της προηγούμενης χρονιάς και να προτείνουν τρόπους ώστε να κρατήσουμε για τη νέα χρονιά μόνο τα θετικά.   

Παιχνίδια γνωριμίας για το σχολείο

  Τις πρώτες μέρες κάθε καινούριας σχολικής χρονιάς και πριν μπούμε σε πρόγραμμα, αφιερώνουμε κάποιες ώρες για να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά, να γνωριστούμε και να προσαρμοστούμε σιγά-σιγά στα νέα δεδομένα. Σ' αυτή την ανάρτηση, συγκεντρώσαμε τα παιχνίδια γνωριμίας που έχουμε δημοσιεύσει ως τώρα. Διαλέξτε ένα ή περισσότερα και συνδυάστε τα με δραστηριότητες συνεργασίας, που θα βρείτε εδώ , για ένα ευχάριστο ξεκίνημα!

Το "μπρελόκ" της Προπαίδειας!

     Τη συγκεκριμένη ιδέα την πήρα από μια δασκάλα, στη διάρκεια της πρακτικής μου σε σχολείο της Μαδρίτης, στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus. Είχε Β' δημοτικού και έπαιζε με τους μαθητές της ένα παιχνίδι με την προπαίδεια. Σε όποιον δυσκολευόταν, έδινε το "μπρελόκ" της προπαίδειας και του ζητούσε μέχρι να ξαναέρθει η σειρά του να μελετήσει την προπαίδεια ενός συγκεκριμένου αριθμού. Εμένα μου άρεσε η συγκεκριμένη παρουσίαση και το έφτιαξα για τη γωνιά των Μαθηματικών. Μπορούν να το παίρνουν και οι μαθητές που τους τυχαίνει η επανάληψη στην προπαίδεια στις  δραστηριότητες για τους γρήγορους !

Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Β

[ Η ανάρτηση θα ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς]   Όπως και στην Πρώτη τάξη (βλ. Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Α ), έτσι και στη Δευτέρα μελετάμε τη γραμματική μέσα από το διαδραστικό τετράδιο. Οι γραμματικοί κανόνες αποτυπώνονται με απλά λόγια, παραδείγματα και εικόνες, σε διαφορετικού χρώματος χαρτάκια. Αυτά τα χαρτάκια τα κολλάμε στο τετράδιο γλώσσας. Κάτω ή δίπλα από αυτά, κάνουμε σύντομες ασκήσεις εμπέδωσης του κανόνα που μελετάμε.  Στην πορεία, θα ενημερώνουμε το αρχείο, με σκοπό να το έχουμε ολοκληρώσει ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Βραχιολάκια για το Μάρτη!

Όξω Κουτσοφλέβαρε,  να 'ρθει ο Μάρτης με χαρά και με πολλά λουλούδια (επιτέλους!) Για να υποδεχτούμε τον πρώτο μήνα της άνοιξης, συνηθίζουμε να ετοιμάζουμε βραχιολάκια με κόκκινες και λευκές κλωστές, τα γνωστά μας "μαρτάκια". Σύμφωνα με την παράδοση, για να προστατευτούν από τον ήλιο του Μάρτη, οι άνθρωποι έφτιαχναν βραχιολάκια από κόκκινη, λευκή ή και χρυσή κλωστή στριμμένη που είχαν δέσει την προηγούμενη νύχτα σε μια τριανταφυλλιά για να τη δουν τ' αστέρια.