9 Οκτωβρίου 2021

Μίνι Συντακτικό Δημοτικού - zine


Από τότε που ανεβάσαμε τη γραμματική ευρετήριο για την Γ' Δημοτικού, είχαμε υποσχεθεί πως θα φτιάχναμε κάποια στιγμή ξεχωριστό υλικό για το συντακτικό. Σκεφτήκαμε να παρουσιάσουμε τη θεωρία για τους όρους της απλής πρότασης με ένα zine. Είχαμε αξιοποιήσει την ίδια μέθοδο στο βιβλιαράκι για τη γιορτή της μαμάς και μετά από σχόλιο αναγνώστριας μάθαμε περισσότερα για την ιστορία των zines


Στο zine όλο το περιεχόμενο εμφανίζεται σε ένα μόνο φύλλο χαρτιού. Διπλώνοντας το χαρτί σύμφωνα με τις οδηγίες, σχηματίζεται ένα μικρό βιβλιαράκι, στο οποίο είναι συγκεντρωμένη η θεωρία για τα συστατικά και τα είδη των απλών προτάσεων. Το μόνο που χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε το βιβλιαράκι είναι ένα ψαλίδι.


Αρχικά, τσακίζουμε όλες τις γραμμές που φαίνονται πάνω στο χαρτί και το χωρίζουμε με αυτόν τον τρόπο σε οχτώ μέρη.


Διπλώνουμε το φύλλο στη μέση, όπως φαίνεται στη φωτογραφία (πάνω) και κόβουμε τη γραμμή πάνω από το εξώφυλλο, όπως βλέπουμε στην κάτω φωτογραφία.


Ξεδιπλώνουμε το φύλλο χαρτιού.


Διπλώνουμε στη μέση (οριζόντια διάταξη). Το φύλλο μας θα είναι κάπως έτσι:


Πιάνουμε από τις δύο άκρες το διπλωμένο χαρτί και τις πλησιάζουμε σχηματίζοντας ένα σταυρό. Για το βήμα αυτό ίσως βοηθήσει περισσότερο η παρακάτω εικόνα με τις οδηγίες από το Telling Tales.


Κλείνουμε το βιβλιαράκι, προσέχοντας να κρατήσουμε το εξώφυλλο από έξω.


Το βιβλιαράκι μας είναι έτοιμο!
Θα βρείτε το αρχείο πατώντας στον σύνδεσμο: Μίνι Συντακτικό Δημοτικού: Οι όροι της πρότασης.
Το δεύτερο βιβλιαράκι με τα είδη των προτάσεων θα το βρείτε εδώ.


Εκτυπώνουμε ένα αντίτυπο για κάθε μαθητή και μαθήτρια. Φτιάχνουμε εύκολα βιβλιαράκια, χωρίς πολλά κοψίματα, συρραπτικά, κόλλες κλπ. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν μόνα τους να διπλώσουν τα βιβλιαράκια τους με την καθοδήγησή μας.
  

Θα χαρούμε να διαβάσουμε τις εντυπώσεις σας στα σχόλια. Θέλετε να σχεδιάσουμε περισσότερα zines;


8 σχόλια:

 1. Πολύ χρήσιμα καθε φορα τα εκτυπωσιμα σας (προπαίδεια, δεκαδικοί αριθμοί, κλάσματα κοκ) και πολύ ωφέλιμες οι προτάσεις σας! Από τη μεγάλη μου κόρη που σας βρηκα πρωτη φορα ως και τη μικρή τωρα, μας βοηθατε απίστευτα! Να ΄στε καλά και σας ευχαριστούμε πολύ για όλα!

  (ναι θα θέλαμε και άλλα τέτοια! )

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μπράβο για τις ιδέες σας! Σας ευχαριστούμε πολύ! Ό,τι φτιάχνετε, είναι πολύ χρήσιμο και μας βοηθάτε πολύ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Βεβαίως θέλουμε κι άλλα τέτοια! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Είστε πραγματικά από τα πολλά λίγα εκπαιδευτικά site που έχετε τόσο πρακτικές και ουσιαστικές ιδέες, χωρίς πολλή προετοιμασία και συνοπτικό και ουσιαστικό περιεχόμενο. Ευχαριστούμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστούμε κι εμείς για το σχόλιο! Φτιάχνουμε το υλικό με κριτήριο τις μαθησιακές ανάγκες της τάξης μας και τον χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας. Χαιρόμαστε που το υλικό εξυπηρετεί και άλλους/ες συναδέλφους/ισσες ή γονείς.

   Διαγραφή
 5. Συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά! Σας ευχαριστούμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή