Δεν είναι χαριτωμένα; Δεν είναι τέλεια για το Χριστουγεννιάτικο δεντράκι;; Είναι στολιδάκια φτιαγμένα από ζύμη κανέλας, μυρίζουν ΤΕΛΕΙΑ και είναι τόσο εύκολο να φτιαχτούν που είναι κρίμα να μη δοκιμάσετε να τα φτιάξετε με τα παιδάκια σας στο σπίτι ή στο σχολείο!
Είχα δει από καιρό στο διαδίκτυο συνταγές για στολίδια που μοσχομυρίζουν κανέλα, αλλά οι περισσότερες ζητούσαν μια σάλτσα μήλου που μπορεί και να πωλείται στα μαγαζιά, αλλά δεν έχει τύχει να τη δω και δεν ήθελα να μπω στη διαδικασία να τη φτιάξω για να κάνω στολίδια για το δέντρο. Ψάχνοντας, ψάχνοντας, όμως, βρήκα μια απλούστερη συνταγή, παραλλαγή της βασικής ζύμης αλατιού, που γίνεται εύκολα και πάρα πολύ γρήγορα. Δε χρειάστηκε να προσθέσω τίποτα στις ποσότητες που έδινε η συνταγή και πέτυχε με την πρώτη.
Τα υλικά που χρειάζονται είναι:
1 κούπα αλεύρι
μισή κούπα αλάτι
μισή κούπα κανέλα σε σκόνη
3/4 της κούπας πολύ ζεστό νερό
Ρίχνουμε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ, τα ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε το νερό. Όταν πέσει το νερό ανακατεύουμε με μια κουτάλα για να μην καούμε, αλλά μετά από λίγο μπορούμε να πιάσουμε το μείγμα με τα χέρια και να το ζυμώσουμε μέχρι να γίνει όπως αυτό της φωτογραφίας. Πρέπει να είναι σχετικά σφιχτό άλλα εύπλαστο, να ξεκολλάει από τα χέρια και τα τοιχώματα του μπολ και να έχει ομοιόμορφο καφετί χρώμα. Αυτό ήτανε! Έτοιμο να το δουλέψουμε.
Βάζουμε το ζυμάρι ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαδόκολλας και ανοίγουμε με τον πλάστη ένα χοντρό φύλλο, περίπου μισό εκατοστό. Χωρίς την πάνω λαδόκολλα δεν είναι τόσο εύκολο. Κάθε φορά ό,τι περισσεύει το πλάθουμε ξανά σε μπάλα και ανοίγουμε καινούριο φύλλο. Στα παιδιά μπορούμε να δίνουμε μικρά κομμάτια ζύμης για να ανοίγονται πιο εύκολα.
Χρησιμοποιούμε κουπ-πάτ σε διάφορα σχήματα και φτιάχνουμε τα στολίδια μας. Αυτά με το έμβολο που αφήνουν σχέδιο στη ζύμη έχουν πολύ όμορφο αποτέλεσμα! Δείτε και μόνοι σας:
Για να μπορούμε να τα κρεμάσουμε στο δέντρο ή όπου αλλού θέλουμε για διακοσμητικά, πρέπει να κάνουμε τρύπες για να περάσουμε αργότερα κορδέλα ή σκοινί. Προτείνω να κάνετε τις τρύπες με λεπτά καλαμάκια. Είναι στο κατάλληλο μέγεθος και δεν αλλοιώνουν το στολίδι.
Σ' αυτό το σημείο η συνταγή που βρήκα έλεγε να τα αφήσουμε να στεγνώσουν μόνα τους και ότι σε μια μέρα θα είναι εντελώς στεγνά... Εμένα δε μου στέγνωσαν ούτε σε δύο μέρες, οπότε τα έβαλα κοντά στο σομπάκι, πάνω σε λαδόκολλα και σε μία μέρα ήταν έτοιμα. Υπάρχει βέβαια και η λύση του ψησίματος. Δεν το δοκίμασα και δε μπορώ να πω με σιγουριά, αλλά επειδή η ζύμη αυτή είναι σαν αυτή του αλατιού μπορεί να θέλει τον ίδιο χρόνο και θερμοκρασία ψησίματος: 160-170 βαθμούς για 15-20 λεπτά ή παραπάνω αν είναι πιο χοντρά. Για να μην αρπάξουν σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο.
Όταν θα είναι έτοιμα θα ασπρίσουν αρκετά, αλλά θα διατηρήσουν την υπέροχη μυρωδιά της κανέλας. Περνάμε μια λεπτή κορδέλα ή ένα σκοινάκι στο χρώμα που θέλουμε και είναι έτοιμα για το δέντρο μας ή για να τα χαρίσουμε! Μπορούμε να τα βάψουμε ή να τα διακοσμήσουμε με κόλλα και χρυσόσκονη για να είναι πιο εντυπωσιακά. Εμένα μου άρεσαν έτσι και τα άφησα όπως είναι. Ανυπομονώ να στολίσουμε και να τα κρεμάσω!...
Για εξίσου όμορφα αλλά κατάλευκα στολίδια για το δέντρο δείτε την ανάρτηση: Στολίδια από ζύμη κορν φλάουρ και μαγειρικής σόδας
Τα στολιδάκια ΔΕΝ τρώγονται! :-)
Πολύ ωραία ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ Μάρω!! :-)
Διαγραφήτα κουπατ απο που τα προμηθευτηκες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα πήρα πέρυσι τα Χριστούγεννα από ένα μαγαζί στη Λάρισα στο Πάνθεον. Δεν είναι πολύ όμορφα;;
ΔιαγραφήΜυρίζουν και μετά; ή μόνο το χρώμα θ' αλλάζει απ' τα περσινα μας;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕννοείται πως μυρίζουν και μάλιστα πολύ ;-) Πέρυσι έκανες αυτά με τη μαγειρική σόδα;
Διαγραφήπανεμορφα βγηκαν...οντως απο που βρηκες τετοια κουπατ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ Φαίη!!! :-) Ένα μαγαζάκι στο Πάνθεον της Λάρισας τα είχε πέρυσι. Δες μήπως υπάρχουν στο ίντερνετ.
Διαγραφήσε ευχαριστω πολυ.περσι η μαμα ενος παιδιου μας μας ειχε φερει στολιδια ετοιμα απο σοδα και ηταν τοσο ομορφα που εννοειται ζητησα αμεσως τη συνταγη.και αυτα φαινονται υπεροχα απλα πρεπει ν ψαξω ν βρω τετοια κουπατ γτ φαινονται πιο ιδιαιτερα απο οτι τ κλασικα!!!
ΔιαγραφήΠόσα περίπου κομμάτια βγαίνουν με αυτή την αναλογία;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαρτάται από το μέγεθος των κουπ πατ που θα χρησιμοποιήσεις. Εμένα μου βγήκαν γύρω στα 20-25 σε διάφορα μεγέθη.
ΔιαγραφήΑν τα περάσω με βερνίκι εξωτερικά, θα συνεχίσουν να μυρίζουν;
ΑπάντησηΔιαγραφή