12 Νοεμβρίου 2014

Ζωγραφίζουμε, κολλάμε, πλάθουμε και υφαίνουμε με έμπνευση την Ιστορία


   Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει τύχει να έχω Γ τάξη, συμπλήρωνα κάποιες ώρες το 2013-2014 σε μία τρίτη, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα που πραγματοποίησε η δασκάλα του τμήματος Χριστίνα Μαρινοπούλου, στο πλαίσιο των καινοτόμων δράσεων στην Ευέλικτη Ζώνη. Σ' αυτή την ανάρτηση συγκέντρωσα τις εικαστικές δραστηριότητες που κάναμε με τα παιδιά στη διάρκεια του προγράμματος. 

   Ξεκινήσαμε με τις βραχογραφίες των σπηλαίων! Αφού είχαν δουλέψει με τη Χριστίνα την αντίστοιχη ενότητα και είχαν δει σχετικές φωτογραφίες, έφτιαξαν τα δικά τους σχέδια με τέμπερες σε χαρτί. Χρησιμοποιήσαμε ελαφρώς κίτρινα χαρτιά, κόκκινη, κεραμιδί και μαύρη μπογιά. 


Ο καθένας έφτιαξε όποιο σχέδιο ήθελε. Αφήσαμε τα έργα να στεγνώσουν καλά και την επόμενη μέρα τα τσαλακώσαμε για εφέ ;-) και τα στολίσαμε στην τάξη.Αργότερα, δοκιμάσαμε να υφάνουμε σε αυτοσχέδιους αργαλειούς από γλωσσοπίεστρα και σπάγκο. Δεν χρησιμοποιήσαμε μαλλί, αλλά σπάγκο γιατί θέλαμε απλά να δούμε την τεχνική και να προλάβουμε να το ολοκληρώσουμε. Τους αργαλειούς τους είχα ετοιμάσει από πριν. Ένωσα τέσσερα ξυλάκια κατασκευών (τα μεγάλα) με σιλικόνη. Στη συνέχεια, έφτιαξα πέντε "χορδές" σε κάθε κατασκευή και τις σταθεροποίησα κι αυτές με σιλικόνη.
   Τα παιδιά πήραν από ένα κομμάτι σπάγκο που στη μία άκρη του ήταν δεμένο σε ένα ξυλάκι (κι εδώ έβαλα σιλικόνη για να μη φύγει) . Την άλλη άκρη την έδεσαν με κόμπο στην πρώτη χορδή και μετά ξεκίνησαν να υφαίνουν. Περνούσαν το ξυλάκι με το σπάγκο κάτω από την πρώτη, πάνω από τη δεύτερη, κάτω από την τρίτη χορδή κ.ο.κ. Όταν τις περνούσαν όλες, τραβούσαν τον υπόλοιπο σπάγκο και συνέχιζαν προς την αντίθετη κατεύθυνση αυτή τη φορά πρώτα από πάνω, μετά κάτω κ.ο.κ.
  Φτιάξαμε και την τοιχογραφία της άνοιξης με ψηφίδες από γλασέ και απλά χρωματιστά χαρτιά. Αρχικά την σχεδίασα, με τη βοήθεια της φωτογραφίας στο βιβλίο, σε χαρτί του μέτρου. Πέρασα όλο το σχέδιο με μαύρο μαρκαδόρο και μετά αρχίσαμε να κολλάμε τις ψηφίδες. Τις λεπτομέρειες τις ζωγραφίσαμε με μαρκαδόρους. Μας πήρε δυο-τρία μαθήματα για να τελειώσουμε, γιατί είχε αρκετή δουλίτσα.   
                                                                                                                                            Για το δίσκο της Φαιστού, χρησιμοποιήσαμε πέντε πακέτα πηλού που στεγνώνει στον αέρα σε καφέ χρώμα. Κάθε ομάδα πήρε από ένα πακέτο πηλό, ένα ποτήρι νερό για να βρέχουν τα χεράκια και ξύλινα καλαμάκια για το σκάλισμα. Αφού κατάφεραν με λίγη δυσκολία να πετύχουν το σχήμα του δίσκου, τον τοποθέτησαν σε ένα χαρτί Α4 για να μην κολλήσει στο θρανίο και άρχισαν να γράφουν τις δικές τους ιστορίες στον πηλό με τα καλαμάκια τους.

                   
Αφήσαμε τους δίσκους στο περβάζι για να στεγνώσουν. Μια εβδομάδα μετά αφαιρέσαμε τα χαρτιά που είχαν κολλήσει στο πίσω μέρος και γράψαμε τα ονόματα των παιδιών της κάθε ομάδας.


Αυτές ήταν οι δημιουργίες μας!! Δοκιμάσαμε διαφορετικά υλικά και τεχνικές για ποικιλία! Ελπίζουμε να σας άρεσαν!
  

5 σχόλια:

  1. Υπέροχες δημιουργίες!!! Αν και μέχρι στιγμής δεν έχω πάρει Γ' τάξη, τις κρατάω στο αρχείο μου με την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα τις πραγματοποιήσω κι εγώ στην τάξη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλεια όλα μπράβο πολύ εμπνευσμένα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φέτος που έχω Γ' για πρώτη φορά θα προσπαθήσω να σε μιμηθώ...λατρεύω τις ιδέες σου αλλά κυρίως το γεγονός ότι τις μοιράζεσαι μαζί μας. Το ευχαριστώ είναι πολύ λίγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή