23 Φεβρουαρίου 2019

Σημεία στίξης: Φιγούρες για την τάξη

  Oι φιγουρίτσες για τα σημεία στίξης, που είχαμε χρησιμοποιήσει στις αφίσες για την τάξη, έχουν σχεδιαστεί, έτσι ώστε να δείχνουν, όσο γίνεται, με την κίνηση και έκφρασή τους, πώς λειτουργεί, στην πρόταση, το κάθε σημείο στίξης. Η τελεία μας σταματά, το ερωτηματικό αναρρωτιέται, το κόμμα σταματά να πάρει μια ανάσα, το θαυμαστικό είναι ενθουσιασμένο, η άνω και κάτω τελεία μας παρουσιάζει κάτι, τα αποσιωπητικά μας κλείνουν το μάτι και μας κάνουν νεύμα να μη μιλήσουμε άλλο, κ.ο.κ.
   Στην τάξη, κάθε φορά που αναφερόμαστε σε κάποιο από τα σημεία στίξης, λέμε όλοι μαζί το όνομά του και μιμούμαστε, όπως μπορούμε, την κίνηση και έκφρασή του. Έτσι, όταν το συναντάμε διαβάζοντας, ξέρουμε αν πρέπει να σταματήσουμε για λίγο ή περισσότερο ή αν χρειάζεται να χρωματίσουμε τη φωνή μας για να δείξουμε έκπληξη, θαυμασμό ή απορία, ανάλογα με το περιεχόμενο του κειμένου.

  Για να είναι πιο ευδιάκριτες οι φιγούρες-σημεία στίξης, ειδικά για τις μικρότερες τάξεις, ετοιμάσαμε ένα αρχείο μόνο με αυτές, σε μεγαλύτερο μέγεθος από αυτό που είναι στις αφίσες. Δίνονται ασπρόμαυρες για να εκτυπώσουμε σε χρωματιστά χαρτιά της επιλογής μας. Στη φωτογραφία, φαίνονται αυτά που έχουμε αναρτήσει στην Α΄ δημοτικού. Το αρχείο θα το βρείτε δωρεάν στο Teaching Therapy.

2 σχόλια:

  1. Είστε φοβεροί!!! Πέρα από τις έξυπνες ιδέες που βρίσκω συνέχεια εδώ, όλο σας το υλικό έχει και φοβερή αισθητική! Να στε καλά, ευχαριστούμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nice post. I really enjoy reading it. Very instructive, keep on writing.Thanks for sharing.

    ΑπάντησηΔιαγραφή