Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χρωματιστό χρονολόγιο της Ιστορίας της Ε'Δημοτικού

     Ένα διαφορετικό και πολύχρωμο χρονολόγιο με τα σημαντικότερα γεγονότα της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής ιστορίας της Ε' Δημοτικού, όπως σημειώνονται στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου του μαθητή. Η ιδέα-πρόταση είναι της συναδέλφου Δέσποινας Κιριμκίρογλου, που πέρυσι μου δάνεισε τις καρτέλες, που είχε φτιάξει η ίδια στο χέρι με χρωματιστά χαρτόνια και είχα στολίσει με αυτές την τάξη μου. 

      Εμπνευσμένη από εκείνες, ετοίμασα τις καρτέλες που βλέπετε στις φωτογραφίες, σε ηλεκτρονική μορφή, για να μπορείτε να τις εκτυπώσετε και να φτιάξετε πιο γρήγορα το δικό σας χρονολόγιο. Βάλτε πολύχρωμα χαρτιά στον εκτυπωτή, εκτυπώστε το αρχείο, κόψτε τα βελάκια προσεκτικά και αν θέλετε πλαστικοποιήστε τα για να σας κρατήσουν περισσότερο καιρό.


    Μπορείτε να τα αναρτήσετε στην τάξη σας, πάνω από τον πίνακα ή στη γωνιά της Ιστορίας που μπορεί να έχετε. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέτετε ένα βελάκι, κάθε φορά που ολοκληρώνετε την αντίστοιχη ενότητα στο μάθημα της Ιστορίας.
   
Το χρονολόγιο στην τάξη του Πάρη

    Με τον ίδιο τρόπο, μπορούν να φτιαχτούν και χρονολόγια για το μάθημα της Ιστορίας των υπόλοιπων τάξεων. Σε λίγο καιρό θα τα αναρτήσω και εκείνα ;-)

 Μπορείτε να εκτυπώσετε το αρχείο από εδώ.

Δείτε και το χρονολόγιο για την Δ' τάξη και για την Στ' τάξη.

Σχόλια

  1. Πολύ ωραία ιδέα! Να σε ρωτήσω, η γραμματοσειρά που χρησιμοποιείς στο χρονολόγιο ποια είναι; Την έχω δει και σε άλλες αναρτήσεις σου και μου αρέσει πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μένα είναι η αγαπημένη μου, γι' αυτό τη χρησιμοποιώ συχνά... Είναι από την ιστοσελίδα
      http://www.aka-acid.com/ στην οποία θα βρεις πολλές και πολύ ωραίες, τύπου χειρόγραφες, γραμματοσειρές. Η συγκεκριμένη λέγεται diary girl!

      Διαγραφή
    2. Προς Γαλήνη: Μπορείς να στείλεις ακριβως το λινκ για τη συγκεκριμένη γραμματοσειρα διοτι δεν την βρήκα για να την κατεβάσω;
      Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

      Διαγραφή
    3. http://aka-acid.com/fontsscript.html Δυστυχώς δεν οδηγεί κατευθείαν στη γραμματοσειρά, αλλά αν κατέβεις σιγά-σιγά προς τα κάτω, θα βρεις την diary-girl. Πάτα το βελάκι αριστερά και θα στο αποθηκεύσει στις λήψεις.

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραίο,Γαλήνη! Υπάρχει και για την Στ΄;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Βανέσσα! Έχουμε πει πόσες φορές να το κάνουμε και δεν έκατσε ως τώρα. Όταν το κάνουμε θα το ανεβάσουμε οπωσδήποτε!

      Διαγραφή
  3. Πολύ ωραία και τα δύο χρονολόγια (Δ, Ε). Μου λύνουν τα χέρια και με γλυτώνουν από πολύ κόπο. Ευχαριστώ πολύ που μοιράζεστε τη δουλειά σας με όλους τους άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια για την εκπληκτική δουλειά!!! Έχω φτιάξει πολλές από τις ιδέες και πραγματικά ήταν πολύ βοηθητικές! Υπάρχει περίπτωση να ανέβει το χρονολόγιο της Στ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε κάτι έτοιμο για την Στ ακόμα. Είχαμε ξεκινήσει να το φτιάχνουμε αλλά έβγαινε πολύ μεγάλο με τα βελάκια.

      Διαγραφή
  5. ΥΠΕΡΟΧΗ ΔΟΥΛΕΙΑ! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καταπληκτική δουλεια! Σας ευχαριστώ πολύ! Γιώργος Σπάρτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπράβο σας για το ωραίο χρονολόγιο που έχετε φτιάξει! Σας ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης

     Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης, που έχω αναρτήσει ως τώρα. Ανάλογα με τους μαθητές που θα έχουμε, μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια από αυτές ή και συνδυασμό περισσότερων αν χρειαστεί. Ας τις θυμηθούμε!

Παιχνίδια γνωριμίας για το σχολείο

  Τις πρώτες μέρες κάθε καινούριας σχολικής χρονιάς και πριν μπούμε σε πρόγραμμα, αφιερώνουμε κάποιες ώρες για να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά, να γνωριστούμε και να προσαρμοστούμε σιγά-σιγά στα νέα δεδομένα. Σ' αυτή την ανάρτηση, συγκεντρώσαμε τα παιχνίδια γνωριμίας που έχουμε δημοσιεύσει ως τώρα. Διαλέξτε ένα ή περισσότερα και συνδυάστε τα με δραστηριότητες συνεργασίας, που θα βρείτε εδώ , για ένα ευχάριστο ξεκίνημα!

Οι κανόνες της τάξης μας

        Μια χρονιά ζήτησα από τους μαθητές μου να σκεφτούν τα θετικά και τα αρνητικά της προηγούμενης χρονιάς και να προτείνουν τρόπους ώστε να κρατήσουμε για τη νέα χρονιά μόνο τα θετικά.   

Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Β

[ Η ανάρτηση θα ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς]   Όπως και στην Πρώτη τάξη (βλ. Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Α ), έτσι και στη Δευτέρα μελετάμε τη γραμματική μέσα από το διαδραστικό τετράδιο. Οι γραμματικοί κανόνες αποτυπώνονται με απλά λόγια, παραδείγματα και εικόνες, σε διαφορετικού χρώματος χαρτάκια. Αυτά τα χαρτάκια τα κολλάμε στο τετράδιο γλώσσας. Κάτω ή δίπλα από αυτά, κάνουμε σύντομες ασκήσεις εμπέδωσης του κανόνα που μελετάμε.  Στην πορεία, θα ενημερώνουμε το αρχείο, με σκοπό να το έχουμε ολοκληρώσει ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Το "μπρελόκ" της Προπαίδειας!

     Τη συγκεκριμένη ιδέα την πήρα από μια δασκάλα, στη διάρκεια της πρακτικής μου σε σχολείο της Μαδρίτης, στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus. Είχε Β' δημοτικού και έπαιζε με τους μαθητές της ένα παιχνίδι με την προπαίδεια. Σε όποιον δυσκολευόταν, έδινε το "μπρελόκ" της προπαίδειας και του ζητούσε μέχρι να ξαναέρθει η σειρά του να μελετήσει την προπαίδεια ενός συγκεκριμένου αριθμού. Εμένα μου άρεσε η συγκεκριμένη παρουσίαση και το έφτιαξα για τη γωνιά των Μαθηματικών. Μπορούν να το παίρνουν και οι μαθητές που τους τυχαίνει η επανάληψη στην προπαίδεια στις  δραστηριότητες για τους γρήγορους !

Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Α

[Η ανάρτηση θα ενημερώνεται ως το τέλος της σχολικής χρονιάς, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί και το υλικό.]   Ξεκινήσαμε, πριν λίγα χρόνια, με τη γραμματική της Γ ' και Δ ' τάξης. Συγκεντρώσαμε θεωρία και παραδείγματα σε δυο βιβλιαράκια-ευρετήρια. Στην Ε' και Στ' τάξη δίνεται το σχολικό εγχειρίδιο και γι' αυτό δεν φτιάξαμε ξεχωριστό υλικό. Για την Α' και Β', όμως, θέλαμε να ετοιμάσουμε κάτι διαφορετικό. Στις πρώτες τάξεις, τα παιδιά έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τη γραμματική. Θέλαμε, λοιπόν, αυτή η πρώτη "συνάντηση" να είναι όσο γίνεται πιο ευχάριστη για τους μικρούς μαθητές. Έτσι, αποφασίσαμε, όπως γράψαμε σε προηγούμενη ανάρτηση , να μετατρέψουμε το τετράδιο της Γλώσσας της Α (σε πρώτη φάση και θα ακολουθήσει και της Β ) σε ένα διαδραστικό τετράδιο γραμματικής, με χρώμα, εικόνες και απλά παραδείγματα που θα διευκολύνουν την μάθηση των πρώτων γραμματικών κανόνων από τα παιδιά.