Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Χρωματιζουμε τα Ελληνάκια της Ε.Φακίνου!


   Σήμερα ασχοληθήκαμε με το παραμύθι της Ευγενίας Φακίνου "Τα Ελληνάκια", με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου που θα γιορτάσουμε την επόμενη εβδομάδα. Διαβάσαμε το απόσπασμα που υπάρχει στο Ανθολόγιο της Α' και Β' τάξης, χρωματίσαμε τις σελίδες με τις ασπρόμαυρες ζωγραφιές και τις βάλαμε σε σειρά για να συνθέσουμε την ιστορία.


Το αρχείο που χρησιμοποιήσαμε είναι από το Teaching Therapy. Tο ετοιμάσαμε αρχικά για τους μαθητές της Χριστίνας σε σχολείο της ομογένειας στην Αμερική και τα παιδιά που μιλούν την ελληνική ως ξένη γλώσσα. Μπορεί, όμως, άνετα να δουλευτεί με όλα τα παιδιά στις μικρές τάξεις σε συνδυασμό με το κείμενο από το ανθολόγιο ή και το βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου με όλη την ιστορία.
Όταν τα παιδιά θα έχουν χρωματίσει τις εικόνες, μπορούμε να τις ανακατέψουμε και να ψάξουμε όλοι μαζί να βρούμε με ποια σειρά πρέπει να τις τοποθετήσουμε για να διαβάσουμε την ιστορία. Εμείς αναρτήσαμε τις ζωγραφιές σ' έναν φελοπίνακα σε διάδρομο του σχολείου για να μπορούν και τα παιδιά από άλλες τάξεις να τις βλέπουν και να διαβάσουν το παραμύθι.Σχόλια

 1. Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για το υπέροχο blog σας!
  Σας παρακαλώ, θα μπορούσατε να μου πείτε τι χρειάζεται να κάνω, για να κατεβάσω το παραπάνω αρχείο, καθώς δεν μου το ανοίγει ολόκληρο; Δεν μπορώ δηλαδή να το εντοπίσω ως pdf.
  Σας ευχαριστώ και πάλι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα!! Ευχαριστούμε πολύ!!! Για να κατεβάσετε το αρχείο, πατήστε τη λέξη αρχείο πιο πάνω. Θα σας παραπέμψει στη σελίδα του Teaching Therapy. Εκεί δίπλα στην εικόνα θα πατήσετε το κουμπί "Προσθήκη στο καλάθι". Στη συνέχεια θα πατήσετε επάνω στο στρογγυλό κουμπάκι με το καρότσι και θα ολοκληρώσετε την παραγγελία. Όταν ολοκληρωθεί η παραγγελία θα βρείτε το αρχείο στο e-mail σας σε μορφή pdf. Είναι εντελώς δωρεάν.

   Διαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ θερμά!
   Το κατέβασα επιτυχώς!
   Καλή συνέχεια!

   Διαγραφή
 2. Ευχαριστώ πολύ για την ελεύθερη διακίνηση του αρχείου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης

     Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης, που έχω αναρτήσει ως τώρα. Ανάλογα με τους μαθητές που θα έχουμε, μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια από αυτές ή και συνδυασμό περισσότερων αν χρειαστεί. Ας τις θυμηθούμε!

Οι κανόνες της τάξης μας

        Μια χρονιά ζήτησα από τους μαθητές μου να σκεφτούν τα θετικά και τα αρνητικά της προηγούμενης χρονιάς και να προτείνουν τρόπους ώστε να κρατήσουμε για τη νέα χρονιά μόνο τα θετικά.   

Παιχνίδια γνωριμίας για το σχολείο

  Τις πρώτες μέρες κάθε καινούριας σχολικής χρονιάς και πριν μπούμε σε πρόγραμμα, αφιερώνουμε κάποιες ώρες για να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά, να γνωριστούμε και να προσαρμοστούμε σιγά-σιγά στα νέα δεδομένα. Σ' αυτή την ανάρτηση, συγκεντρώσαμε τα παιχνίδια γνωριμίας που έχουμε δημοσιεύσει ως τώρα. Διαλέξτε ένα ή περισσότερα και συνδυάστε τα με δραστηριότητες συνεργασίας, που θα βρείτε εδώ , για ένα ευχάριστο ξεκίνημα!

Το "μπρελόκ" της Προπαίδειας!

     Τη συγκεκριμένη ιδέα την πήρα από μια δασκάλα, στη διάρκεια της πρακτικής μου σε σχολείο της Μαδρίτης, στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus. Είχε Β' δημοτικού και έπαιζε με τους μαθητές της ένα παιχνίδι με την προπαίδεια. Σε όποιον δυσκολευόταν, έδινε το "μπρελόκ" της προπαίδειας και του ζητούσε μέχρι να ξαναέρθει η σειρά του να μελετήσει την προπαίδεια ενός συγκεκριμένου αριθμού. Εμένα μου άρεσε η συγκεκριμένη παρουσίαση και το έφτιαξα για τη γωνιά των Μαθηματικών. Μπορούν να το παίρνουν και οι μαθητές που τους τυχαίνει η επανάληψη στην προπαίδεια στις  δραστηριότητες για τους γρήγορους !

Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Β

[ Η ανάρτηση θα ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς]   Όπως και στην Πρώτη τάξη (βλ. Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Α ), έτσι και στη Δευτέρα μελετάμε τη γραμματική μέσα από το διαδραστικό τετράδιο. Οι γραμματικοί κανόνες αποτυπώνονται με απλά λόγια, παραδείγματα και εικόνες, σε διαφορετικού χρώματος χαρτάκια. Αυτά τα χαρτάκια τα κολλάμε στο τετράδιο γλώσσας. Κάτω ή δίπλα από αυτά, κάνουμε σύντομες ασκήσεις εμπέδωσης του κανόνα που μελετάμε.  Στην πορεία, θα ενημερώνουμε το αρχείο, με σκοπό να το έχουμε ολοκληρώσει ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Βραχιολάκια για το Μάρτη!

Όξω Κουτσοφλέβαρε,  να 'ρθει ο Μάρτης με χαρά και με πολλά λουλούδια (επιτέλους!) Για να υποδεχτούμε τον πρώτο μήνα της άνοιξης, συνηθίζουμε να ετοιμάζουμε βραχιολάκια με κόκκινες και λευκές κλωστές, τα γνωστά μας "μαρτάκια". Σύμφωνα με την παράδοση, για να προστατευτούν από τον ήλιο του Μάρτη, οι άνθρωποι έφτιαχναν βραχιολάκια από κόκκινη, λευκή ή και χρυσή κλωστή στριμμένη που είχαν δέσει την προηγούμενη νύχτα σε μια τριανταφυλλιά για να τη δουν τ' αστέρια.