Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το χαλασμένο φαξ!


  Το χαλασμένο φαξ είναι ένα παιχνίδι συνεργασίας για όλες τις ηλικίες, παραλλαγή του γνωστού παιχνιδιού "το χαλασμένο τηλέφωνο". Το μήνυμα εδώ δεν μεταφέρεται προφορικά αλλά μέσω της ζωγραφικής στην πλάτη! Σκοπός του παιχνιδιού είναι να περάσει το "μήνυμα" από όλη την ομάδα και να φτάσει ακέραιο στο χαρτί. Κι αν ακόμα δεν φτάσει τουλάχιστον θα έχουμε περάσει καλά!

Αρχικά, ζωγραφίζουμε 10-20 διαφορετικά πράγματα σε μικρά χαρτάκια (ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο, ένα λουλούδι κλπ). Χωρίζουμε τα παιδιά σε ομάδες μέχρι δέκα ατόμων, ανάλογα με το συνολικό αριθμό των μαθητών που έχουμε. Κάθε ομάδα κάθεται στο πάτωμα, έτσι ώστε ο ένας να βρίσκεται πίσω από τον άλλον σε μια ευθεία. 

Πώς παίζουμε;                                           Δείχνουμε στο τελευταίο παιδί της σειράς ένα από τα χαρτάκια με τα σχέδια. Αυτός προσπαθεί να κάνει το ίδιο σχέδιο με το χέρι του στην πλάτη του μπροστινού του. Εννοείται πως δε χρησιμοποιούμε χρώματα! Αν χρειαστεί, το επαναλαμβάνει άλλη μια φορά. Τότε ο μπροστινός ζωγραφίζει ό,τι κατάλαβε, με τον ίδιο τρόπο, στην πλάτη του επόμενου κ.ο.κ. μέχρι να φτάσει το μήνυμα στον πρώτο της σειράς. 

  Αυτός που βρίσκεται στην αρχή έχει μπροστά του ένα φύλλο χαρτί και ένα μολύβι ή μπογιά και θα ζωγραφίσει ό,τι πιστεύει ότι σχεδίασε ο συμμαθητής του στην πλάτη του. Στο τέλος, θα συγκρίνουμε το αρχικό με το τελικό σχέδιο για να δούμε τι άλλαξε στην πορεία...

  Προαιρετικά, μπορούμε να πούμε πως κερδίζει η ομάδα που θα καταφέρει να μεταφέρει σωστά το μήνυμα ή αν παίξουμε με πολλά σχέδια, αυτή που θα το καταφέρει περισσότερες φορές. Όπως και να 'χει: 

Καλή διασκέδαση!

Ιδέα από το gamebook του C.I.S.V.
    

Σχόλια

 1. Τώρα... είναι τυχαίο που έρχομαι στο μπλογκ σου κάθε φορά που "στραβώνει κάτι" και φεύγω με σαφώς σχηματισμένο χαμόγελο εμπιστοσύνης;

  Ευχαριστοφιλί, κυρία μου! Καλή συνέχεια! ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. :-) :-) :-) Τα μηνύματά σου λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο για μενα Μαριλία! Να ΄σαι πάντα καλά!

   Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης

     Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης, που έχω αναρτήσει ως τώρα. Ανάλογα με τους μαθητές που θα έχουμε, μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια από αυτές ή και συνδυασμό περισσότερων αν χρειαστεί. Ας τις θυμηθούμε!

Οι κανόνες της τάξης μας

        Μια χρονιά ζήτησα από τους μαθητές μου να σκεφτούν τα θετικά και τα αρνητικά της προηγούμενης χρονιάς και να προτείνουν τρόπους ώστε να κρατήσουμε για τη νέα χρονιά μόνο τα θετικά.   

Παιχνίδια γνωριμίας για το σχολείο

  Τις πρώτες μέρες κάθε καινούριας σχολικής χρονιάς και πριν μπούμε σε πρόγραμμα, αφιερώνουμε κάποιες ώρες για να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά, να γνωριστούμε και να προσαρμοστούμε σιγά-σιγά στα νέα δεδομένα. Σ' αυτή την ανάρτηση, συγκεντρώσαμε τα παιχνίδια γνωριμίας που έχουμε δημοσιεύσει ως τώρα. Διαλέξτε ένα ή περισσότερα και συνδυάστε τα με δραστηριότητες συνεργασίας, που θα βρείτε εδώ , για ένα ευχάριστο ξεκίνημα!

Το "μπρελόκ" της Προπαίδειας!

     Τη συγκεκριμένη ιδέα την πήρα από μια δασκάλα, στη διάρκεια της πρακτικής μου σε σχολείο της Μαδρίτης, στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus. Είχε Β' δημοτικού και έπαιζε με τους μαθητές της ένα παιχνίδι με την προπαίδεια. Σε όποιον δυσκολευόταν, έδινε το "μπρελόκ" της προπαίδειας και του ζητούσε μέχρι να ξαναέρθει η σειρά του να μελετήσει την προπαίδεια ενός συγκεκριμένου αριθμού. Εμένα μου άρεσε η συγκεκριμένη παρουσίαση και το έφτιαξα για τη γωνιά των Μαθηματικών. Μπορούν να το παίρνουν και οι μαθητές που τους τυχαίνει η επανάληψη στην προπαίδεια στις  δραστηριότητες για τους γρήγορους !

Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Β

[ Η ανάρτηση θα ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς]   Όπως και στην Πρώτη τάξη (βλ. Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Α ), έτσι και στη Δευτέρα μελετάμε τη γραμματική μέσα από το διαδραστικό τετράδιο. Οι γραμματικοί κανόνες αποτυπώνονται με απλά λόγια, παραδείγματα και εικόνες, σε διαφορετικού χρώματος χαρτάκια. Αυτά τα χαρτάκια τα κολλάμε στο τετράδιο γλώσσας. Κάτω ή δίπλα από αυτά, κάνουμε σύντομες ασκήσεις εμπέδωσης του κανόνα που μελετάμε.  Στην πορεία, θα ενημερώνουμε το αρχείο, με σκοπό να το έχουμε ολοκληρώσει ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Βραχιολάκια για το Μάρτη!

Όξω Κουτσοφλέβαρε,  να 'ρθει ο Μάρτης με χαρά και με πολλά λουλούδια (επιτέλους!) Για να υποδεχτούμε τον πρώτο μήνα της άνοιξης, συνηθίζουμε να ετοιμάζουμε βραχιολάκια με κόκκινες και λευκές κλωστές, τα γνωστά μας "μαρτάκια". Σύμφωνα με την παράδοση, για να προστατευτούν από τον ήλιο του Μάρτη, οι άνθρωποι έφτιαχναν βραχιολάκια από κόκκινη, λευκή ή και χρυσή κλωστή στριμμένη που είχαν δέσει την προηγούμενη νύχτα σε μια τριανταφυλλιά για να τη δουν τ' αστέρια.