Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

14 ιδέες για να γιορτάσουμε τη μέρα της Ειρήνης

  Η 21η Σεπτεμβρίου είναι μια μέρα αφιερωμένη στην ειρήνη πάνω στη γη. Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο, είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες, σχολεία και οργανώσεις, διοργανώνουν δράσεις με θέμα την ειρήνη. Αν θέλετε κι εσείς φέτος να ασχοληθείτε με το θέμα, σας δίνουμε μερικές ιδέες για να ξεκινήσετε! Γιατί; Γιατί και από τα μικρά αυτά πραγματάκια μπορούν να αλλάξουν πολλά γύρω μας. Είναι στο χέρι μας!

Για να γιορτάσουμε τη μέρα της ειρήνης:
1.Φτιάχνουμε όλοι μαζί μια αφίσα με θέμα την ειρήνη.
2.Μαθαίνουμε ένα τραγούδι που μιλάει για την ειρήνη.
3.Γράφουμε από ένα στιχάκι ο καθένας και συνθέτουμε ένα ομαδικό ποίημα.
4.Χορεύουμε για την ειρήνη.
5.Ζωγραφίζουμε λευκά μπλουζάκια.
6.Παρακολουθούμε σχετικές ταινίες ή αποσπάσματα.
7.Δημιουργούμε το δικό μας ταινιάκι με θέμα την ειρήνη.
8.Διοργανώνουμε ένα φιλικό αγώνα σε κάποιο άθλημα, αφιερωμένο στην ειρήνη.
9.Παίζουμε ομαδικά παιχνίδια συνεργασίας στην αυλή.
10.Φτιάχνουμε τη μέρα των γύρω μας  χαρίζοντας  χαμόγελα και τη βοήθειά μας.
11.Φροντίζουμε εθελοντικά το σχολείο μας. Καθαρίζουμε την αυλή και κοινόχρηστους χώρους, περιποιούμαστε τα φυτά του κήπου μας, ομορφαίνουμε τοίχους με ομαδικές ζωγραφιές.  
12.Ζωγραφίζουμε ή φτιάχνουμε κατασκευές με θέμα την ειρήνη ακούγοντας όμορφη μουσική.
13.«Κλείσε τα μάτια και σκέψου την ειρήνη!» Καταγράφουμε τις σκέψεις σε μικρά χαρτάκια, κολλάμε τα χαρτάκια στον πίνακα, ή σε χαρτί του μέτρου και συζητάμε.
14.Έκθεση με θέμα «Τι σημαίνει ειρήνη για μένα;».
Φυσικά μπορούμε να συνδυάσουμε 2 ή και περισσότερες ιδέες μεταξύ τους αν θέλουμε. Θα ήταν ωραίο ακόμα, να συμμετείχε όλο το σχολείο στη δράση. Κάθε τάξη να αναλάβει να ετοιμάσει κάτι και μετά να το παρουσιάσει στις υπόλοιπες. 
Εμείς για φέτος σχεδιάσαμε σελιδοδείκτες για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Βρείτε τους εδώ, εκτυπώστε τους σε χαρτονάκι Α4 και χαρίστε τους.

Μπορείτε να ενημερώσετε τον οργανισμό Peace One Day, στέλνοντας ένα e-mail στο web@peaceoneday.orgγια τις δράσεις σας σαν σχολείο για να σας συμπεριλάβει στις παγκόσμιες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν φέτος. Περισσότερα στοιχεία επικοινωνίας στο: http://www.peaceoneday.org/about/contact-us

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης

     Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης, που έχω αναρτήσει ως τώρα. Ανάλογα με τους μαθητές που θα έχουμε, μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια από αυτές ή και συνδυασμό περισσότερων αν χρειαστεί. Ας τις θυμηθούμε!

Οι κανόνες της τάξης μας

        Μια χρονιά ζήτησα από τους μαθητές μου να σκεφτούν τα θετικά και τα αρνητικά της προηγούμενης χρονιάς και να προτείνουν τρόπους ώστε να κρατήσουμε για τη νέα χρονιά μόνο τα θετικά.   

Παιχνίδια γνωριμίας για το σχολείο

  Τις πρώτες μέρες κάθε καινούριας σχολικής χρονιάς και πριν μπούμε σε πρόγραμμα, αφιερώνουμε κάποιες ώρες για να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά, να γνωριστούμε και να προσαρμοστούμε σιγά-σιγά στα νέα δεδομένα. Σ' αυτή την ανάρτηση, συγκεντρώσαμε τα παιχνίδια γνωριμίας που έχουμε δημοσιεύσει ως τώρα. Διαλέξτε ένα ή περισσότερα και συνδυάστε τα με δραστηριότητες συνεργασίας, που θα βρείτε εδώ , για ένα ευχάριστο ξεκίνημα!

Το "μπρελόκ" της Προπαίδειας!

     Τη συγκεκριμένη ιδέα την πήρα από μια δασκάλα, στη διάρκεια της πρακτικής μου σε σχολείο της Μαδρίτης, στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus. Είχε Β' δημοτικού και έπαιζε με τους μαθητές της ένα παιχνίδι με την προπαίδεια. Σε όποιον δυσκολευόταν, έδινε το "μπρελόκ" της προπαίδειας και του ζητούσε μέχρι να ξαναέρθει η σειρά του να μελετήσει την προπαίδεια ενός συγκεκριμένου αριθμού. Εμένα μου άρεσε η συγκεκριμένη παρουσίαση και το έφτιαξα για τη γωνιά των Μαθηματικών. Μπορούν να το παίρνουν και οι μαθητές που τους τυχαίνει η επανάληψη στην προπαίδεια στις  δραστηριότητες για τους γρήγορους !

Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Β

[ Η ανάρτηση θα ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς]   Όπως και στην Πρώτη τάξη (βλ. Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Α ), έτσι και στη Δευτέρα μελετάμε τη γραμματική μέσα από το διαδραστικό τετράδιο. Οι γραμματικοί κανόνες αποτυπώνονται με απλά λόγια, παραδείγματα και εικόνες, σε διαφορετικού χρώματος χαρτάκια. Αυτά τα χαρτάκια τα κολλάμε στο τετράδιο γλώσσας. Κάτω ή δίπλα από αυτά, κάνουμε σύντομες ασκήσεις εμπέδωσης του κανόνα που μελετάμε.  Στην πορεία, θα ενημερώνουμε το αρχείο, με σκοπό να το έχουμε ολοκληρώσει ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Βραχιολάκια για το Μάρτη!

Όξω Κουτσοφλέβαρε,  να 'ρθει ο Μάρτης με χαρά και με πολλά λουλούδια (επιτέλους!) Για να υποδεχτούμε τον πρώτο μήνα της άνοιξης, συνηθίζουμε να ετοιμάζουμε βραχιολάκια με κόκκινες και λευκές κλωστές, τα γνωστά μας "μαρτάκια". Σύμφωνα με την παράδοση, για να προστατευτούν από τον ήλιο του Μάρτη, οι άνθρωποι έφτιαχναν βραχιολάκια από κόκκινη, λευκή ή και χρυσή κλωστή στριμμένη που είχαν δέσει την προηγούμενη νύχτα σε μια τριανταφυλλιά για να τη δουν τ' αστέρια.