17 Οκτωβρίου 2017

Γραμματική ευρετήριο για την Δ' Δημοτικού!

   Όπως είχαμε υποσχεθεί, μετά τη Γραμματική ευρετήριο για την Γ' Δημοτικού, σας παρουσιάζουμε τη Γραμματική ευρετήριο για την Δ' Δημοτικού! Είναι βασισμένη στη θεωρία όπως αυτή δίνεται στο σχολικό εγχειρίδιο της Γλώσσας ανά κεφάλαιο, αλλά και στον συγκεντρωτικό πίνακα γραμματικής στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου.

  Κρατήσαμε τη μορφή ευρετηρίου και αυτή τη φορά. Παρουσιάζουμε, δηλαδή, τη θεωρία κατηγοριοποιημένη σε ενότητες και όχι με τη σειρά που δίνεται στο βιβλίο, για να μπορούμε πιο εύκολα να αναζητούμε το γραμματικό φαινόμενο που μας ενδιαφέρει, διαβάζοντας την αντίστοιχη ετικέτα "αυτάκι". Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να εκτυπώσουμε το αρχείο σε λευκό ή χρωματιστό χαρτί και να κόψουμε γύρω από τα διαχωριστικά "αυτάκια" για να σχηματιστεί το ευρετήριο. 
  Εκτυπώστε το αρχείο που θα βρείτε εδώ. Αν θέλετε βάλτε τα ίδια τα παιδιά να κόψουν και να φτιάξουν το καθένα τη δική του Γραμματική. Επειδή είναι περισσότερες οι σελίδες από αυτές της Γραμματικής της Γ', το απλό συρραπτικό δε θα τις πιάσει. Οπότε μπορείτε να τις δέσετε με σπιράλ ή να τρυπήσετε τα φύλλα με τον διακορευτή και να τα περάσετε σε φάκελο με έλασμα. 
  Όπως και στη Γραμματική της Γ', έτσι και τώρα θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας για να εντοπίσουμε μικρολαθάκια απροσεξίας που μπορεί να μας έχουν διαφύγει, παρότι έχουμε ελέγξει αρκετές φορές το αρχείο. :-)

4 σχόλια:

 1. Πολύ ωραίο και χρήσιμο υλικό!!! Αρέσει πολύ στα παιδιά, και εκτός από την άμεση υπενθύμιση κάποιου "ξεχασμένου" κανόνα, ενισχύει την περιέργεια του μαθητή να ψάξει μόνος του να βρει τη σωστή πληροφορία!!!Μπράβο σας και ευχαριστώ που το μοιραστήκατε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συγχαρητήρια για τη δουλειά σας! Ιδιαίτερα χρήσιμο το ευρετήριο! Ποια γραμματοσειρά χρησιμοποήσατε; Καλή συνέχεια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να 'σαι καλά! Η γραμματοσειρά όπως και στη γραμματική της Γ΄ είναι χειροποίητη. Δεν είναι κάποια από αυτές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Τη φτιάξαμε στο paintfont!

   Διαγραφή