Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δώστε χρώμα στους φελοπίνακες της τάξης!


   Σε αρκετές τάξεις υπάρχει τουλάχιστον ένας φελοπίνακας, συνήθως στο πλάι του μεγάλου πίνακα. Τις περισσότερες φορές αυτούς τους φελοπίνακες, τους βρίσκουμε λερωμένους, γραμμένους με μαρκαδόρους, να έχουν πατημασιές, όπως αυτός της φωτογραφίας, ή ακόμα και τρύπες.

   Την πρώτη μου δοκιμή να ομορφύνω τον φελοπίνακα στην τάξη μου, την έκανα με χρωματιστά χαρτιά Α4 για να είναι πολύχρωμοι, αλλά χρειάστηκα πάρα πολλές καρφίτσες και αρκετό χρόνο για να ετοιμάσω και τους δύο.
   Πέρυσι είχα δύο που ήταν γραμμένοι και χτυπημένοι σαν από μπουνιές. Μέχρι να αρχίσουμε να τους γεμίζουμε με παιδικές ζωγραφιές ή τους πίνακες αναφοράς για τα μαθήματα, καθημερινά τους βλέπαμε σε αυτή την κατάσταση. Οπότε δοκίμασα να τους καλύψω με γκοφρέ χαρτί. Επειδή δεν είχα αρκετό χαρτί ίδιου χρώματος, αλλά πολλά πακέτα με διαφορετικά χρώματα, έφτιαξα τρεις οριζόντιες λωρίδες, μια από το καθένα και τις καρφίτσωσα με πινέζες.
  Το αποτέλεσμα ήταν καλό, αλλά το γκοφρέ χαρτί σκιζόταν πολύ εύκολα και χρειαζόταν πολλή προσοχή, όταν ξεκαρφιτσώναμε τα χαρτιά που είχαμε αναρτημένα.
   Φέτος νομίζω βρήκα το κατάλληλο υλικό γι' αυτή τη δουλειά. Πλαστικά τραπεζομάντιλα μιας χρήσης για πάρτι! Θα τα βρείτε στα είδη πάρτι, μονόχρωμα σε αρκετά χρώματα ή και με σχέδια. Είναι πολύ οικονομικά και με αυτά μπορείτε να καλύψετε και άλλες επιφάνειες στην τάξη.
   Πέρα από το ότι με αυτά θα καλύψουμε ό,τι ατέλειες μπορεί να έχουν, μπορούμε εύκολα να δώσουμε χρώμα στην τάξη που συνήθως είναι βαμμένη με ουδέτερα χρώματα.
   Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να μετρήσουμε τις διαστάσεις του φελοπίνακα, να κόψουμε το αντίστοιχο κομμάτι από το τραπεζομάντιλο και να το τοποθετήσουμε, καρφιτσώνοντας πινέζες περιμετρικά του πίνακα. Οκτώ πινέζες είναι αρκετές.
  Η τάξη του Πάρη είναι βαμμένη παντού με ένα πολύ ανοιχτό μπεζ. Έβαψαν μέχρι και τους φελοπίνακες, οπότε δεν είχαν το φυσικό τους χρώμα να σπάει λίγο η μονοχρωμία. Γι' αυτό, από την αρχή της χρονιάς, τους κάναμε τον έναν γαλάζιο και τον άλλον πράσινο. Αμέσως, άλλαξε η όψη της τάξης! Ένα δείγμα είδατε στην ανάρτηση  Τι μέρα είναι σήμερα; Αφίσα-Ημερολόγιο τάξης. Θα βγάλουμε κάποια στιγμή και μία φωτογραφία να φαίνονται και οι δύο.
Είναι πολύ απλό! Δοκιμάστε το και δώστε χρώμα στο χώρο σας!

Σχόλια

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση, θα την εφαρμόσω στην τάξη! Ήδη δουλεύουμε την προπαίδεια με τη μορφή μπρελόκ με πολύ καλά αποτελέσματα! Συγχαρητήρια για το ιστολόγιό σου και καλή συνέχεια στο έργο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά Πέτρο! Όταν παίρνω μηνύματα από συναδέλφους που εφαρμόζουν τις ιδέες που βρίσκουν εδώ παίρνω μεγάλη χαρά! Καλή δύναμη!

      Διαγραφή
  2. Γεια σου Γαλήνη!Σήμερα ανακάλυψα το blog σου και έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά!Μπράβο σου!Εγώ για να καλύψω τους πίνακες ή τοίχους που δεν είναι σε καλή κατάσταση χρησιμοποιώ χαρτί περιτυλίγματος. Στα 1 ευρω βρίσκω πολλά!Προτιμώ μονόχρωμα!Δοκίμασέ το!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραία ιδέα Ειρήνη! Όντως υπάρχουν πολύ ωραία σχέδια σε χαρτιά περιτυλίγματος για να στολίσουμε τους φελοπίνακες! :-)

      Διαγραφή
  3. Μπράβο παιδιά!
    Πολύ καλή δουλειά και πολύ σημαντικό που τη μοιράζεστε μαζί μας.
    Είστε πολλές φορές καλύτεροι συνάδελφοι απ' ότι οι φυσικοί μας συνάδελφοι στα σχοελία μας σε επίπεδο βοήθειας και συνεργασίας.
    Φέτος έχω πρώτη φορά πρώτη τάξη και βρήκα πολλή βοήθεια και από εσάς.
    Καλή δύναμη και καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eπίσης πολύ ανθεκτικό ειναι και το χαρτί του ανθοπωλείου.... αυτό που τυλίγουν τις ανθοδέσμες... έχει πολλά χρώματα για να διαλέξεις και αντέχει στις ανάγκες μιας τάξης... τα 10 μέτρα 7 €

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κατερίνα Καραποστόλου25 Σεπτεμβρίου 2016 στις 3:44 μ.μ.

    Πολύ καλή δουλειά! Επίσης πολύ καλό για τους φελοπίνακες είναι το βελουτέ χαρτί που πουλιέται με το μέτρο στα βιβλιοπωλεία. Ανθεκτικό και σε πολλά χρώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης

     Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης, που έχω αναρτήσει ως τώρα. Ανάλογα με τους μαθητές που θα έχουμε, μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια από αυτές ή και συνδυασμό περισσότερων αν χρειαστεί. Ας τις θυμηθούμε!

Οι κανόνες της τάξης μας

        Μια χρονιά ζήτησα από τους μαθητές μου να σκεφτούν τα θετικά και τα αρνητικά της προηγούμενης χρονιάς και να προτείνουν τρόπους ώστε να κρατήσουμε για τη νέα χρονιά μόνο τα θετικά.   

Παιχνίδια γνωριμίας για το σχολείο

  Τις πρώτες μέρες κάθε καινούριας σχολικής χρονιάς και πριν μπούμε σε πρόγραμμα, αφιερώνουμε κάποιες ώρες για να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά, να γνωριστούμε και να προσαρμοστούμε σιγά-σιγά στα νέα δεδομένα. Σ' αυτή την ανάρτηση, συγκεντρώσαμε τα παιχνίδια γνωριμίας που έχουμε δημοσιεύσει ως τώρα. Διαλέξτε ένα ή περισσότερα και συνδυάστε τα με δραστηριότητες συνεργασίας, που θα βρείτε εδώ , για ένα ευχάριστο ξεκίνημα!

Το "μπρελόκ" της Προπαίδειας!

     Τη συγκεκριμένη ιδέα την πήρα από μια δασκάλα, στη διάρκεια της πρακτικής μου σε σχολείο της Μαδρίτης, στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus. Είχε Β' δημοτικού και έπαιζε με τους μαθητές της ένα παιχνίδι με την προπαίδεια. Σε όποιον δυσκολευόταν, έδινε το "μπρελόκ" της προπαίδειας και του ζητούσε μέχρι να ξαναέρθει η σειρά του να μελετήσει την προπαίδεια ενός συγκεκριμένου αριθμού. Εμένα μου άρεσε η συγκεκριμένη παρουσίαση και το έφτιαξα για τη γωνιά των Μαθηματικών. Μπορούν να το παίρνουν και οι μαθητές που τους τυχαίνει η επανάληψη στην προπαίδεια στις  δραστηριότητες για τους γρήγορους !

Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Β

[ Η ανάρτηση θα ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς]   Όπως και στην Πρώτη τάξη (βλ. Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Α ), έτσι και στη Δευτέρα μελετάμε τη γραμματική μέσα από το διαδραστικό τετράδιο. Οι γραμματικοί κανόνες αποτυπώνονται με απλά λόγια, παραδείγματα και εικόνες, σε διαφορετικού χρώματος χαρτάκια. Αυτά τα χαρτάκια τα κολλάμε στο τετράδιο γλώσσας. Κάτω ή δίπλα από αυτά, κάνουμε σύντομες ασκήσεις εμπέδωσης του κανόνα που μελετάμε.  Στην πορεία, θα ενημερώνουμε το αρχείο, με σκοπό να το έχουμε ολοκληρώσει ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Βραχιολάκια για το Μάρτη!

Όξω Κουτσοφλέβαρε,  να 'ρθει ο Μάρτης με χαρά και με πολλά λουλούδια (επιτέλους!) Για να υποδεχτούμε τον πρώτο μήνα της άνοιξης, συνηθίζουμε να ετοιμάζουμε βραχιολάκια με κόκκινες και λευκές κλωστές, τα γνωστά μας "μαρτάκια". Σύμφωνα με την παράδοση, για να προστατευτούν από τον ήλιο του Μάρτη, οι άνθρωποι έφτιαχναν βραχιολάκια από κόκκινη, λευκή ή και χρυσή κλωστή στριμμένη που είχαν δέσει την προηγούμενη νύχτα σε μια τριανταφυλλιά για να τη δουν τ' αστέρια.