Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εμείς στο ολοήμερο έχουμε καλούς τρόπους! [καρτέλες]

   Αύριο κλείνω μια εβδομάδα στο καινούριο σχολείο και αν και δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμα κανονικά, έχω ήδη αρχίσει να σκέφτομαι πώς θα στολίσουμε την αίθουσα, που είναι και αίθουσα σίτισης. Από τα πρώτα πράγματα που θα κάνουμε είναι να μάθουμε καλούς τρόπους για την ώρα του φαγητού! Και όχι... δεν είναι αυτονόητα κάποια πράγματα... Γι' αυτό διάλεξα ορισμένα για να τα συζητήσουμε και ετοίμασα από μία καρτέλα για το καθένα, με την αντίστοιχη ζωγραφιά.

  Αφού εκτυπώσω και πλαστικοποιήσω τις καρτέλες, θα τις βάλω με ταινία στην αίθουσα για να τις βλέπουμε καθημερινά και να θυμόμαστε ότι έχουμε καλούς τρόπους! Θα ετοιμάσω όμως κι ένα φυλλάδιο με τις ίδιες καρτελίτσες σε μικρότερο μέγεθος και ασπρόμαυρες, για να τις χρωματίσουν τα παιδιά και να τις κρατήσουν.

Οι έγχρωμες καρτέλες για το ολοήμερο.    

Οι καρτέλες σε ασπρόμαυρη εκδοχή για να τις ζωγραφίσετε όλοι μαζί στην τάξη

Η φωτογραφία από την αίθουσα του ολοημέρου. Έβαλα τις καρτελίτσες πάνω από τους νεροχύτες που βρίσκονται μέσα στην αίθουσα.

Οι καρτελίτσες στο δεύτερο σχολείο που τοποθετήθηκα. Πρόσθεσα και τη φράση "εμείς στο ολοήμερο έχουμε καλούς τρόπους" φτιαγμένη από διάφορα χρωματιστά χαρτόνια.

Ετοίμασα κι ένα αρχείο με ασπρόμαυρα σχέδια, για να χρωματίσει κάθε παιδί το δικό του και να μπορεί να το κρατήσει.
Φυλλάδιο για τα παιδιά.

Σχόλια

 1. Φανταστικές καρτέλες! Τις τυπώνω τώρα αμέσως!!! Σ' ευχαριστούμε πάρα πολύ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μου αρέσουν πάρα πολύ όλες οι δημοσιεύσεις σου, ειδικά τα βιβλιαράκια (πχ μαθηματικών). Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα στον υπολογιστή με το οποίο φτιάχνεις τις εικόνες ή απλώς τις ζωγραφίζεις; Και ποια γραμματοσειρά χρησιμοποιείς;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. :-) Ετοιμάζω κι άλλα βιβλιαράκια για κάποιες ενότητες στα Μαθηματικά, Ευγενία! Τις ζωγραφιές τις κάνω σε χαρτόνι με μαρκαδοράκι και μετά τις σκανάρω και τις επεξεργάζομαι κυρίως στο gimp. Τώρα για τις γραμματοσειρές, χρησιμοποιώ διάφορες που έχω κατεβάσει από το www.aka-acid.com. Στις συγκεκριμένες καρτέλες έχω γράψει με την diarygirl και στην πρώτη σελίδα με την 5yearsold. Θα βρεις πάρα πολλές ωραίες γραμματοσειρές σε αυτό το site και δωρεάν.

   Διαγραφή
 3. Υπέροχη δουλειά ! Γαλήνη μήπως έχεις τις καρτέλες τις μεγάλες σε ασπρόμαυρες?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τις έχω αλλά δεν έχω ετοιμάσει το σχετικό αρχείο. Μέσα στην ημέρα θα το ανεβάσω σε pdf! ;-)

   Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης

     Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης, που έχω αναρτήσει ως τώρα. Ανάλογα με τους μαθητές που θα έχουμε, μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια από αυτές ή και συνδυασμό περισσότερων αν χρειαστεί. Ας τις θυμηθούμε!

Οι κανόνες της τάξης μας

        Μια χρονιά ζήτησα από τους μαθητές μου να σκεφτούν τα θετικά και τα αρνητικά της προηγούμενης χρονιάς και να προτείνουν τρόπους ώστε να κρατήσουμε για τη νέα χρονιά μόνο τα θετικά.   

Παιχνίδια γνωριμίας για το σχολείο

  Τις πρώτες μέρες κάθε καινούριας σχολικής χρονιάς και πριν μπούμε σε πρόγραμμα, αφιερώνουμε κάποιες ώρες για να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά, να γνωριστούμε και να προσαρμοστούμε σιγά-σιγά στα νέα δεδομένα. Σ' αυτή την ανάρτηση, συγκεντρώσαμε τα παιχνίδια γνωριμίας που έχουμε δημοσιεύσει ως τώρα. Διαλέξτε ένα ή περισσότερα και συνδυάστε τα με δραστηριότητες συνεργασίας, που θα βρείτε εδώ , για ένα ευχάριστο ξεκίνημα!

Το "μπρελόκ" της Προπαίδειας!

     Τη συγκεκριμένη ιδέα την πήρα από μια δασκάλα, στη διάρκεια της πρακτικής μου σε σχολείο της Μαδρίτης, στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus. Είχε Β' δημοτικού και έπαιζε με τους μαθητές της ένα παιχνίδι με την προπαίδεια. Σε όποιον δυσκολευόταν, έδινε το "μπρελόκ" της προπαίδειας και του ζητούσε μέχρι να ξαναέρθει η σειρά του να μελετήσει την προπαίδεια ενός συγκεκριμένου αριθμού. Εμένα μου άρεσε η συγκεκριμένη παρουσίαση και το έφτιαξα για τη γωνιά των Μαθηματικών. Μπορούν να το παίρνουν και οι μαθητές που τους τυχαίνει η επανάληψη στην προπαίδεια στις  δραστηριότητες για τους γρήγορους !

Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Β

[ Η ανάρτηση θα ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς]   Όπως και στην Πρώτη τάξη (βλ. Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Α ), έτσι και στη Δευτέρα μελετάμε τη γραμματική μέσα από το διαδραστικό τετράδιο. Οι γραμματικοί κανόνες αποτυπώνονται με απλά λόγια, παραδείγματα και εικόνες, σε διαφορετικού χρώματος χαρτάκια. Αυτά τα χαρτάκια τα κολλάμε στο τετράδιο γλώσσας. Κάτω ή δίπλα από αυτά, κάνουμε σύντομες ασκήσεις εμπέδωσης του κανόνα που μελετάμε.  Στην πορεία, θα ενημερώνουμε το αρχείο, με σκοπό να το έχουμε ολοκληρώσει ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Βραχιολάκια για το Μάρτη!

Όξω Κουτσοφλέβαρε,  να 'ρθει ο Μάρτης με χαρά και με πολλά λουλούδια (επιτέλους!) Για να υποδεχτούμε τον πρώτο μήνα της άνοιξης, συνηθίζουμε να ετοιμάζουμε βραχιολάκια με κόκκινες και λευκές κλωστές, τα γνωστά μας "μαρτάκια". Σύμφωνα με την παράδοση, για να προστατευτούν από τον ήλιο του Μάρτη, οι άνθρωποι έφτιαχναν βραχιολάκια από κόκκινη, λευκή ή και χρυσή κλωστή στριμμένη που είχαν δέσει την προηγούμενη νύχτα σε μια τριανταφυλλιά για να τη δουν τ' αστέρια.