Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συνέντευξη εκπαιδευτικού - Αστέρι της Ευχής


«ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΕΥΧΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΣΕΙ ΠΟΛΥ Η ΖΩΗ»!

Πριν αρκετά χρόνια αποφασίσαμε με το σχολείο μας να σταθούμε στην προσπάθεια του Make-A-Wish Ελλάδoς και να συμμετέχουμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Αστέρι της Eυχής. Θεωρήσαμε με τους συναδέλφους ότι αξίζει να στηρίξουμε τον οργανισμό, αλλά και να κάνουμε τα παιδιά μας να ευαισθητοποιηθούν και να μάθουν να αντιμετωπίζουν την κάθε ασθένεια με έναν διαφορετικό τρόπο, πιο ευχάριστο, πιο δημιουργικό και λιγότερο σκληρό. Κάθε χρόνο προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε με συγκινητική ανταπόκριση από μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, αλλά και απλούς πολίτες, που μαθαίνουν στο χωριό για την κίνηση να βοηθήσουμε τον οργανισμό και θέλουν να συνεισφέρουν.

Ώσπου τα θαυματουργά έργα του οργανισμού έφτασαν στην πόρτα μας. Ένα δικό μας παιδί, ο βαφτισιμιός μου, ύστερα από αρκετά χρόνια προσπαθειών, νοσηλειών, ταλαιπωρίας, αγωνίας, έχοντας πλέον ξεφύγει από τον κίνδυνο, αποφάσισε να συναντήσει από κοντά τον Άγιο Βασίλη. Ένα ολόκληρο Χριστουγεννιάτικο χωριό στήθηκε έξω από το σπίτι του στο χωριό μας, και μας έκανε όλους χαρούμενους. Αισθανθήκαμε όλοι τη μαγεία των Χριστουγέννων, ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο των περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ήταν όλοι εδώ, ο Άγιος Βασίλης με το έλκηθρο και τους ταράνδους του γεμάτο με υπερπλούσια δώρα, τα ξωτικά με τις σκανταλιές τους, τα παιδιά με τα τριγωνάκια τους να πούνε τα κάλαντα. Μέσα από τα μάτια του παιδιού μας, που έλαμπαν, φώτιζε όλο μας το χωριό.

Ο Άγιος Βασίλης και ο Χριστόφορος

Παράλληλα με την προετοιμασία πραγματοποίησης της ευχής του παιδιού, τρέχαμε το πρόγραμμα Αστέρι της Ευχής, καθώς πλησίαζαν τα Χριστούγεννα, και φυσικά, η αγορά αστεριών πολλαπλασιάστηκε. Αν και τα σχολεία ήταν κλειστά λόγω της πανδημίας, καταφέραμε να ξεπεράσουμε όλες τις προηγούμενες χρονιές και να συγκεντρώσουμε ένα αρκετά ικανοποιητικό ποσό και με μεγάλη μας χαρά συμπεριληφθήκαμε στη λίστα των αστεροσχολείων. Η πιο συγκινητική στιγμή για μένα αυτή τη χρονιά ήταν η παραλαβή του παπύρου μεγάλης συμμετοχής στην εκδήλωση που έγινε στις 2 Οκτωβρίου φέτος για τη βράβευση των νικητών του διαγωνισμού Αστέρι της Ευχής και την έναρξη της νέας καμπάνιας για το Αστέρι της Ευχής για την ακαδημαϊκή χρονιά 2021-2022. Αυτή η Αστερομέρα θα μου μείνει αξέχαστη. Η συγκίνηση και το ρίγος που ένιωθα κάθε φορά που κάποιος μιλούσε γι’ αυτό το συγκινητικό έργο είναι απερίγραπτη.

Ο Άγιος Βασίλης συναντά τον Χριστόφορο

Ο Άγιος Βασίλης και ο Χριστόφορος

Η όμορφη, χαρούμενη οικογένεια του Χριστόφορου

Φέτος, τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, τα παιδιά ξεκίνησαν να ρωτάνε πότε θα αγοράσουμε αστεράκια να βοηθήσουμε να πραγματοποιηθούν ευχές παιδιών και να στολίσουμε τα δέντρα μας με αγάπη. Αυτός ήταν και ο μεγαλύτερος στόχος μας. Να μάθουμε τα παιδιά πώς να προσφέρουν, να ευαισθητοποιούνται και να συμπαραστέκονται σε παιδιά που περνάνε δύσκολα και να υποστηρίξουν το σύνθημα: «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΕΥΧΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΣΕΙ ΠΟΛΥ Η ΖΩΗ»!

Ημέρα Αστεροβράβευσης - Ευαγγελία, Εκπαιδευτικός

Ελπίζουμε να βάλουμε και εμείς ένα λιθαράκι στην πραγματοποίηση ευχών, στην εκπλήρωση ονείρων παιδιών που έχουν περάσει δύσκολες μέρες και στην προώθηση της προσφοράς και σε άλλα σχολεία, ώστε να ταξιδέψει το Αστέρι σε κάθε γωνιά της Ελλάδος.

Ευαγγελία, Εκπαιδευτικός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΕΥΧΗΣ

Το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) εκπληρώνει ευχές παιδιών 3 - 18 ετών που νοσούν από σοβαρές ασθένειες. Το προγράμμα Αστέρι της Ευχής, είναι εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιείται σε όλα τα σχολεία με τη θετική γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων. Κλείνει φέτος τα 23 του χρόνια και έχει δώσει δύναμη σε εκατοντάδες παιδιά με σοβαρές ασθένειες. 23 ολόκληρα χρόνια, μαθητές από όλα τα σχολεία της χώρας προσφέρουν από καρδιάς το χαρτζιλίκι τους για την ίαση παιδικών ψυχών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο μας και το πρόγραμμα, επισκεφθείτε το www.wishstar.gr      

Εάν είστε ονειροπόλοι και θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Άγιο Βασίλη και την ευχή του Χριστόφορου, μεταβείτε στο tinyurl.com/makeawish-xristoforos                 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης

     Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένες όλες τις ιδέες για τη διαχείριση της σχολικής τάξης, που έχω αναρτήσει ως τώρα. Ανάλογα με τους μαθητές που θα έχουμε, μπορούμε να εφαρμόσουμε κάποια από αυτές ή και συνδυασμό περισσότερων αν χρειαστεί. Ας τις θυμηθούμε!

Οι κανόνες της τάξης μας

        Μια χρονιά ζήτησα από τους μαθητές μου να σκεφτούν τα θετικά και τα αρνητικά της προηγούμενης χρονιάς και να προτείνουν τρόπους ώστε να κρατήσουμε για τη νέα χρονιά μόνο τα θετικά.   

Παιχνίδια γνωριμίας για το σχολείο

  Τις πρώτες μέρες κάθε καινούριας σχολικής χρονιάς και πριν μπούμε σε πρόγραμμα, αφιερώνουμε κάποιες ώρες για να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά, να γνωριστούμε και να προσαρμοστούμε σιγά-σιγά στα νέα δεδομένα. Σ' αυτή την ανάρτηση, συγκεντρώσαμε τα παιχνίδια γνωριμίας που έχουμε δημοσιεύσει ως τώρα. Διαλέξτε ένα ή περισσότερα και συνδυάστε τα με δραστηριότητες συνεργασίας, που θα βρείτε εδώ , για ένα ευχάριστο ξεκίνημα!

Το "μπρελόκ" της Προπαίδειας!

     Τη συγκεκριμένη ιδέα την πήρα από μια δασκάλα, στη διάρκεια της πρακτικής μου σε σχολείο της Μαδρίτης, στο πλαίσιο του προγράμματος Εrasmus. Είχε Β' δημοτικού και έπαιζε με τους μαθητές της ένα παιχνίδι με την προπαίδεια. Σε όποιον δυσκολευόταν, έδινε το "μπρελόκ" της προπαίδειας και του ζητούσε μέχρι να ξαναέρθει η σειρά του να μελετήσει την προπαίδεια ενός συγκεκριμένου αριθμού. Εμένα μου άρεσε η συγκεκριμένη παρουσίαση και το έφτιαξα για τη γωνιά των Μαθηματικών. Μπορούν να το παίρνουν και οι μαθητές που τους τυχαίνει η επανάληψη στην προπαίδεια στις  δραστηριότητες για τους γρήγορους !

Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Β

[ Η ανάρτηση θα ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς]   Όπως και στην Πρώτη τάξη (βλ. Διαδραστικό τετράδιο: Η γραμματική της Α ), έτσι και στη Δευτέρα μελετάμε τη γραμματική μέσα από το διαδραστικό τετράδιο. Οι γραμματικοί κανόνες αποτυπώνονται με απλά λόγια, παραδείγματα και εικόνες, σε διαφορετικού χρώματος χαρτάκια. Αυτά τα χαρτάκια τα κολλάμε στο τετράδιο γλώσσας. Κάτω ή δίπλα από αυτά, κάνουμε σύντομες ασκήσεις εμπέδωσης του κανόνα που μελετάμε.  Στην πορεία, θα ενημερώνουμε το αρχείο, με σκοπό να το έχουμε ολοκληρώσει ως το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Βραχιολάκια για το Μάρτη!

Όξω Κουτσοφλέβαρε,  να 'ρθει ο Μάρτης με χαρά και με πολλά λουλούδια (επιτέλους!) Για να υποδεχτούμε τον πρώτο μήνα της άνοιξης, συνηθίζουμε να ετοιμάζουμε βραχιολάκια με κόκκινες και λευκές κλωστές, τα γνωστά μας "μαρτάκια". Σύμφωνα με την παράδοση, για να προστατευτούν από τον ήλιο του Μάρτη, οι άνθρωποι έφτιαχναν βραχιολάκια από κόκκινη, λευκή ή και χρυσή κλωστή στριμμένη που είχαν δέσει την προηγούμενη νύχτα σε μια τριανταφυλλιά για να τη δουν τ' αστέρια.