14 Δεκεμβρίου 2016

Ζωγραφίζουμε χιονάνθρωπο και Άη Βασίλη με οδηγίες!

   Είχα δει εδώ και καιρό αυτή την τεχνική στο pinterest, με άπειρα σχέδια και έργα φτιαγμένα από παιδιά. Είδα ότι και η Συνάδελφος (και το Σ δεν μπήκε τυχαία μεγάλο) Ιωάννα Χατσίκου με την Αστεράτη Τάξη της το επιχείρησε πριν ένα χρόνο, φτιάχνοντας υπέροχα ταρανδάκια κι έτσι αποφάσισα να το δοκιμάσω κι εγώ φέτος με τα πρωτάκια μου! Ο λόγος για την καθοδηγούμενη ζωγραφική (ευχαριστούμε Ιωάννα μεταξύ πολλών άλλων και για την ελληνική απόδοση του όρου directed drawing). Μαθαίνουμε, δηλαδή, να ζωγραφίζουμε ακολουθώντας οπτικές και ακουστικές οδηγίες.

    Με τις οδηγίες, λοιπόν,  που βρήκαμε στο krokotak, προσπαθήσαμε να φτιάξουμε το πορτραίτο του Άη-Βασίλη. Πριν ξεκινήσουμε τα περισσότερα παιδιά έλεγαν: "Μα εγώ δεν ξέρω να φτιάχνω τον Άη-Βασίλη". Στο τέλος όμως και απ' ό,τι κι εσείς μπορείτε να διαπιστώσετε, όλοι τα κατάφεραν και μάλιστα τα έργα μας ήταν εξαιρετικά και μοναδικά! Εγώ σχεδίαζα βήμα-βήμα στον πίνακα και σε ένα χαρτί Α4 με μαρκαδόρο, έτσι ώστε να το βλέπουν όλοι και να καταλάβουν πόσο μεγάλο πρέπει να το σχεδιάσουν κι εκείνοι. Για το μούσι, τους άφησα να επιλέξουν αν θέλουν να το σχεδάσουν κατσαρό ή ίσιο. Αφού τελειώσαμε με το σχέδιο με το μολύβι, το χρωματίσαμε και φτιάξαμε το περίγραμμα με μαύρο μαρκαδόρο ή ξυλομπογιά (μπορεί, αν θέλουμε, να γίνει πρώτα το περίγραμμα και μετά να μπει το χρώμα). Έπειτα τα έκοψα περιμετρικά και τα κόλλησα σε κόκκινα και πράσινα φύλλα Α4.
abcschoolhouse.com
    Λίγο καιρό μετά, ξαναεπιχειρήσαμε να ζωγραφίσουμε ακολουθώντας οδηγίες (δείτε την παραπάνω εικόνα), αυτή τη φορά για να σχεδιάσουμε όμορφους χιονάνθρωπους με πολύχρωμα σκουφιά και κασκολάκια. Στις οδηγίες που βρήκαμε ο χιονάνθρωπος δεν φορούσε το κασκόλ, αλλά εμείς κάναμε τη δική μας προσθήκη γιατί αλλιώς ο χιονάνθρωπός μας θα κρύωνε και δεν το θέλαμε... 😉 Αφού τους ετοιμάσαμε, εγώ τους έκοψα και τους κόλλησα σε μπλε και γαλάζια χαρτόνια. Αργότερα, σε άλλο σχέδιο θα δοκιμάσουμε να χρωματίσουμε και το φόντο μόνοι μας. 

   Έχουμε ενθουσιαστεί με αυτή την τεχνική και απ' ό,τι φαίνεται δε θα σταματήσουμε εδώ! Τα παιδιά το διασκεδάζουν, μαθαίνουν να συγκεντρώνουν την προσοχή τους και να ακολουθούν τις οδηγίες και στο τέλος έχουν την ικανοποίηση ότι τα κατάφεραν. Δοκιμάστε το κι εσείς στην τάξη και θα εκπλαγείτε από το τι μπορούν να κάνουν με τα μικρά τους χεράκια!
Χιονάνθρωποι-Α τάξη 2018-2019


6 σχόλια:

 1. Σε ευχαριστώ Γαληνη μου για τα υπέροχα λόγια! Πολύ χαίρομαι που το directed drawing έχει αποκτήσει κι άλλους υποστηρικτές! !!! Καλές γιορτές! ! ! 🎅

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν είναι τίποτα! Εμείς το έχουμε λατρέψει! Κάθε μήνα μαθαίνουμε ένα νέο σχέδιο!!

   Διαγραφή
 2. Χρόνια πολλά!Με τα πρωτάκια μου φτιάξανε τα ταρανδάκια και τα μικρά ενθουσιάστηκαν!θα δοκιμάσω τον Αη Βασική με τα παιδιά μου!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πολύ χαιρόμαστε Αφροδίτη που το δοκίμασες και που άρεσε στους μαθητές σου!!! Καλή συνέχεια!!!

   Διαγραφή
 3. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ, ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ; ΜΠΡΑΒΩ ΓΑΛΗΝΗ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΑ ΓΡΑΦΙΚΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΑ ΣΑΣ!!! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή