Φωτογραφία από τον χρήστη Magda Ehlers στο Pexels |
από τη Σχολική Ψυχολόγο
Αγγελική Λιάπη
Λιάπη Αγγελική, Σχολική Ψυχολόγος
Μια διαφορετική συνταγή!
Ας φανταστούμε την παραμονή μας στο σπίτι σαν προετοιμασία φαγητού. Ας φανταστούμε την "καραντίνα" σαν εξωτικό αγαπημένο πιάτο...
Συνταγή για πετυχημένη "καραντίνα"
Τι θα χρειαστώ:
1. Διαβάσματα, μουσικές και καλές ταινίες. Όσο και ό,τι με ευχαριστεί. Δραστηριότητες που με γεμίζουν. Μπορεί να αφορούν το σπίτι (π.χ. συμμάζεμα) ή εμένα (π.χ. παρακολουθώ ένα μάθημα μουσικής online). Ιδιαίτερη θέση στις δραστηριότητες καλό είναι να έχει η γυμναστική. Η κίνηση είναι απαραίτητη τόσο για το σώμα όσο και για την ψυχική μας υγεία, γιατί μας ανεβάζει με φυσικό τρόπο τις ορμόνες της χαράς και περιορίζει τυχόν δυσάρεστα συναισθήματα όπως το άγχος.
2. Φαντασία. Είναι καλό η καραντίνα μας να συνδυάζει τη ρουτίνα με το καινούριο. Η ρουτίνα με βοηθά να αποφύγω το συναίσθημα του "δεν έχω τι να κάνω-νιώθω αποπροσανατολισμένος". Το καινούριο, απ' την άλλη, με βοηθά να μη βουλιάξω στη συνήθεια της ρουτίνας που έφτιαξα. Η φαντασία ειναι η γέφυρα ανάμεσα στη ρουτίνα και το καινούριο. Μου επιτρέπει να τα συνδυάζω βρίσκοντας έτσι ισορροπία: ούτε βαριέμαι, ούτε εκτίθεμαι συνεχώς σε νέα ερεθίσματα χωρίς να προλαβαίνω να προσαρμοστώ ψυχικά. Είναι η ίδια ισορροπία που υπάρχει σε εναλλαγές όπως ύπνος και εγρήγορση, πείνα και κορεσμός, κούραση και ξεκούραση.
3. Χιούμορ. Να δέχομαι, να κάνω και να αναζητώ αστεία. Παίρνοντας τον εαυτό μας και τις καταστάσεις πολύ στα σοβαρά, απλώς δυσκολεύουμε τα πάντα. Π.χ. δε βλέπουμε λύσεις που θα βλέπαμε αν ήμασταν πιο χαλαροί. Το χιούμορ είναι βασικό συστατικό της χαλάρωσης.
4. Τους φίλους μου. Είτε μέσω τηλεφώνου είτε fb, viber... Οι φιλοι μου, ανάμεσα σε πολλά σημαντικά άλλα, είναι ο καθρέπτης που έχω επιλέξει. Αν η ενδοσκόπηση είναι η ματιά του εαυτού μου σε εμένα, οι φίλοι μου είναι η ματιά των σημαντικών άλλων σε εμένα. Χρειάζονται και τα δύο αν θέλουμε να μιλάμε για αυτογνωσία σε συνθήκες καραντίνας. Αυτογνωσία χωρίς καθρέπτη δε γίνεται. Χωρίς τους άλλους δεν μπορούμε να γνωρίσουμε σε βάθος τον εαυτό μας.
5. Καλές σκέψεις και καλές ερωτήσεις. Οι καλές σκέψεις με βοηθάνε να διατηρώ και να μεταδίδω καλή διάθεση, να μη χάνω την ψυχραιμία μου και να δουλεύω την υπομονή μου. Είναι τα παράθυρα μέσα σε ένα σπίτι. Χρειάζονται για να μπαίνει αέρας. Αν σκέφτομαι και υπεραναλύω χωρίς να φτάνω σε καλές σκέψεις, απλώς κουράζομαι νοητικά.
Από την άλλη μια καλή ερώτηση με βοηθά να φτάσω σε μια καλή σκέψη και με βοηθά να είμαι παρών εκατό τοις εκατό στη χρονική και ψυχική διάσταση του τώρα. Π.χ. Bαριέμαι σήμερα. Άλλη μία ημέρα κλεισούρας και μιζέριας. Δεν έχω τι να κάνω, ενώ αν έβγαινα και δούλευα κανονικά... κλπ κλπ. Καλή ερώτηση: ΟΚ, σήμερα μπορεί να ξαναβαρεθώ. Αλλά τι θα ήθελα να κάνω τώρα; Με τις τωρινές συνθήκες τι θα με ευχαριστούσε;
6. Ευελιξία. Σε αυτή τη φάση η ευελιξία είναι κομμάτι της δύναμής μας και δίδυμη αδερφή της υπομονής. Αν δεν την αξιοποιήσουμε, δε θα περάσουμε τόσο όμορφα όσο θα μπορούσαμε, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών. Είναι απίθανο να νιώσω όμορφα αν απαιτώ να είναι τα πράγματα όπως πριν ή αν σκέφτομαι με απόλυτο τρόπο σε αυτή τη φάση και θέλω τον απόλυτο έλεγχο σε όλα.
Αυτά τα υλικά για πετυχημένη "καραντίνα" ήταν κάποια από τα δικά μου. Εσείς μπορείτε να αλλάξετε, να αφαιρέσετε, να προσθέσετε ό,τι σας ταιριάζει και σας ευχαριστεί. Ακόμα κι αν είναι "αρνητικό" συναίσθημα όπως ο εκνευρισμός (λίγο όμως- τόσο όσο για να εκτονωθούμε, γιατί αν πέσει πολύ γίνεται μεταδοτικός και χαλάει η συνταγή), ή ο φόβος (μια δόση ελάχιστη-τόσο όσο χρειάζεται για να μας προειδοποιεί και να μας προστατεύει).
Καλή επιτυχία!
Λιάπη Αγγελική, Σχολική Ψυχολόγος
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΑΑΑΑΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΣΤΕ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΣΑΣ ΜΕ ΕΜΑΣ , ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ , ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ,
ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ Ό,ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ .
ΚΑΛΗ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ-ΥΓΙΕΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΑΣ
ΜΕ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ--kristi