8 Απριλίου 2020

Επιλέγοντας συναισθήματα όταν φαίνεται πως δεν υπάρχουν επιλογές! - της Αγγελικής Λιάπη

 
από τη Σχολική Ψυχολόγο
Αγγελική Λιάπη

Θα ήθελα να σας παραθέσω μερικές ιδέες για δημιουργική απασχόληση των παιδιών και των "μεγάλων" παιδιών μέσα στο σπίτι... αλλά ξέρω ότι ήδη έχετε εξαντλήσει και ανακαλύψει αρκετές. Έτσι, σε αυτή τη φάση θα ήθελα να σας γράψω το εξής...

    Τα "μεγάλα" παιδιά στις μεταξύ μας επικοινωνιακές σχέσεις και συναισθηματικές ανταλλαγές, είμαστε πομποί και δέκτες σε μια φυσιολογική σχέση δράσης-αντίδρασης. Έτσι και τα παιδιά, συχνά και σε μεγάλο βαθμό, εισπράττουν, φιλτράρουν και αντανακλούν τα δικά μας συναισθήματα. Αν εμείς τους δίνουμε αγάπη, ηρεμία και ξενοιασιά, αυτό θα πάρουμε πίσω, ίσως όχι με απόλυτο και "μαθηματικό" τρόπο, αλλά με κάποιο τρόπο.

   Μια θετική ψυχική κατάσταση, όπως το κέφι, μεταδίδεται και ανακυκλώνεται. Ένα αρνητικό συναίσθημα, όπως ο εκνευρισμός, επίσης! Ας είμαστε γι' αυτό λίγο πιο συνειδητοί στις επιλογές των συναισθημάτων μας. 

   Μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, καλούμαστε να επιλέξουμε τα πιο σωστά συναισθήματα ως απάντηση. Μην αφήσετε να σας επιβληθεί η μιζέρια, η ένταση, το υπερβολικό άγχος. Επιλέξτε εσείς οι ίδιοι για τον εαυτό σας πώς θα νιώσει, όπως θα επιλέγατε ένα ζεστό ρούχο για μια κρύα μέρα. Προτιμήστε συναισθήματα που μπορούν να σας βγάλουν σε μια όμορφη διαδρομή. Και να ξέρετε ήδη ότι αυτή η διαδρομή μπορεί να σας προσφέρει -ανάμεσα σε πολλά άλλα- σε αυτογνωσία, σε ομαδικότητα και σε χρόνο με όσα αγαπάτε. Δεν είναι και λίγα όλα αυτά...

   Ας είμαστε λοιπόν προσεκτικοί στην επιλογή των συναισθηματικών μας αντιδράσεων, τόσο για τα παιδιά μας όσο και για εμάς.

Λιάπη Αγγελική, Σχολική Ψυχολόγος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου